Vila-real és altre mes la ciutat de més de 40.000 habitants amb menys atur a la Comunitat amb la indústria com a motor

1157

Benlloch ha assegurat que l’objectiu és diversificar-se amb empreses de serveis de tipus tecnològic i científic i la salut i l’esport,  ja que al sector secundari l’afecta molt aspectes externs com el preu dels combustibles o la situació en països estrangers. La ciutat té una desocupació  13,91%, és a dir, al voltant d’unes 2.800 persones, davant les 6.400 de 2011

Actualitat Diària/S.N.

Vila-real es posiciona altre mes com a ciutat de la Comunitat Valenciana de més de 40.000 habitants amb menys atur, per davant de València. L’alcalde, José Benlloch, ha celebrat aquest 13,91% i ha destacat que es tracta d’una dinàmica que s’està donant en els últims set mesos i en la qual Vila-real ha liderat el rànquing. Aquest lideratge es va trencar de forma puntual en estiu per l’estacionalitat del turisme en ciutats com Benidorm i Oriola, “que ens va passar per davant i van passar a estar en segon i tercer lloc durant l’època estival”, apunta. L’alcalde explica que inclús en aquests moments Vila-real es va situar amb un atur d’un poc més del 14%, per sota de la mitja estatal i després de relaxar-se el ‘boom’ de la temporada turística, s’ha constatat de nou el lideratge de la ciutat, a dos punts de distància de la capital de la Comunitat, que té un 15,12%. Benlloch no ha dubtat a possar en valor el paper de la indústria com a principal motor econòmic i ha assegurat que l’objectiu és diversificar-se, amb empreses de tipus tecnològic i científic i la salut i l’esport com a generadors d’economia, ja que al sector secundari l’afecta molt aspectes externs com el preu dels combustibles o la situació en països estrangers.

“Això demostra que la ciutat va com una moto, hi ha molts projectes damunt de la taula que s’estan executant, que són reals i que fan que moltes empreses auxiliars es posen a treballar. Com a exemple, Porcelanosa rehabilita tota una nau i això te un efecte rebot en moltes pimes del camp de l’electricitat, la fusta o la fontaneria com Vidres, Todagres o Argenta. En definitiva, s’està generant molta activitat”, detalla l’alcalde, que també posa en valor el treball de la Regidoria d’Economia i la Conselleria d’Economia Sostenible per a l’obtenció de fons per a posar en marxa plans d’ocupació i per a la formació, “sent Vila-real ciutat pionera i referent amb més de quatre milions enguany com Avalem”.

I per últim destaca l’aliança amb la societat civil amb projectes com a Efecte Vila-real de formació continua de mà de Caixa Rural; el pacte del taulell, el conveni amb la seu de la Cambra de Comerç de Vila-real que s’ha incrementat fins al doble i també la importància dels programes d’assessorament a emprenedors i empreses. Destaca que ara el repte és estabilitzar les dades i continuar treballant en la mateixa línia. “Esperem que la Generalitat done una resposta a les nostres peticions per a modificar el Pla General i poder arribar a ser una ciutat de 60.000 o 65.000 habitants, ja que açò no hi ha qui ho pare”, manifesta

La indústria, el principal motor de creixement

Benlloch assegura que s’han d’analitzar la dada sense triomfalismes però sent conscients que l’Ajuntament de Vila-real va pel bon camí, aplanant-ho en la mesura del possible amb la posada en marxa de mesures com el pla d’industrialització en quatre àrees de la ciutat o modificacions per a evitar la fugida d’empreses com l’ampliació de l’altura. “Amb aquestes iniciatives que quasi passen desapercebudes quan les aprove en el ple facilitem el seu creixement per a albergar nous equipaments i maquinària més gran i la seua consolidació a Vila-real. També en el cas de l’empresa Frutinter s’han portat a terme modificacions perquè l’empresa agroalimentària es mantinguera a Vila-real”, exemplifica.

Així, l’alcalde recorda que en els moments de major auge econòmic de Vila-real, la mà d’obra provenia dels serveis i no de la indústria, però el treball al sector secundari es caracteritza per l’estabilitat en els llocs de treballs i sous més competitius per l’alta productivitat, aleshores, si el sector serveis és potent, és per la capacitat de consum de la gent i perquè es generen altres oportunitats al voltant d’eixa estabilitat, així que podem dir clarament que la indústria és la que tira del carro i fa grans inversions que reverteixen en altres empreses i per tant té un gran efecte magnificador en el sector serveis”.

Encara així, José Benlloch és conscient de la recuperació de molts serveis en la ciutat en els últims anys com les entitats bancàries o el sector immobiliari i subratlla la clara aposta de l’Ajuntament per a arribar a una diversificació econòmica en el centre de la qual està la indústria com a activitat més important.

“Si una ciutat només té serveis, sofreix més en els moments de crisi, ja que és un sector molt elàstic a la demanda i si no hi ha, afluixa, la indústria en canvi pot mantenir estocs i té més marge”, assenyala però també reconeix la importància de Vila-real per als pobles del voltant en aquest sentit per ser una ciutat prestadora de serveis comarcals en comptar amb la UNED, els jutjats, l’agència tributària i la seguretat social. Per això, manifesta que es vol millorar el PIB en aquest àmbit. “El camí és la tecnologia i la ciència i la salut i l’esport i ací estic segur que si treballem bé en el futur podem arribar a un 7% o un 8% del PIB local, que ens generaria una diversificació que en moments de crisi com el que va afectar la indústria, ja que està sotmesa a variants com el preu de l’energia o conflictes a escala mundial i que ens evitara tornar a patir la crisi tan forta que va deixar la ciutat en 6.400 parats en 2011. Hui dia, sis anys després, tenim 2.800 i podem afirmar que aquesta transformació de la situació laboral no ha sigut tan forta en altres localitats i això ha tingut molt a veure la nostra política d’aliances amb la societat civil i l’empresa privada que existeix a Vila-real”, ha conclòs.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací