Toots & The Maytals i Julian Marley & The Uprising, en el cartell del Rotom Sunplash de l’edició 2021

836

El festival confirma 30 artistes que actuaran en el 27 aniversari, que se celebrarà del 16 al 22 d’agost de l’any que ve

Actualitat Diària

El Rototom Sunsplash comença a dissenyar el cartell d’una edició, la de 2021, que aspira a ser memorable. El festival internacional reggae, que reprendrà la seua nova trobada amb Benicàssim l’any vinent, del 16 al 22 d’agost, reconfirma a un bon número dels caps de cartell que anaven a abrigallar la cita musical aquest estiu, ajornada per l’actual situació sanitària, i suma a la seua polièdrica proposta musical nous artistes disposats a formar part de la història del macroevent cultural.

La primera desfilada artística per al Rototom Sunsplash 2021 comença en una triple aposta jamaicana. Des de l’illa del Carib arriben els llegendaris Toots & The Maytals. Formada en l’època del ska, va ser la primera banda a incloure en les seues cançons la paraula ‘Reggay’. Els Maytals han sigut la banda sonora de l’extraordinari rugit soul de Toots i representaran un dels moments culminants de Rototom 2021. S’uneix a l’elenc el també jamaicà i precursor del dancehall Barrington Levy, amb la seua veu i estil inconfusibles; i Julian Marley (al costat de The Uprising), fill de la llegenda jamaicana Bob Marley, la capacitat de la qual per a imprimir en la seua música un sabor ‘roots’ únic atrau els fanàtics del reggae de totes les edats.

A aquest triplet s’uneixen diverses novetats d’altura. D’una banda la presència de l’italià establit a Jamaica Alborosie, la carrera del qual ha crescut lligada al festival i que trepitjarà de nou Benicàssim al costat de The Shengen Clan.

D’altra banda, aterra un altre plat fort: Koffee, una de les màximes representants de l’escena reggae jamaicana i una artista transversal amb una de les projeccions més imparables del panorama musical internacional en aquest moment. Al costat d’ella brolla un altre dels talents a l’alça adobats a l’illa del Carib, el de la jove Hempress Sativa, al qual s’uneix el de l’artista nascuda en Kingston Aza Lineage acompanyada per The High Tide Band.

Des de Sud-àfrica s’incorpora la veu de Nkulee Dube, una altra promesa del gènere, al costat de The Higher Power. Rototom Sunsplash anuncia també a la mc escocesa Soom T i a l’artista de Nova Caledònia Marcus Gad.

Les novetats per al cartell de 2021 arriben també de la mà del britànic Natty i la seua capacitat per a plasmar en un repertori refrescant i singular els sons de la seua herència africana; i de la banda jamaicana Iqulah Rastafari.

El viatge cap a la pròxima edició del festival segueix al Brasil, on té el seu origen Natiruts, la banda de reggae de collita pròpia més coneguda al seu país; i s’amplia amb el col·lectiu de reggae acústic jamaicà Inna de Yard format per Winston McAnuff, Keith&Tex, Kiddus I, Var (Pentateuch), Steve Newland (Rootz Underground) i Kush (Uprising Roots).

El reggae espanyol se submergeix en el Rototom Sunsplash 2021 amb Morodo, pilar de l’escena pàtria i amb 20 anys de carrera a la seua esquena, que actuarà al costat de la seua banda, Okumé Lions; i amb la formació aragonesa Jahsta, que acaba de celebrar el seu 25 aniversari, acompanyada per Conscious Vibes Band i el seu còctel reggae amb arrels de dancehall i rap. El duo madrileny Sweet Barri compartirà el seu *mix de rumba, flamenc, soul i reggae a Benicàssim el pròxim estiu.

La Dame Blanche, el projecte de la cantant, flautista i percussionista cubana Yaite Ramos, hereua de les oratòries de la rumba afrocubana, reconfirma presència en el festival.

Des de Regne Unit s’incorpora a aquest 27 aniversari festivaler la banda londinenca de ska i reggae The Dualers. Liderada pel carismàtic Tyber Cranston, la nodrida formació caracteritzada pel seu amor per la música jamaicana dels 60 i per aqueixa descarada arrogància londinenca, ha acompanyat a Madness en la seua gira. També des de les illes britàniques arriba la cantant d’ascendència jamaicana Carrol Thompson; l’artista de dub, reggae, ska i soul Captain Accident, directe des de Cardiff, i un altre referent del ska com és Mark Foggo.

El trombonista milanés Mr T-Bone, un dels principals exponents de l’escena internacional contemporània de ska i reggae; el talentós cantant jamaicà de reggae Droop Lion, que ha visitat ja el festival com a veu dels llegendaris Gladiators (exponents de l’era daurada del roots jamaicà), o el de la jove artista SumeRR, que traurà a escena el seu dolç però alhora potent ritme reggae de sabor anyenc al costat de la canària One Xe Band, també s’uneixen al cartell de 2021.

Des del circuit de sound system de música ska i ‘oldies’ arriben els japonenses Rock a Shacka ft Massa & Ash i el mc de Tighten Up Crew, Champian. Completen el cercle l’alemany Warrior Sound, un dels sound europeus que més ha girat pel món en els últims anys; el selector jamaicà Freddie Krueger i Constant Jamming Gladdy Wax Sound (Regne Unit).

La venda dels tiquets per a l’edició 2021 del Rototom Sunsplash està oberta en la web oficial del festival: www.rototomsunsplash.com.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací