Una recerca de la Universitat Jaume I revela les claus de l’efectivitat del coaching

944

L’estudi s’ha estès al llarg dels últims vuit mesos i ha estat fonamentat en el mètode Zisne

Actualitat Diària

Una recerca de la Universitat Jaume I de Castelló ha creat un marc teòric que demostra com les eines del mètode de coaching Zisne produeixen efectes beneficiosos sobre el benestar psicològic i la qualitat de vida dels empleats i empleades. A més, revela les claus de per què la pràctica del coaching contribueix al fet que les persones puguen aconseguir la plenitud personal i professional.

L’estudi de l’UJI s’ha estès al llarg dels últims vuit mesos –de setembre de 2018 a maig de 2019– i ha estat fonamentat en el mètode Zisne, protocol de coaching dissenyat per la consultora de recursos humans Intelema. La doctora Virginia Carrero, responsable del projecte i membre del grup de recerca ‘Intervenció educativa, familiar i social’ de la Facultat de Ciències de la Salut de l’UJI, ha utilitzat les dades generades en l’aplicació sistemàtica de l’entrenament del mètode Zisne a empleats.

recerca, Universitat Jaume I, efectivitat del coachingPer a dur a terme l’estudi, l’equip de la universitat pública castellonenca ha utilitzat la Teoria Fonamentada o Grounded Theory, una metodologia d’anàlisi qualitativa, generadora de teoria i emmarcada dins de contextos de descobriment científic. A diferència d’altres metodologies de recerca, la Grounded Theory genera proposicions teòriques que permeten comprendre, explicar i predir què està succeint en l’àrea d’estudi.

“En Intelema, en l’àmbit de l’experiència, tenien la constatació que el mètode de coaching era eficaç, però faltava veure en què es fonamenta aquesta eficàcia, on està la força d’aquest mètode i quin model teòric fonamenta aquesta potència”, resumeix la investigadora Virginia Carrero.

Amb la recerca realitzada sobre el mètode Zisne es revela la importància que té per a l’ésser humà connectar amb ‘l’autenticitat del que s’és’ a través de la seua experiència vital.

Aquest mètode parteix dels fets i les vivències que les persones expressen en interpretar experiències vitals que «en moltes ocasions són conflictives i generen sofriment, bloqueig i destrucció», subratlla la doctora Carrero. “És llavors –continua– quan el mètode proposa escenaris nous i acompanya la persona a un lloc on puga decidir per si mateixa”. “Durant aquest procés, progressivament, la persona s’adona de quan està connectada a la seua veritat, a l’ésser, i quan està desconnectada del seu ésser”, indica la investigadora.

La veritable essència de les persones

En aquesta línia, l’equip de treball del grup de recerca ha conclòs que el mètode Zisne centra la seua potencialitat en el descobriment científic de com l’empleat tria la seua vocació des de la seua connexió amb l’ésser, amb la seua veritable essència. La investigadora assenyala que “el curiós és que la gran majoria de les persones, independentment de la seua trajectòria professional i personal, encara no han descobert la seua veritable essència, i fins i tot encara reconeixent part dels seus talents i dons no tenen l’enfocament i direcció de promocionar la seua vida en harmonia amb la seua missió i desafiament vital”.

Les claus de l’efectivitat del coaching

Així mateix, a través de la recerca realitzada, les claus de l’efectivitat del coaching revelen el poder que la persona mou quan descobreix allò que estava ocult, i que actua independentment de la seua voluntat. En aquest sentit, Virginia Carrero explica que “aquesta dimensió inconscient alberga tant el tresor més preuat del que som, com l’ombra i l’autodestrucció a la qual podem orientar-nos”.

El mètode Zisne obri l’empleat a la vida d’una manera sistemàtica, navega des d’aquesta dimensió inconscient de l’ésser humà i brinda així la possibilitat de triar un lloc en el qual la persona se senta plena i connectada a la prosperitat. “Tot ésser humà, pel fet de d’ésser humà, és capaç de viure’s ple i amb sentit. Això vol dir que tots tenim accés al potencial pel fet de ser humans. És un potencial intacte”, indica en aquest sentit Virginia Carrero en relació amb les conclusions.

Sinergia social

L’estudi científic va més enllà i conclou que si som capaços de promoure l’admiració genuïna, en el reconeixement de la vàlua de l’altre, estarem compartint i creant sinergies. “Des d’aquesta xarxa de trobades amb els altres, ens adonem que formem part d’un tot més gran, d’un lloc que —tot i que és nostre— no ens pertany, i en el qual inevitablement tots estem connectats”. “La transcendència del que sóc en la trobada amb l’altre és el que permet generar una visió compartida en la qual cadascun de nosaltres té el seu lloc, i la seua raó de ser. És una força imparable”, sosté la doctora.

Connexió entre ciència i experiència

Per part seua, Carmen Sánchez, CEO d’Intelema, explica en relació amb les conclusions de l’estudi que “aquest treball ha aportat rigor científic a un mètode que vol servir d’eina perquè les persones aconseguim el nostre màxim potencial”. “Estem connectant ciència i experiència perquè volem ésser de veritable utilitat per a la societat, perquè hem constatat que les persones, quan es connecten al seu potencial i la seua vocació, són molt més felices”, conclou.

El grup de recerca ‘Intervenció Educativa, Familiar i Social’ que ha participat en aquest estudi està format pel catedràtic Francisco García Bacete, coordinador de l’equip, i les doctores Virginia Carrero i Ghislaine Marande.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací