Puig i Uribes anunciïn la pròrroga de l’Any García-Berlanga fins a juny de 2022

613

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la pròrroga de l’any García-Berlanga fins a juny de 2022, amb l’objectiu de fer coincidir la fi de l’any commemoratiu amb l’aniversari del naixement del cineasta valencià.

Així ho ha manifestat després de presidir la constitució de la Comissió Commemorativa de l’Any García-Berlanga, en la qual també han participat el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, i el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, els qui han estat nomenats vicepresidents de la comissió.

Durant si intervenció, el president ha explicat que la pròrroga de l’Any Berlanga permetrà que la conclusió dels actes commemoratius coincideixin també amb la celebració de la 36 edició dels Premis Goya, que se celebrarà a València, i suposarà una “fita fonamental per a potenciar l’audiovisual de la Comunitat Valenciana”.

En aquest sentit, ha assegurat que l’Any García-Berlanga suposarà una “palanca per al renaixement cultural” després dels efectes negatius de la pandèmia i el seu impacte en l’àmbit de la cultura.

En el transcurs de l’acte, Ximo Puig ha destacat que el reconeixement al cineasta valencià és “més necessari que mai” en la societat actual, per la seva mirada “oberta, a vegades contradictòria, però sempre tolerant”, que ha caracteritzat la seva obra. En aquest sentit, ha valorat el consens aconseguit entorn de la seva figura entre institucions locals, autonòmiques i estatals.

A més, ha assegurat que la celebració de l’Any Berlanga servirà de “pont intergeneracional” que permetrà donar a conèixer la figura del cineasta valencià a les joves generacions que encara desconeixen al que ha qualificat com a “artista d’arrels profundament valencianes però absolutament universal”.

Finalment, el president ha donat a conèixer que el cartell de l’any commemoratiu ha estat realitzat per les dissenyadores valencianes Marisa Gallén i Carmina Ibáñez.

En la constitució de la comissió també han participat el fill del cineasta, José Luis García-Berlanga; el president de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, Mariano Barroso; el president de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual, Pep Llopis; i el president de la Diputació Provincial de València, Toni Gaspar, entre altres.

Pla Berlanga

Per part seva, el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, ha anunciat un Pla Berlanga impulsat pel Ministeri, que allargarà l’efemèride del centenari del naixement de Luis García-Berlanga als anys 2021, 2022 i 2023, per a celebrar altres aniversaris de grans cineastes i artistes de la seva generació, com Juan Antonio Bardem, Lola Gaos, Luis Ciges, José Luis López Vázquez, José Luis Ozores o Lola Flores.

El ministre ha qualificat a Berlanga de “valencià profeta en la seva terra” i “espanyol universal” pel que ha explicat que, dins dels objectius previstos pel ministeri, destaca traslladar la figura de Berlanga a l’àmbit internacional.

En concret, Rodríguez Uribes ha anunciat un acord amb l’Institut Cervantes per la qual es projectaran cicles de cinema de Luis García-Berlanga en ciutats del món on és present aquesta institució. D’altra banda, el ministre també ha anunciat que el ministeri portarà l’obra de Berlanga a la Fira del Llibre de Franckfurt 2022, en la qual Espanya serà convidada d’honor.

Comitè executiu

Durant la sessió constitutiva de la comissió, també han estat designats les persones integrants del comitè executiu, que estarà format per la directora general de Promoció Institucional i secretària de la comissió, Fernanda Escribano; la comissionada de l’Any García-Berlanga, Rosana Pastor; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro; i el director general de la Societat Anònima de Mitjans de comunicació, Alfred Costa.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací