Puig ‘no es banya’ amb la bonificació de l’AP-7 i el pagament de les desaladores que va aprovar Diputació

942

Segons el president: “Els Rodalies del nord de la província no han entrat en servei perquè el PP solament va deixar anuncis”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, no ha tingut una altra que ‘tirar pilotes fora’, al no poder explicar per què Catalunya té bonificat el peatge per la Ap-7 i Castelló no, i si el Consell demandarà al Govern el finançament de les desaladores. Tots dos temes van ser aprovats amb els vots del PSOE en la Diputació. Si ha sigut taxatiu amb els Rodalies al nord de la província, és una prioritat, ha dit, i si no han entrat el servei és perquè el PP solament va deixar anuncis.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

El president de la Comunitat Valenciana, Ximo, Puig, s’ha trobat amb les mans lligades a l’hora d’explicar les bonificacions que rep Catalunya, i no Castelló, en el tema de la Ap-7, i la demanda relativa al cost de la posada en funcionament de les desaladores en la província.

Diputació va aprovar ahir sengles declaracions institucionals per a demanar al Govern de Pedro Sánchez que faça front a ambdues necessitats.

El president no va saber respondre si el Consell recolzarà ambdues declaracions, votades pels diputats socialistes, encara que ha defensat els drets dels valencians i el treball que realitza la Generalitat Valenciana. No ho ha fet amb la rotunditat amb que si ha defensat els rodalies, les comunicacions i les freqüències per a enllaçar el nord de la província.

Els rodalies al nord, van ser sol anuncis del PP

Pel que fa al retard en l’entrada en servei dels rodalies para al zona nord de la província, el president del Govern Valencià, Ximo Puig ha manifestat amb rotunditat, que els rodalies són una prioritat per a la Generalitat, i que si no s’han posat en servei abans de l’estiu, ha sigut perquè no estava signat l’acord amb el Ministeri d’Hisenda, dit d’una altra manera, que el Govern de Rajoy va fer molt anunci sense contingut. “El que ha passat és que hi havia molts anuncis però no hi havia realitats”.

El president s’ha compromès, no obstant açò, al fet que aquests trens i les seues freqüències comencen a donar servei abans que acabe l’any.

No obstant açò, tot el taxatiu que ha sigut el president amb els rodalies al nord de la província s’ha dissolt en molt discurs i poc contingut quan se li ha preguntat sobre les dues declaracions Institucionals que va aprovar ahir la Diputació.

Puig: “La nostra prioritat és l’alliberament del peatge de l’AP-7”

Pel que fa a la bonificació de l’Ap-7 que ja tenen els catalans des del 2 de setembre, el president ha manifestat:

“Per descomptat, nosaltres el que estem, en relació a l’AP-78, la qual cosa estem realment és per la liberalització de l’AP-7, ho hem dit en moltes ocasions…”

Va deixar palesa que és en l’est d’Espanya on es paguen més peatges. “I és evident que l’any que ve tenim una oportunitat perquè és quan reverteix la concessió de l’AP-7 i del que es tracta és que l’Ap-7 i es liberalitze. I a partir d’ací, no solament que es liberalitze. El Govern Valencià el que ha demanat i el que ha exigit i el que ha presentat, ha sigut una operació per a reconectar molt millor la Ap-7 amb tot el que són les comarques de la Comunitat Valenciana, i per açò hem presentat un Pla en el qual va a haver-hi més eixides, va a haver-hi noves connexions amb altres carreteres comercials i amb la pròpia Comunitat Autònoma… És ja de planificar el post peatge… de l’Ap-7. Aquesta setmana, crec que el dia 25 hi ha ja una reunió amb el secretari d’Estat que ve ja a la Comunitat Valenciana per a parlar d’aquesta qüestió”.

“D’altra banda, mesures conjunturals com les quals s’estan produint a Catalunya, nosaltres les estem exigint també i es van a produir, i el ministre de Foment va dir ahir que si, que s’anaven a produir, diguem, aqueixos peatges blans, però nosaltres, més que peatges blans, la qual cosa volem és que l’any que ve desaparega el peatge”.

El president diu que les desaladores garantiran el dret a l’aigua però no diu qui les pagarà

Tampoc va ser directe el president de la Generalitat amb les desaladores. En aquest terreny es va defensar també passant la pilota a la teulada del PP i defensant el dret a l’aigua.

“El PP pensava que les desaladores eren les nuclears del mar”

En primer lloc, és molt important que el Partit Popular pense ja que les desaladores són útils, un gran avanç, perquè ells pensaven que les desaladores, no se si recorden, eren centrals nuclears del mar. Bé, doncs aquestes centrals nuclears, afortunadament en algunes zones de la Comunitat, que tenen grans dificultats d’aqueix tipus… en el qual no està el cas de Castelló encara que no siga necessari, ja estan donant un servei fonamental.

“És evident que, si tenim el mar al costat, podem garantir aigua per sempre, i aqueix era el gran objectiu. I cada vegada més, les dessalinitzadores, gràcies als estudis que es fan des de la química i les universitats, cada vegada són, diguem, menys contaminants i són més eficients des del punt de vista energètic i també des del punt de vista de la qualitat de l’aigua.

Per tant, jo el que cree és que… efectivament, dins de la directiva europea, que té unes limitacions, però en qualsevol cas és evident que s’ha d’impulsar des del Govern d’Espanya, definitivament aquesta solució que passa per les dessalinitzadores, que passa per la reutilització, que passa per la depuració adequada, que passa, per descomptat també per un consum raonable, per l’amortització de regs, és tot una suma d’accions que finalment facen possible el gran objectiu. El gran objectiu és aigua per sempre i que l’aigua no siga un fre del desenvolupament econòmic.”

“El Consell va a recolzar sempre als municipis de la Comunitat Valenciana, els està recolzant permanentment. Saben que aquest és el Consell que ha engegat el Pla de Compensació de Cooperació municipal que feia 20 anys que s’havia promès i que mai va haver-hi… vam continuar fent una aliança permanent, des d’educació. Ara tenim el Pla Edificant, que es fa amb els ajuntaments, però ho paga la Generalitat. Està amb els Avalem, que a Castelló són milers de llocs de treball per a joves… bé aquest és el camí que nosaltres hem iniciat i que per descomptat, anem a continuar en tot allò que siga necessari.

Preguntat concretament per l’angoixant situació que viuen els ajuntaments i ciutadans com els de Cabanes, i els altres municipis afectats pel cost de les desaladores, Puig tampoc va entrar al drap:

És evident que la solució i les dessalinitzadores no pot ser assumida directament pels Ajuntaments únicament… el que és cert és que ací també hi ha operadors de caràcter privat… hi ha una situació que cal consolidar, tenint en compte que, evidentment, al final, el fonamental i el bàsic és que els ciutadans tinguen garantit el dret a l’aigua.

Quant a l’última maniobra del Govern de Pedro Sánchez en el Congrés, el president no s’ha banyat quant a la idoneïtat o no de la mesura.

Si ha dit que a la Comunitat Valenciana li urgeix que el Govern traga avance uns pressupostos on es modifique el sistema de finançament de la Comunitat Valenciana. Quant a la pèrdua de valor del vot del Senat, Puig ha manifestat que des del Consell, s’ha criticat ja abans, que el Senat paralitze les actuacions que realitza el Congrés.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací