L’Ivace destina tres milions d’euros per a impulsar l’enllumenat públic de baix consum energètic

682

Company destaca que “el programa està dirigit a municipis de menys de 20.000 habitants, que no disposen dels mitjans tècnics ni de pressupost”

Actualitat Diària

La Conselleria d’Economia Sostenible, a través d’Ivace Energia, destinarà enguany un total de tres milions d’euros per a impulsar la incorporació d’enllumenat d’alta eficiència energètica en els municipis del nostre territori, tal com es recull en la convocatòria d’ajudes publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. 

Aquest programa, el termini del qual de sol·licitud es prolongarà fins al pròxim 21 de febrer, està dirigit als ajuntaments de menys de 20.000 habitants ja que, segons ha explicat la directora general de l’Ivace, Júlia Company, “els municipis xicotets, sobretot els situats en zones rurals, no disposen ni dels mitjans tècnics necessaris, ni de suficient pressupost per a escometre aquest tipus de projectes”.

Per a ajudar-los, el programa d’Ivace Energia dóna suport a la totalitat del projecte mitjançant una fórmula combinada de préstec bonificat i subvenció a fons perdut.

Segons la directora general de l’Ivace, aquesta iniciativa té l’objectiu d’ajudar a incorporar enllumenat públic d’alta eficiència energètica, reduir la factura dels municipis “i avançar, al mateix temps, cap a un nou model energètic més sostenible”.

Per a poder participar, el projecte que presenten ha de suposar un estalvi en energia elèctrica mínim del 30% respecte al consum anterior i, entre les mesures d’estalvi i eficiència energètica que se sufragaran, està la substitució de llums i lluminàries per altres de major eficiència energètica i la implantació de reguladors de flux lumínic i dels encesos i apagats dels punts de llum, adequant-los a la nit a les necessitats reals d’il·luminació de les vies. Gràcies a aquest sistema es pot estalviar el 45% de l’energia consumida durant la nit.

També es subvenciona la incorporació de rellotges astronòmics, ajustats a l’hora solar, per a reduir el consum. Aquests rellotges permeten la programació diària d’encés i apagat de l´enllumenat d’acord amb l’hora exacta d’eixida i posta del sol.

En definitiva, amb aquest programa es pretén incentivar la renovació dels sistemes públics d’aquests municipis amb criteris d’eficiència energètica, introduint els nous avanços tecnològics en matèria d’il·luminació viària.

Company ha posat l’accent en el “esforç pressupostari” realitzat des de l’Ivace, que ha permés triplicar el pressupost per a aquest Programa des de 2016, que ha passat d’1 a 3 milions, i ha subratllat que gràcies a aquesta iniciativa un total de 60 municipis ja han pogut renovar els seus enllumenats públics, amb el consegüent “estalvi energètic, econòmic i disminució de les emissions de gasos contaminants a l’atmosfera”.

Aquesta línia d’incentius compten amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en un percentatge del 50% a través del Programa Operatiu Feder de la Comunitat Valenciana, vigent per al període 2014-2020, dins de l’Eix Prioritari 4 (Afavorir el passe a una economia baixa en carboni en tots els sectors).

Reducció d’un 70% del consum de l’enllumenat

L’enllumenat públic en els municipis constitueix la principal despesa energètica i encara que és molt variable ve a representar al voltant del 60% de la factura energètica del municipi.

Segons les estimacions d’Ivace Energia, la renovació de l’enllumenat públic en un xicotet municipi per un eficient amb lluminàries Leds reduiria un 70% el consum energètic d’enllumenat.

Aquesta reducció, segons Ivace Energia, pot suposar un estalvi energètic anual aproximat de 135.000 quilovats hora, la qual cosa en termes econòmics suposa una reducció de la factura energètica de 17.000 euros a l’any.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací