La Generalitat tanca l’oci nocturn, limita les persones en l’hostaleria i la redueix l’aforament d’espectacles

456

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el tancament de l’oci nocturn, encara que els locals podran continuar funcionant com a bars i cafeteries; la limitació del nombre de persones per taula en l’hostaleria, que serà d’un màxim de 10 en exteriors i 6 en interiors; així com la reducció de l’aforament en espectacles massius, com a principals mesures per a contenir l’evolució de la pandèmia.

Així ho ha avançat després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en la qual s’ha acordat que les noves mesures entrin en vigor a partir del 10 de juliol i estiguin vigents fins al 25 de juliol.

Així mateix, el president ha anunciat que sol·licitarà l’autorització del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per a establir la restricció a la mobilitat nocturna entre la 1 i les 6 del matí en uns 40 municipis que registren major risc epidèmic, “tant per la incidència com per la positivitat”.

El Cap del Consell ha destacat que també se sol·licitarà la limitació de les reunions socials a un màxim de 10 persones, tant en l’àmbit privat com en el públic, en tota la Comunitat Valenciana. Per a això, es presentarà demà davant el TSJCV la resolució de la Conselleria de Sanitat que contempla aquestes mesures, que serà publicada en el cas que sigui autoritzada, amb la finalitat de reduir la interacció social.

En la Mesa Interdepartamental han participat la vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Locals d’oci nocturn

Durant la seva intervenció, en la qual ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, el president ha explicat que els locals d’oci nocturn podran continuar funcionant en el mateix horari i condicions que bars i cafeteries, fins a les 12.30 hores de la nit, i ha assegurat que tots els afectats rebran una compensació, per al que s’augmentarà en 4,8 milions d’euros les ajudes directes al sector de l’oci nocturn, fins a aconseguir els 12,8 milions.

Així mateix ha assenyalat que les taules de l’hostaleria podran estar ocupades per un màxim de 10 persones en exteriors, i 6 persones en interiors; i ha insistit en la necessitat de mantenir en bones condicions de ventilació els locals, per a això ha demanat la col·laboració del sector hostaler. En aquest sentit ha al·ludit a un recent estudi japonès, en el qual es constata que el risc de contagi en interiors és 20 vegades major que en exteriors.

Respecte l’aforament dels espectacles massius, en espais oberts es redueix de 4.000 a 3.000 espectadors, i en espais tancats passa a ser d’un màxim de 2.000 espectadors, enfront dels 3.000 actuals. A més, el president ha recordat que no estan permeses les festes populars, ni les cercaviles o les desfilades.

Vigilància del compliment de les mesures

El responsable del Consell també ha anunciat que sol·licitarà a les Forces i Cossos de Seguretat la màxima vigilància en el control de les mesures, amb el “clar objectiu que no es realitzin botellons pel carrer”, perquè segons ha asseverat “s’està jugant amb la salut de tots”.

En aquest sentit, el president també ha anunciat que el Ple del Consell d’aquest divendres modificarà el Decret llei del Règim Sancionador perquè els botellons siguin considerats com una falta greu; així com la Llei de Sanitat de 2014, amb la finalitat de reduir l’horari de venda d’alcohol i fixar-lo fins a les 20 hores.

Increment de la incidència i nous rastrejadors

El president ha explicat que, en l’últim mes, la pandèmia ha estat condicionada per tres factors: la propagació de la variant Delta, molt més contagiosa que la resta i que ha provocat multiplicar la incidència acumulada per 6 passant de 40 a 240; l’explosió de contagis entre els joves, havent-se triplicat la incidència en la franja de 20 a 29 anys, en tal només 10 dies; i l’increment dels menors de 39 anys ingressats en hospitals, que s’ha duplicat en un mes.

Davant tal situació, el Consell contractarà 450 nous rastrejadors, als quals se sumaran altres 50 procedents de l’Exèrcit; i realitzarà 7.300 nous contractes sanitaris del Pla d’estiu, a més d’haver renovat més de 6.000 contractes COVID-19.

Planificació de vacunació

En el transcurs de la roda de premsa, també ha destacat que la Comunitat Valenciana es troba en la fase final de la vacunació, i que abans del 15 de setembre s’aconseguirà la immunitat de grup, atès que està previst que entre la primera i la segona setmana de setembre el 70% de la població valenciana hagi rebut la pauta completa.

Puig ha assenyalat que s’accelerarà el procés de vacunació entre els més joves, per la qual cosa aquesta mateixa setmana s’està vacunant al grup de 30 a 39 anys, la primera setmana d’agost començarà la vacunació de la franja d’edat compresa entre els 20 i els 29 anys, i la primera setmana de setembre es vacunarà als menors de 19 anys.

Ús de les màscares

El president ha fet una crida a la ciutadania per a continuar usant la màscara, ja que “continua sent essencial per a salvar vides”, i encara que ha deixat de ser obligatòria a l’aire lliure, ha recomanat “continuar utilitzant-la sempre”.

De la mateixa manera, ha instat les persones joves a mantenir la “imatge de responsabilitat” donada durant la pandèmia, “per solidaritat amb la gent no vacunada i pel seu interès personal” perquè “contagiar-se i ser asimptomàtic no significa estar protegit”, ha manifestat. En aquest sentit, s’ha referit a estudis britànics en els quals s’assegura que entre el 10 i el 17% dels asimptomàtics sofreixen seqüeles després de passar la malaltia.

Finalment, s’ha dirigit als pares i mares d’aquests joves, als quals també ha demanat responsabilitat en la protecció de “els seus fills, els fills dels altres, i de les seves famílies”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací