L’oposició municipal presenta 61 esmenes per valor de 12 milions d’euros al pressupost de 182 milions de Castelló

975

PP i CS acusen l’equip de Govern de no haver consultat els comptes mentre CseM indica que sense concessions no hi ha vot

Els grups de l’oposició de l’Ajuntament de Castelló han presentat un total de 61 esmenes per valor de 12 milions d’euros, per a modificar els pressupostos municipals que PSOE i Compromís portaran a ple el pròxim 28 de gener. PP i CS han acusat l’equip de Govern de no haver consultat les seues propostes amb ells, i obviar la seua representació ciutadana. CseM ho té més clar, o s’accepten les seues esmenes o no donaran el seu vot.

Esperanza Molina/ Actualitat Diària

S’ha tancat el termini per a la presentació d’esmenes al projecte de pressupostos de l’Ajuntament de Castelló per a 2019, elaborat per l’equip de govern (PSOE+ Compromís).

Sobre un projecte de quasi 182 milions d’euros, l’oposició municipal (PP, CS i CseM) han presentat 61 esmenes amb les quals pretenen modificar els comptes municipals en 12 milions d’euros.

El procediment

Cal assenyalar, que Castelló té en vigor, en aquest moment, el pressupost prorrogat de 2018. Un mecanisme tècnic que s’executa quan el pressupost no s’aprova amb temps suficient perquè puga entrar en vigor l’u de gener.

Així les coses, el pressupost de 2019 segueix el seu curs pendent d’aprovació. Després de la proposta realitzada pel bipartit, els grups de l’oposició presenten els canvis que consideren pertinents, les esmenes, per al que han d’indicar quines partides reduirien per a poder incrementar o afegir les que ells proposen per a la ciutat. Les esmenes han de ser informades pels tècnics; i mentrestant, es produeixen les negociacions.

Es dóna la circumstància, que PSOE i Compromís no compten amb els vots necessaris per a aprovar el seu projecte, per tant, la negociació haurà de buscar, almenys, el suport d’un dels altres grups per a poder tirar avant els seus comptes.

El Grup Popular presenta 30 esmenes

El Grup Municipal Popular ha presentat aquest matí les seues esmenes, 30 en total, per un valor de 8.35.276,08 euros.

La portaveu, Begoña Carrasco, i el regidor, Carlos Feliu, han criticat el procés d’elaboració del pressupost, que no han consultat amb el seu grup i que han donat a conéixer després que s’hagueren passat els números als mitjans de comunicació.

Els pressupostos, ha dit Begoña Carrasco arriben tard i malament. Vesprada, perquè haurien d’haver-hi haver-se aprovat abans que finalitzara 2018 amb la finalitat que hagueren entrat en servei amb l’any per a què han sigut elaborats. I malament, tant pel continent com pel contingut. Aquests pressupostos, ha dit Carrasco, no seran aplicables fins a març o abril, amb Magdalena i Setmana Santa pel mig i entrats en eleccions, la qual cosa significa que no es podran complir ni es podran desenvolupar inversions.

Tant Carrasco com Feliu han assenyalat, que no és el mateix construir un pressupost de consens, com haver de presentar esmenes a una planificació tancada. No és el pressupost que haguera fet el PP, això és clar, però a més, tampoc ha sigut fàcil presentar les esmenes on s’ha de respectar una estructura d’ingressos i despeses per a mantindre-ho equilibrat.

Carrasco ha ressaltat que són uns pressupostos sectaris, perquè inclouen programes com el Jornals de Vila que ofereix contractes porqueria o perquè recullen els 80.000 euros per a l’enderrocament de la Creu del Ribalta; i també nefastos des del punt de vista econòmic, perquè inclouen la petició d’un préstec de 7 milions d’euros per a assumir el pagament d’obres que no són de competència municipal, com l’antic edifici de l’Audiència de la Plaça Borrull o els col·legis Vicent Marçà, Herrero i Elcano.

Encara així, les esmenes presentades pel PP podrien agrupar-se en els següents blocs:

Policia Local, Neteja, Promoció Comercial, Gent gran, Participació Ciutadana, Educació, Festes i Turisme, Atenció Social i Inversions. I es tracta només, van indicar, de recollir les demandes ciutadanes formulades a través dels veïns.

Entre els capítols que es proposen modificar figuren:

5,96 milions d’euros en inversions, per a desdoblegar la carretera l’Alcora, la remodelació de la plaça de la Ronda *Vinatea, el *Camí la *Ratlla, la creació de l’estació de bombament en el Barranc del Sol o la rehabilitació del Mercat de Proveïments. “També hem inclòs diners per a adequar el Centre Cívic i les voreres del barri de *Benadressa, perquè aquests pressupostos del PSPV i Compromís no han inclòs ni un sol euro a pesar que aquest ple va aprovar una moció i per tant, és un mandat plenari”, ha denunciat Carrasco.

La reforma del Pablo Herrera, no apareix

“I el mateix ocorre, han manifestat, amb la reforma del Pavelló Pablo Herrera, que Amparo Marco ha dit que és urgent, que el projecte està previst, que s’anava a executar en l’últim trimestre del passat any, però la realitat és que ni en el Pressupost que han presentat per a enguany 2019 ni en el del Patronat d’Esports apareix ni una sola partida amb noms i cognoms que vaja destinada a aquest efecte”, ha lamentat, demostrant una vegada més l’engany.

El PP ha inclòs en les seues esmenes 396.000 euros previstos per a atendre l’adquisició d’equips i mitjans tècnics que exigeixen els agents de la Policia Local, els complements salarials que reclamen o la creació d’una reguarda en Perpetu Socors.

Contemplen 1.025 milions d’euros per a incrementar la neteja viària de la ciutat, “perquè Castelló està molt bruta”, així com per a la neteja de solars, llits i barrancs i la posada en marxa d’un cens per al control dels excrements canins als carrers mitjançant un sistema de registre d’ADN.

La portaveu del PP també ha anunciat que s’han previst 41.500 euros per a impulsar el comerç del centre de la ciutat, “perquè el centre es mor”, que contempla fons per a permetre l’accés gratuït a pàrquings durant un termini de temps; i 18.493 euros per a incrementar les places d’Aules de Majors.

A més, es recullen en les 30 esmenes partides per a incrementar en 539.470 euros el capítol de pressupostos participatius, 65.000 euros per a l’adquisició de desfibril·ladors, 164.000 euros per a la promoció turística i cultural d’esdeveniments, com la recuperació del concurs de pesebres i nadales; i 115.000 euros per a intensificar l’Atenció Social, que anirien destinats a augmentar els recursos que perceben l’Alberg municipal, el Banc d’Aliments i la Llar Verge de Lidón que atén els ancians.

“Les nostres esmenes, van declarar Carrasco i Feliu, ixen de partides que el bipartit de PSPV i Compromís està utilitzant des del punt de vista polític. En el seu lloc, hem inclòs propostes que ens han fet arribar els castellonencs. El PP sí que recorre els barris i sí escolta als castellonencs, i tot el que hem inclòs són reivindicacions que ens han fet veïns, emprenedors, associacions, col·lectius… Perquè volem que els pressupostos siguen el que necessiten els castellonencs, i no el que volen tres partits polítics que gestionen”.

Ciutadans presenta 24 esmenes per valor de 2 milions d’euros

El Grup Municipal de Ciutadans ha presentat 24 esmenes per valor d’una mica més de 2 milions d’euros.

La portaveu de Ciutadans (Cs) de l’Ajuntament de Castelló, Cristina Gabarda, ha explicat que “hem seguit les directrius d’altres anys per a modificar els comptes del bipartit que any rere any insisteixen a subvencionar a entitats amigues que defensen tesis contràries a la Constitució i l’Estatut d’Autonomia Valencià”.

Així mateix, la regidora ha criticat “la forma que té el govern dels socis del Grau de blindar als seus, subvencionant-los amb despesa compromesa com és el cas de la Fundació Escola Valenciana a la qual no hem pogut rebaixar ni un euro perquè fer-ho suposaria assumir un deute sense serveis prestats, els programats per a aquest exercici, per tant no podem permetre’ns aqueixa irresponsabilitat”.

Gabarda ha avançat que “aquestes esmenes reflecteixen el compromís de Ciutadans amb el foment de l’ocupació, ajudes al emprendedurisme, el Pla de Relleu Regeneracional dels Autònoms; polítiques socials com els bons per a les guarderies de 0-3 anys, Afavir, Teacast, més ajudes a l’habitatge i al menjador social, etc”

Les aportacions pressupostàries contemplades per Ciutadans s’obtenen, en la seua major part, de retallades sobre activitats que consideren pròximes a Compromís per la seua denominació o característica. Algunes d’elles són les mateixes que ja van proposar en el pressupost de 2018, que s’atenen més al nom que al contingut, perquè moltes van ser fomentades i aprovades amb el suport del PP en defensa de les tradicions de la ciutat.

En aquest sentit, Ciutadans torna a proposar retallades en el Betlém de la Pigà, en la Festa dels Dansants del Corpus. Demanen també que es deixe a zero el pressupost per a la les Associacions Botafocs, o Conlloga de la Muixaranga, o la retallada del VAM (Música Valenciana).

Altres partides a les quals al·ludeixen per a la defensa de les seues esmenes se centren en la retallada total o parcial de qualsevol despesa de representació, protocol, o publicitat. Demanen l’eliminació de les campanyes de mobilitat, de paratges naturals o de Col·legis; l’eliminació de planificació econòmica i oficina tècnica, el Mapa del Talent; les campanyes de gestió mig ambiental, i tot el que faça olor de la promoció del valencià.

Coincideixen amb el Grup Popular en l’eliminació dels Jornals de Vila, per considerar-ho un pla que no resol la problemàtica de l’atur ni genera llocs de treball.

CseM presenta 7 esmenes per valor de 1,7 milions d’euros

Pel que fa a Castelló en Moviment, com ja va publicar Castelló Informació, presenten 7 esmenes valorades en 1,7 milions d’euros. L’agrupació no ha indicat als mitjans de comunicació d’on ha retallat aquesta quantitat.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací