Puig demana que el Pla de Reconstrucció siga equitatiu i deixe arrere les desigualtats històriques entre comunitats

724

Ha plantejat la necessitat d’oferir un suport reforçat al sector turístic, que en la Comunitat Valenciana suposa el 15% del PIB

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sol·licitat que el Pla de Reconstrucció del Govern d’Espanya garantisca la cohesió territorial i la convergència en renda de totes les comunitats amb la finalitat de combatre la desigualtat i reactivar l’economia i les infraestructures.

D’aquesta manera, el titular de la Generalitat ha defensat després de la XXI Conferència de Presidents celebrada a San Millán de la Cogolla que en el repartiment dels fons europeus s’apliquen els mateixos paràmetres que el Govern d’Espanya ha demanat a Europa perquè les comunitats autònomes amb menys recursos i renda per càpita puguen acostar-se a la mitjana estatal i reduir la desigualtat territorial.

“És fonamental que en el repartiment de fons del Pla de Reactivació es tinga en compte la realitat de partida de cada comunitat”, ha subratllat Ximo Puig, qui ha recordat que en 1995 la Comunitat Valenciana es trobava en la mitjana estatal en renda per càpita i, actualment, se situa 12 punts per davall de la mitjana. “L’infrafinançament ha llastrat a la Comunitat Valenciana”, ha recalcat el cap del Consell, que ha recordat que els valencians i valencianes es troben en l’última posició en el finançament autonòmic. Per això, ha insistit que el Pla de Reconstrucció “ha de tindre en compte la posició de les comunitats i ha de generar convergència i igualtat”.

Ximo Puig ha apuntat la necessitat que en el pla “es combine la competitivitat dels projectes amb criteris de superació de les desigualtats i la disminució de les diferències de rendes”. Per al cap de l’Executiu valencià, que ha valorat l’aprovació del fons europeu de reconstrucció com “la millor notícia per a un temps tan difícil i complicat”, aquesta iniciativa “és una finestra d’oportunitat que s’obri per a accelerar els canvis necessaris i avançar en la digitalització, en la transició energètica o en el sosteniment de l’estat de benestar”.

“Es tracta -ha afegit- que hi haja corresponsabilitat en la gestió del Pla de Reactivació, és a dir, que les comunitats autònomes participem en el disseny i desenvolupament del pla de reformes que ha de presentar el Govern d’Espanya a Europa”, sota criteris “clars i transparents”.

El president de la Generalitat ha estat acompanyat durant la trobada (el primer que se celebra de manera presencial després de les catorze reunions telemàtiques mantingudes en els últims mesos) per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló. Ximo Puig ha sol·licitat la institucionalització d’aquestes conferències de presidents i ha destacat que la cogobernanza ha suposat “el major avanç de l’estat autonòmic en tota la democràcia”. “Crec que aquest és el camí: la cogobernanza, la corresponsabilitat, i pensar en l’interés general i no en l’interés particular”, ha remarcat.

Situació actual coronavirus

Respecte a la situació actual de la pandèmia de coronavirus, el president ha reclamat un Pla específic per a consolidar el ‘clúster’ sanitari valencià i ha plantejat la necessitat de donar cobertura legal per a realitzar PCR obligatoris i per a portar cap confinaments específics.

“En aquests moments estem tots preocupats perquè hi ha hagut un canvi de tendència”, ha afirmat Puig, qui ha recordat que en la Comunitat Valenciana s’ha reforçat l’Atenció Primària i es disposa de quasi 1.100 rastrejadors “per a poder encapsular adequadament els brots que estan sorgint”.

Suport al turisme i corresponsabilitat social

Durant la reunió, el cap del Consell ha plantejat la necessitat d’oferir un suport reforçat al sector turístic, que en la Comunitat Valenciana suposa el 15% del PIB, i ha demanat que es continue treballant per a solucionar les restriccions al turisme britànic des del diàleg i evitant la confrontació.

A més ha compartit la seua proposta de forjar una aliança amb els i les joves per a implicar-los més en la lluita contra la pandèmia. “Hem de treballar des de la corresponsabilitat de la ciutadania, de les institucions i de les empreses”, ha argumentat. “Tothom ha de tindre un objectiu comú i assumir la seua responsabilitat i, en aqueix sentit, podrem eixir d’aquesta situació si cadascun fa allò a li correspon”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací