Puig demana “conjuminar esforços” amb el sector turístic per a sortir de la crisi

553

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha destacat la necessitat de conjuminar esforços entre administracions públiques per a rescatar i modernitzar el sector turístic després de la pandèmia provocada per la COVID-19.

Ximo Puig ha realitzat aquestes declaracions durant l’acte de presentació dels resultats de l’estudi d’impacte econòmic del turisme sobre l’economia i l’ocupació en la Comunitat Valenciana ‘Impactur Comunitat Valenciana 2019’ de Exceltur, al qual també han assistit el vicepresident de Exceltur, José Luis Zoreda; el president de Servigroup, José M.ª Caballé; el president de Balearia, Adolfo Utor; el president de Air Nostrum, Carlos Bertomeu, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el director general de Turisme, Herick Campos.

Durant la seva intervenció, el president ha assegurat que la col·laboració entre totes les administracions públiques, tant del Govern d’Espanya com de la Generalitat i dels ajuntaments, “permetrà articular l’operació de rescat d’aquest sector essencial per a l’economia espanyola i de la Comunitat Valenciana”, que representa el 15,5% del PIB valencià i el 15,9% de l’ocupació.

Segons ha explicat, “és necessari articular un pla de xoc potent per a salvar a les empreses que eren viables, i que poden ser viables, i dotar-les de la solvència suficient per a travessar aquests mesos tan difícils”. En aquest sentit, el president s’ha referit a les mesures per a atendre el curt termini ja posades en marxa pel Consell per a fer costat al sector, com el Bo Viatgem o les ajudes a pimes i autònoms, però ha assegurat que “somo conscients de la necessitat d’articular noves respostes, més efectives i determinades a garantir la solvència i una acció positiva que no freni la reconversió del sector”.

El cap del Consell ha destacat la necessitat d’accelerar la reconversió, replantejar el model productiu, implementar la digitalització del sector, i millorar la seva sostenibilitat, per a això s’ha d’accelerar el pla estratègic del turisme, ja existent, així com dotar-lo de capacitat econòmica “per a resistir, perquè si no resistim ara no serem capaces d’escometre la profunda modernització que també necessitem”.

‘Espai Schengen’

En el transcurs de l’acte, el president també ha plantejat la necessitat de generar un marc de mobilitat europeu que sigui “clar i compartit”, per a això ha reclamat un ‘espai Schengen europeu en mobilitat’, que possibiliti “la llibertat de moviment de persones, com es permet el de mercaderies”.

Ximo Puig ha assegurat que “hem de generar un espai de confiança i seguretat, atès que constitueixen els elements clau de la nostra política turística”. “No té sentit -ha afegit- que cada estat plantegi un model de mobilitat, sinó que d’haver-hi una mobilitat europea, amb mesures com els test d’antígens o la vacunació, hem de posar-nos d’acord, perquè la base del turisme és la mobilitat”.

Estudi Impactur

Tal com es desprèn de l’estudi presentat per Exceltur, l’impacte econòmic del turisme en la Comunitat Valenciana l’any 2019 (PIB turístic) va ascendir a 17.883 milions d’euros, la qual cosa suposa el 15,5% del total del PIB valencià.

A més, aquestes xifres mostren un increment del 4,5% respecte a 2018, i la millor dada en termes absoluts de la sèrie històrica d’evolució del PIB turístic. Després de sis anys de creixement continu de l’activitat, amb un increment mig anual del 7%, el turisme va créixer en 2019, 3,3 punts percentuals per sobre de l’economia valenciana.

Quant al valor afegit generat per les activitats turístiques en la Comunitat Valenciana, l’estudi destaca que representa el 11,6% de l’impacte econòmic del turisme en tota Espanya en 2019, creixent 0,7 punts per sobre de la mitjana del sector a Espanya en els sis últims anys.

L’estudi assenyala que tots els components de la demanda turística de la Comunitat Valenciana van contribuir a aquest intens dinamisme. En concret destaca el comportament de la demanda estrangera, des de 2016 principal component de la demanda turística de la Comunitat, liderada per la fidelitat i resiliència del mercat britànic. Malgrat la lleu reculada d’aquest mercat davant la incertesa del brexit, es va produir una aposta pública i privada per la diversificació i impuls d’altres mercats, com el francès i nòrdic.

Respecte de l’ocupació, l’informe detalla que l’activitat turística ha generat en la Comunitat Valenciana 318.522 llocs de treball en 2019, el màxim en la sèrie històrica, la qual cosa suposa el 15,9% del total de l’ús de la Comunitat Valenciana en aquest mateix any. En el seu conjunt, l’ocupació en aquest sector va registrar un creixement interanual del 4,2%, experimentant sis anys consecutius de creixement.

La capacitat de generació de nous llocs de treball en l’exercici 2019 es va estendre entre totes les activitats característiques del turisme. La notable generació d’ocupació promoguda pel turisme ha consolidat al sector com a principal dinamitzador i contribuïdor a l’ús de la Comunitat, la seva aportació ha seguit una senda contínua de creixement des de 2014, passant del 14,0% en 2014 al 15,9% de 2019.

Així mateix l’estudi destaca que el turisme va generar 3.849 milions d’euros de recaptació, és a dir el 15,3% del total d’impostos en la Comunitat Valenciana.

Finalment, respecte de l’impacte de la pandèmia provocada per la COVID-19 sobre l’activitat turística, les estimacions apunten a una caiguda a tancament de l’any 2020, del 61,3% respecte de 2019. No obstant això, aquesta caiguda és una mica inferior a la mitjana estimada per al conjunt d’Espanya per Exceltur en el seu últim escenari del mes d’octubre, que xifra en un 69,6%, a causa de la major presència de demanda nacional i residents de proximitat en l’estructura de demanda de la Comunitat Valenciana.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací