Rodríguez-Piñero reclama inspeccions per a evitar que els cítrics de Sud-àfrica es tractin amb plaguicides prohibits

483

Actualitat Diària

L’eurodiputada del PSPV-PSOE Inmaculada Rodríguez-Piñero ha presentat una bateria de preguntes davant la Comissió Europea sobre l’entrada de cítrics provinents de Sud-àfrica amb restes de plaguicides prohibits per la legislació mediambiental i sanitària europea.

La Conselleria d’Agricultura ha detectat recentment residus de fins a 14 substàncies plaguicides en cítrics importats de Sud-àfrica, dos de les quals estan excloses d’ús a la Unió Europea per l’Annex I de la Directiva 91/414/CEE.

Les autoritats sanitàries valencianes han confirmat que en les taronges, llimones, mandarines i aranges procedents de Sud-àfrica hi ha presència de ‘carbendazima’ i ‘propiconazol’, dues substàncies actives d’ús prohibit en la producció citrícola europea, segons l’última llista publicada pel Ministeri d’Agricultura el passat 19 d’octubre i derivada de la Directiva.

“L’ús d’aquests plaguicides suposa una competència deslleial per als agricultors europeus que si que compleixen amb la normativa sanitària i mediambiental”, ha denunciat Rodríguez-Piñero. L’eurodiputada socialista ha reclamat la necessitat que la Comissió Europea dugui a terme una nova inspecció en origen per a evitar que els cítrics importats des de Sud-àfrica siguin conreats amb fitosanitaris prohibits a la Unió Europea. L’última inspecció en origen es va fer abans de l’entrada en vigor de l’acord.

A més, l’eurodiputada valenciana ha tornat a demanar que en les inspeccions de la Comissió Europea acudeixin tècnics de la Generalitat Valenciana o, en defecte d’això, del Ministeri d’Agricultura.

Rodríguez-Piñero ha preguntat a la Comissió Europea si té previst “compensar als agricultors europeus” per la “competència deslleial” que suposa que tercers països com Sud-àfrica utilitzin per al cultiu fitosanitaris prohibit per la legislació de la UE. “Els agricultors de la UE han hagut de realitzar importants inversions per a fer les seves explotacions més sostenibles i complir amb tots els criteris que marca la legislació europea, així com recórrer a tractaments biològics amb major cost, per la qual cosa és injust que tercers accedeixin al mercat comú sense complir amb aquests mínims”, ha argumentat.

Davant la disparitat de controls que es realitzen en els ports europeus en matèria d’inspeccions, Rodríguez-Piñero ha reclamat conèixer a través de quins ports s’ha produït l’entrada d’aquestes partides i si s’han detectat més alerta fitosanitàries.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací