Puig anuncia l’acceleració de la vacunació amb l’avançament de la immunització de la franja de 20 a 29 anys

476

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat l’acceleració del procés de vacunació amb l’avançament de la immunització de les persones d’edats compreses entre els 20 i 29 anys, que donarà principi la primera setmana d’agost.

Així ho ha manifestat durant la sessió de control de les Corts en la qual ha comparegut per a respondre a les preguntes dels grups parlamentaris, i en la qual ha subratllat que es continuarà enfortint el sistema sanitari, adaptant-lo a l’evolució de la pandèmia, amb la incorporació de 500 nous rastrejadors que reforçaran el seguiment dels casos i alleujaran la càrrega de treball dels equips d’atenció primària.

El responsable del Consell ha explicat que del total de rastrejadors, 450 seran nous contractes, als quals se sumaran 50 procedents de l’Exèrcit, i ha avançat que es fixaran dispositius centralitzats de testatge per a descongestionar els centres de salut.

Respecte del procés de vacunació, el president ha assegurat que el 51% de la població a vacunar ja ha rebut la pauta completa, la qual cosa suposa que un de cada dos valencians estigui immunitzat enfront de la COVID-19.

A més, el 61,6% ja compta amb almenys una dosi, percentatge que es veurà incrementat al final d’aquesta setmana, atès que està previst que totes les persones entre 40 i 49 anys, la franja d’edat més nombrosa, hauran rebut almenys la primera dosi. “Això suposarà haver administrat prop de 5 milions de vacunes fins al moment”, ha manifestat.

De la mateixa manera, seguint amb les previsions, entre aquesta setmana i la que ve, Puig ha assenyalat que s’administraran les 210.000 dosis de AstraZeneca pendents per a les persones entre 60 i 65 anys; i la franja d’edat d’entre 30 i 39 anys: haurà rebut almenys una dosi a la fi del mes de juliol.

7.300 nous contractes

Durant la seva intervenció, el cap del Consell també ha assegurat que als nous rastrejadors s’afegeixen els 7.300 nous contractes del Pla de Vacances i de reforç d’estiu, dels quals prop de 2.000 es destinaran als centres d’atenció primària.

També ha recordat que s’han renovat 6.053 contractes COVID-19, dels quals 2.146 són d’atenció primària, i ha assegurat que ha estat renovat tot el personal d’infermeria, és a dir 900 professionals.

Augment de casos

El Cap del Consell s’ha referit a l’increment de casos registrats en els últims dies, amb l’augment de la mobilitat i l’obertura de l’oci nocturn, especialment en les franges d’edat més joves que encara no estan immunitzades, de la mateixa manera que està passant en la resta d’Espanya. Per això ha instat els més joves a “no baixar la guàrdia” per a evitar que la incidència continuï pujant.

No obstant això, ha assegurat que l’increment actual de la incidència no s’està traduint en una pressió hospitalària elevada, gràcies a la vacunació, ja que en aquests moments hi ha 243 persones hospitalitzades, enfront de les 4.777 que es va arribar a tenir al gener; així com 25 persones en les UCI, enfront de 670 del primer mes de l’any. A més ha assenyalat que gràcies a la prioritat de les franges de risc, actualment no hi ha cap major de 75 anys en UCI.

Finançament autonòmic

Durant la seva intervenció, el president s’ha referit a la necessitat d’aconseguir una gran cohesió per a aconseguir un finançament just perquè és “intolerable la situació d’infrafinançament”. En aquest sentit, s’ha referit a l’acord adoptat en el cim celebrat aquesta setmana entre les Illes Balears i la Comunitat Valenciana per a reivindicar un finançament autonòmic basat en la població ajustada i que tingui en compte la població flotant que caracteritza a les zones turístiques.

Ximo Puig ha destacat que és necessari abordar amb urgència el nou finançament i aconseguir les màximes complicitats perquè sigui possible, ja que es necessita una majoria tant en el Consell de Política Social i Financera com en el Congrés dels Diputats.

Així mateix, ha assenyalat que aquesta qüestió també serà abordada en el cim que se celebrarà amb Andalusia el mes de setembre, i ha assegurat que no es descarta cap opció per a aconseguir aliances, perquè “existeix una qüestió de suficiència financera que afecta el conjunt de les comunitats autònomes”.

Millora de la conjuntura econòmica

Durant la sessió de control, el president s’ha referit a la millora de la conjuntura econòmica que la Comunitat Valenciana està experimentant gràcies a l’esforç de la societat valenciana, dels seus treballadors i empresaris, a l’impuls del procés d’immunització, i al “desenvolupament de totes les palanques per a la reactivació, tant les polítiques de suport de la Generalitat, com el Pla Resistir o els fons europeus”, assegurant sobre aquest últim aspecte que la Comunitat ja té assignats 945 milions del fons Next Generation EU per a l’exercici de 2021.

En aquest context, el cap del Consell ha destacat les últimes dades d’afiliació a la seguretat social del mes de juny, en el qual s’ha superat el nivell d’afiliació previ a la pandèmia, amb més d’1.942.000 persones, la qual cosa suposa “el millor resultat en un mes de juny de tota la sèrie històrica, i el segon major increment relatiu en termes interanuals d’Espanya”.

Puig ha explicat que aquest augment de l’ocupació és el reflex d’una millor situació econòmica, com demostra l’augment d’un 16% de l’índex de Producció Industrial, entre gener i maig, tres punts per sobre de la mitjana (10%) i que situa a la Comunitat Valenciana entre les cinc comunitats més industrials amb major creixement; l’augment en les exportacions, que la converteixen en la tercera amb major superàvit comercial, i la quarta més exportadora; o la creació d’empreses, que a l’abril va créixer per segon mes, després de dotze mesos de caiguda.

A més ha valorat que la Comunitat ha estat l’autonomia que millor ha sostingut l’ús del comerç minorista a Espanya, on encara baixa; i el creixement en inversió estrangera, atès que en el primer trimestre de 2021 ha estat de 195 milions, la qual cosa suposa més de la meitat de tota la inversió estrangera registrada en 2020.

Finalment, s’ha referit a les dades facilitades per Hosbec, que mostren la consolidació de la reobertura d’hotels i la millora de l’ocupació, especialment pel turisme nacional, que ha propiciat que la Comunitat recuperi empro hostaler “cinc vegades més ràpid que altres comunitats com Madrid”.

Execució pressupostària i ajudes per a la recuperació

Respecte al compliment dels pressupostos de la Generalitat, el president ha anunciat que fins al mes de juny segons les últimes dades, s’ha compromès ja el 80,4% del Pressupost (22.469 milions); s’ha executat el 42,5% (11.878 milions); i s’ha pagat el 37,4% (10.449 milions).

Així mateix, ha destacat que només en els capítols d’inversions directes i indirectes s’ha compromès un 27,6% més recursos que al juny de 2020; i s’ha executat un 25,8% més.

El president s’ha referit en concret a la gestió del Pla Resistir, dotat amb 400 milions d’euros dels quals ja s’han pagat 325 milions d’euros, la qual cosa suposa dos de cada 3 euros estan ja en mans de les empreses, dels autònoms i dels treballadors.

Així mateix, ha destacat l’augment dels fons destinats al Bo Viatge, que han passat de 10 a 12 milions; al sector turístic, que s’han incrementat en 8 milions d’euros, fins als 13 milions; ajudes per un total de 12,8 milions per a l’oci nocturn; o la convocatòria d’un bo comercio per a ajudar al sector, a través dels ajuntaments, dotat amb 5 milions d’euros.

El responsable del Consell també s’ha referit a l’ampliació de places en residències per a les persones majors; el Pla d’Infraestructures Socials, amb una inversió de 560 milions i la creació de 6.600 places públiques en els nous centres; la promoció de la Formació Professional Dual en l’àmbit social i empresarial, l’augment en 400.000 euros de les beques per a la FP dual en empreses, per al transport o residència dels alumnes, i per a la realització total o parcial de la Formació en Centres de Treball; a les ajudes a l’aprenentatge d’idiomes, i a les actuacions d’emergència per 8 milions en ports de la Generalitat.

Port de València

Finalment, el president s’ha referit al procediment de rescat de les concessions titularitat d’Unió Naval de València, assenyalant que “la decisió que finalment s’adopti haurà de comptar, com no pot ser d’una altra forma, amb plenes garanties jurídiques”.

I ha destacat que el Port de València és un “pilar imprescindible del nostre teixit productiu i un instrument al servei de l’interès general dels valencians i valencianes”, de l’activitat econòmica de les quals viuen 40.000 famílies.

A més ha assenyalat que és el primer en trànsit de mercaderies i de contenidors a Espanya, amb 80 milions de tones en 2020, dóna servei a més de 20.000 empreses que utilitzen el Port com a sortida dels seus productes a l’exterior, i és un port ‘Hub’ que permet concentrar trànsits prop de les empreses importadores i exportadores valencianes i connectar-les amb més de 1.000 ports de tot el món, proporcionant un gran avantatge competitiu de primer ordre.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací