Puig: “Felipe VI ha estat a l’altura de l’escenari polític i no ha involucrat a la Corona en el partidisme”

672
“Avui, com fa més de 40 anys, hem de mirar cap endavant, cap a allò que ens uneix amb l’Europa il·lustrada, amb el far de la civilitat”, destaca el president

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat pel “diàleg” i l’acord” per a reafirmar els drets i les llibertats, el pluralisme polític, la dignitat de les persones i la “capacitat d’integrar a tots els ciutadans i ciutadanes i a tots els pobles en la seva diversitat” des de la defensa de l’Estat autonòmic.

Així s’ha expressat durant la seva intervenció en l’acte institucional de lliurament del XXVII Premi Convivència de la Fundació Manuel Broseta a La seva Majestat el Rei Felip VI, on el president ha destacat que el cap de l’Estat ha sabut estar “a l’altura” del paper arbitral i moderador que li atorga la Constitució, tot això en un complex escenari polític que és, alhora,”temps d’incerteses i esperances”.

En un acte al qual tambien ha assistit el ministre de Foment, José Luis Ábalos, Puig ha recordat que les noves demandes socials i el “qüestionament radical, des de posicions enfrontades”, del model d’organització de l’Estat, o fins i tot la “ruptura de la seva mateixa unitat” han suposat un “envit” per al caràcter arbitral de la Corona.

No obstant això, Felip VI ha sabut mantenir a la institució “fora de les polèmiques partidistes i ha representat i representa la unitat d’Espanya respectant la diversitat dels pobles, de les nacionalitats i de les regions que la componen”, ha assenyalat Puig, qui també incidit que el Rei ha aconseguit transmetre “serenitat i confiança en les institucions democràtiques, en una ona de desafecció i descrèdit de la política que ha crescut de manera preocupant a tot el món”.

“Mirar cap endavant” 

“Avui, com fa més de 40 anys, hem de mirar cap endavant, cap a allò que ens uneix amb l’Europa il·lustrada, amb el far de la civilitat”, ha destacat el president, que ha al·ludit a la necessitat de defensar els drets i llibertats, el pluralisme i la diversitat dels pobles i de les persones.

El president ha subratllat també que en aquests dies, quan es commemoren les quatre dècades de vigència de la Constitució, no es pot obviar la “necessària actualització que esdevé del seu propi caràcter reformista”, com tampoc l'”emoció” que produeix el “desenvolupament d’una democràcia socialment compromesa” en la qual la Monarquia parlamentària “ha tingut una rellevància indiscutible”.

Puig ha al·ludit a més al fet que la Constitució va saber canalitzar el nou Estat autonòmic, un model que, com ha volgut recordar, va defensar el professor Manuel Broseta, primer secretari d’Estat per a les Comunitats Autònomes. I ha al·ludit en aquest punt a les paraules amb les quals Broseta defensava l’Estat de les Autonomies com a “única forma eficaç de governar un Estat de la complexitat de l’espanyol”, sense tancar la porta a avançar cap a un model federal.

El cap del Consell ha destacat també que l’actual Comunitat Valenciana “s’inspira en la seva tradició de diàleg, de pacte, d’acord” per a “oferir la seva millor versió en favor de la convivència”, una convivència que, en paraules del president, és “la millor expressió d’aquesta voluntat positiva del llegat de Manuel Broseta”.

“Arraconar l’odi sense cap concessió a l’oblit” 

Per això, ha agraït a la Fundació Broseta el seu treball per a “arraconar” l’odi” sense “cap cessió a l’oblit” i ha cridat a no oblidar als qui, com Manuel Broseta, Francisco Tomás i Valent i Ernest Lluch, van perdre la vida en defensa de les llibertats col·lectives.

En l’acte també han estat presentis la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, i la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací