Rototom, premiat a Jamaica per la promoció internacional del ‘reggae’

311

La cerimònia de lliurament dels guardons d’honor del col·lectiu JaRIA s’ha celebrat aquest dilluns a Kingston

Actualitat Diària

L’Associació JaRIA (Jamaica Reggae Industry Association) premia al festival internacional Rototom Sunsplash pel seu impacte en la promoció i desenvolupament de la indústria musical del reggae. La cerimònia de lliurament s’ha celebrat aquest dilluns a Kingston, fins on s’ha desplaçat Sabrina Trovant, directora artística del festival, per a recollir el premi.

“El reggae s’ha convertit en una música global, amb creadors i intèrprets en tots els països, però no hi ha lloc com Jamaica per a entendre la vertadera cultura del reggae”, ha destacat Trovant, qui “en nom de tota la família del Rototom Sunsplash” ha agraït el premi a JaRIA, als artistes que han passat pel festival, a acadèmics, públic “i a Jamaica per donar música reggae al món!”. 

Els Premis d’Honor JaRIA van nàixer en 2009 amb l’objectiu de reconéixer a persones, bandes, institucions o empreses i entitats que contribueixen al desenvolupament de la indústria de la música reggae.

‘Extraordinary Impact on the Reggae Industry Promoter Award 2023’, la categoria en la qual ha sigut premiat el festival, reconeix la contribució i l’impacte positiu que el Rototom Sunsplash ha tingut en la promoció del reggae, “l’arrel musical de la nostra nació”, han destacat per la seua part des de JaRIA.

El reggae és el motor que activa el projecte Rototom Sunsplash, i el paraigua que abrigalla a la família global en la qual s’ha convertit el públic del festival, amb origen a Itàlia i que des de 2010 té la seua base a Benicàssim (Espanya).

El festival és projecció de la música i la cultura reggae en majúscules. En els seus quasi tres dècades de vida ha aconseguit ser un lloc de pas comú de pràcticament tots els noms del reggae jamaicà i mundial: llegendes del gènere com les que integren la saga Marley o Burning Spear, que va clausurar l’edició 2022, han compartit escenari amb talents emergents de l’escena internacional.

Més de 3.000 artistes escriuen la història musical del festival donant vida a xous que es ramifiquen pels múltiples escenaris que bateguen en aquesta ciutat del reggae, convertits en plataformes de difusió de la música jamaicana i la varietat d’estils que beuen directament de la música d’arrels negres. Xous que a més depassen les ‘fronteres’ de l’espai físic del recinte de concerts de Benicàssim i es projecten al món de manera gratuïta a través dels canals de streaming activats en cada edició.

La promoció de la cultura reggae del Rototom Sunsplash va més enllà del vessant purament musical. Des de 2007, el festival acull la Reggae University, un espai de diàleg entre acadèmics, artistes, periodistes i altres professionals de la indústria musical per a analitzar moments clau i temes de la música reggae. També House of Rastafari, com a punt de trobada i reflexió entorn del ‘livity’.

Aquesta logística escènica esculpeix la idiosincràsia d’un festival que és singular per nodrir la seua programació i el seu recinte amb àrees extramusicales de tint social i cultural que obrin el Rototom Sunsplash a tota mena de públics; pel seu compromís social i mediambiental, i per les accions que impulsa per a canviar el món, com plasmarà en el seu nou aterratge a Benicàssim (del 16 al 22 d’agost de 2023) sota el lema que guia la seua 28a edició, United for Peace. També destaca pel seu perfil inclusiu i independent, que avala un model de gestió autofinançat i sense patrocinadors que ha mantingut des dels seus inicis.

Senyals d’identitat que han fet del Rototom Sunsplash un referent en l’escena reggae internacional, i que des de hui suma el reconeixement mundial que li ha concedit el col·lectiu jamaicà JaRIA.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací