Recull de les mesures sanitàries en la tornada a les classes de la Universitat Jaume I

733

L’entitat educativa presenta un portal amb diversos documents que expliquen tot un pla per contindre la Covid-19

28 de setembre. Tornen les classes a la Universitat Jaume I. Més tard que mai i amb una sensació estranya a la boca de l’estómac: “Uns sis mesos sense veure la universitat”, et xiuxiueja una veu mentre t’assegures que ho tens tot per al primer dia de classe: ordinador, aigua, esmorzar, estoig… “Que no se m’oblide la mascareta”, penses mentre et prens la temperatura. Esperes a que el termòmetre  indique que ja ha acabat: 36 graus. Sospires: “D’acord, comencem un nou any”. I aquesta escena es repetirà eixe 28 de setembre en moltes llars de la província de Castelló, perquè els estudiants començaran les classes a la Universitat Jaume I des del 3 d’abril, quan es va suspendre la presencialitat a les classes. 

Tàrsila Galdón/Actualitat Diària

Els alumnes de la UJI denuncien falta d’informació per part de l’entitat educativa. El procés de matriculació ja ha començat (les matrícules a l’UJI es duen a terme l’1, 2 i 3 de setembre) i els alumnes asseguren que tenen informació “escasa”, valora Àngela Sánchez Barrachina, estudiant de l’UJI sobre com serà aquest retorn a les aules. “Pràcticament no ens han dit res”, informa i s’estranya Elena Martínez Martín, estudiant de quart de Periodisme.

Però la veritat és que no és que la Universitat Jaume I no estiga preparada, ja que l’entitat presenta un portal amb diversos documents on està tota la informació respecte la covid i la tornada al curs 2020-2021. Pot ser, tot siga falta de comunicació per part de l’entitat educativa. Carlos Cuesta Martínez té 21 anys i opina que no és que no se senta segur a l’hora de tornar a classe, però “la universitat és un lloc en el que hi ha molta gent reunida i hi ha poca comunicació amb les mesures”. 

UJI, locales ágora vacios

Doncs bé, dos d’aquestos documents s’anomenen ‘Pla de retorn a l’activitat presencial a la Universitat Jaume I després de l’estat d’alarma per l’alerta sanitària generada per la Covid-19’ i ‘Guia per a l’adaptació de la docència 2020/2021 al context de Nova Normalitat’. Potser aquestos siguen els documents més complets pel que fa a la informació sobre el tipus de tornada que hi haurà a la universitat. 

El segon d’aquest té, concretament, tot un apartat explicant les restriccions a l’aula: (Cal tindre en compte que totes aquestes mesures depenen també de tot allò que finalment decidisquen les autoritats sanitàries i educatives).

mesures covid uji

Així mateix, en el document  ‘Pla de retorn a l’activitat presencial a la Universitat Jaume I després de l’estat d’alarma per l’alerta sanitària generada per la Covid-19’ del 26 de juny també hi han moltes mesures que l’entitat pot portar a terme per tal de fer de l’UJI un Espai Segur.

Cal tindre en compte que aquestes infografies no presenten tota la informació disponible que la universitat ha facilitat per tal d’afavorir la lectura d’aquest reportatge, si no, la informació o les mesures més importants. Per això, es pot accedir directament a la font original on sí que estan totes les mesures que la UJI indica. 

mesures protecció indiviaul covidA més a més, la UJI desplegarà accions formatives i informatives per tal que totes aquestes mesures queden clares i siguen més eficaces a l’hora de contenir la Covid-19. “Es particular, es col·locarà informació visual en llocs estratègics”, prega el Pla de Retorn a l’activitat presencial de l’UJI. 

Però… quin és el protocol davant un cas positiu de Covid-19?

La Universitat Jaume I presenta un protocol (que s’indica en el ‘Pla de retorn a l’activitat presencial a la Universitat Jaume I després de l’estat d’alarma per l’alerta sanitària generada per la Covid-19’) a través de l’especialitat de medicina del treball i vigilància de la salut amb ‘Unimat prevención’ dins el marc del ‘Procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l’exposició al SARS-CoV-2’ elaborat pel Ministeri de Sanitat del Govern d’Espanya.

Amb tot, cal tindre en compte que dins d’aquest document, també s’indica que el protocol encara està en procés de confecció. És possible que tenint en compte la ràpida evolució de la pandèmia, tota aquesta informació, s’actualitze. 

mesures covid uji

mesures covid uji

En tot moment, la UJI pretèn tindre una comunicació dels casos i contactes que puguen presentar-se de Covid i tot es coordinarà a través de ‘Unimat prevención’ i a través del correu electrònic  vigilasalut@uji.es. Aleshores, es realitzarà la investigació i seguiment dels casos i contactes estrets, tal i com s’indica des del Ministeri de Sanitat. Un cop es realitze el recorregut dels contactes, es notificarà a aquestos i s’haurà de fer l’aïllament preventiu o bé, la quarentena. 

En aquest sentit, des de la Generalitat Valenciana també es va realitzar una reunió el 24 de juliol de 2020 amb totes les universitats de la Comunitat Valenciana per tal d’esclarir les mesures que calia prendre amb la Covid.

Totes aquestes mesures estan incloses en els documents que la pròpia UJI presenta al seu portal. Però la Generalitat recomana que si la persona en qüestió no pot abandonar el recinte, la universitat haurà d’habilitar una sala on es puga aïllar i on haurà de portar la mascareta reglamentària. En aquest document es recomana tenir un espai d’aïllament per cada campus

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací