El PSOE aprova en solitari i amb l’abstenció del seu soci Podem la pujada del 10% en l’IBI a Vila-real 

S'han ratificat bonificacions i fraccionament de pagament i PP, Compromís, Cs i Vox han acusat l’alcalde d’haver ocultat la mesura en campanya

1367

PP, Cs, Compromís i Vox han acusat l’alcalde d’haver ocultat aquesta mesura en campanya electoral.  El ple ha ratificar la introducció de noves bonificacions i fraccionament de pagament

L’obra per a reparar el sostre del col·legi José Soriano està en procés de licitació i la previsió és que els treballs estiguen finalitzats dins del primer quadrimestre de 2020 

Actualitat Diària

Dimarts va tindre lloc la comissió informativa d’Hisenda per a abordar la modificació de l’ordenança fiscal i ja hui, el ple de l’Ajuntament de Vila-real en sessió extraordinària ha aprovat la modificació de l’ordenança de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de naturalesa urbana que inclou la variació del tipus impositiu del 0,62115 al 0,68326, així com altres canvis en aquesta normativa fiscal per a introduir noves bonificacions que incentiven l’activitat econòmica i facilitats de pagament amb el fraccionament fins a cinc terminis sense interessos.

La modificació de l’ordenança ha tirat avant amb els vots favorables del Partit Socialista, l’abstenció d’Unides Podem i el vot en contra de PP, Compromís, Ciutadans i Vox. El portaveu de l’equip de govern, Javier Serralvo, ha assenyalat que “cap governant s’alegra d’haver de pujar els impostos” però ha defensat aquesta modificació de l’ordenança, que comportarà un increment del 10% en la recaptació per aquest impost després de huit anys congelat, com a única solució per a “equilibrar els comptes municipals” que, segons ha explicat, es veuen seriosament compromesos de cara a 2020 per la caiguda dels ingressos, l’augment de despeses en àrees com la gestió de residus, però sobretot per “l’herència ruïnosa” de sentències i pagaments urbanístics derivats de l’etapa del PP que han suposat ja una despesa de 28,3 milions d’euros en huit anys, a més del préstec de 20 milions d’euros que van demanar els ‘populars’ i del qual “portem ja pagats 10 milions en amortitzacions i 6,5 milions en interessos”. Captura de pantalla 2019-10-24 a las 18.43.46

“En total, quasi 45 milions d’euros que hem assumit fins ara congelant la contribució durant huit anys, dels quals, durant tres anys la baixàrem pensant que podríem parar la sagnia urbanística”, ha remarcat Serralvo. A això s’uneix un increment de despeses en qüestions com la recollida i tractament de residus, “que ha suposat que paguem 950.000 euros més que en 2012”, uns diners que va a càrrec de recursos ordinaris perquè “cal recordar que Vila-real no té taxa de fems”; i una caiguda de 1,4 milions en els ingressos previstos per a 2020 pel minvament d’ingressos en les plusvàlues, la reducció de l’aportació de l’Estat a les arques municipals o la desaparició de l’IBI de l’AP-7, entre altres qüestions.

Segons els càlculs de l’equip de govern, avalats pels informes de la Intervenció, es necessiten 2,5 milions d’euros més en ingressos l’any vinent, dels que aproximadament 2 milions es recaptaran a través de l’IBI i altres 500.000 euros es reduiran de despeses, tal com ha detallat el portaveu del govern.

Quant a les noves bonificacions que introdueix l’ordenança, Serralvo ha recordat que persegueixen incentivar “la inversió, l’economia, la inclusió social i el projecte de ciutat”. Així, es bonificarà un 95% l’IBI als immobles d’organismes públics d’investigació i universitats tant públiques com privades; un 50% als immobles destinats a lloguer d’habitatge, sempre que el preu del lloguer no supere els límits que s’establiran a través d’una ordenança; i fins al 95% per als immobles subjectes a activitats econòmiques declarades d’especial interés o utilitat municipal decidides pel ple, per concórrer causes socials, culturals, històric-artístiques o de foment de l’ocupació. Quant a la possibilitat de pagament fraccionat de la contribució, l’ordenança introdueix la possibilitat de fraccionar fins a cinc terminis sense interessos.

Captura de pantalla 2019-10-24 a las 18.43.55

L’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha insistit que les administracions locals “tenen l’obligació de quadrar ingressos i despeses” i que la pujada de l’IBI és l’única solució per a “quadrar el pressupost” i evitar una possible intervenció per part de l’Estat. Benlloch ha recriminat a PP, Compromís, Ciutadans i Vox el seu vot en contra “sense aportar cap proposta ni alternativa per a equilibrar els comptes”. En canvi, ha agraït a Unides Podem, soci de govern del PSPV, la seua “responsabilitat” per haver optat per l’abstenció.

D’altra banda, el ple extraordinari ha donat llum verda també a la modificació de l’ordenança reguladora de l’impost de vehicles per a poder aplicar bonificacions del 75% als vehicles d’emissió zero i un 50% als denominats vehicles ECO. D’aquesta manera, l’ordenança del IVTM s’adapta a les noves categories de vehicles, segons la classificació ambiental del Reglament General de Vehicles, i la seua modificació de 2018.

Altres assumptes aprovats en la sessió plenària han sigut el nomenament dels membres del Consell Agrari Municipal, la creació d’una comissió de delimitació municipal per a la millora geomètrica de les línies de límit del terme municipal així com la sol·licitud a la Conselleria d’Educació del reajustament d’anualitats per a l’obra de reparació del sostre del col·legi José Soriano inclosa en el pla Edificant. El regidor de Territori, Emilio Obiol, ha detallat que l’obra està en procés de licitació i la previsió és que els treballs estiguen finalitzats dins del primer quadrimestre de 2020.

Finalment, el ple ha aprovat un expedient de suplements de crèdit per import de 320.000 euros amb càrrec a estalvis de diferents departaments municipals.

El PP acusa l’alcalde torna a castigar als veïns i empreses amb una altra pujada d’impostos

El ple de la localitat ha aprovat aquest nou augment del 10% “que se suma al que ja va imposar Benlloch amb la seua majoria absoluta la legislatura passada. D’aquesta forma, el regidor del Partit Popular a Vila-real, Adrián Casabó, ha lamentat “que de nou el socialisme hagi decidit pujar els impostos als veïns” per a sostenir un model de ciutat d’esquena als veïns.

pleno subida del IBI

Prova d’això són despeses com la compra del Gran Casino (2,5 milions d’euros), un bar amb ànecs (500.000 euros) o la compra d’una casa en el centre per 160.000 euros. Despeses que pagaran els veïns l’escot.

No en va, Vila-real és la sisena ciutat d’Espanya que més gasta en acte bombo i “el lògic quan a un no li surten els comptes és asseure’s i eliminar les despeses supèrflues però ell prefereix que paguem l’escot tots els seus capritxos”. Tal com ha lamentat avui Adrián Casabó, Benlloch passarà a la història com “l’alcalde que haurà pujat els impostos a la ciutat al seu màxim històric”.

Benlloch va enganyar en la campanya electoral

Solo tres mesos després de les eleccions, l’alcalde torna a pujar els impostos als veïns “quan és obvi que en campanya ja sabia que l’anava a fer i el va ocultar, enganyant a tots els veïns de Vila-real els qui han votat sota una mentida”.

Cs denuncia que la pujada de la contribució és un preludi de la intervenció de l’Estat a l’Ajuntament”

El portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Vila-real, Domingo Vicent, ha assegurat després del ple que “la tercera pujada de l’IBI imposada pel Govern socialista als vila-realencs només és el preludi d’una intervenció per part de l’Estat”. “El desequilibri econòmic no és alié a la gestió d’un partit que porta al capdavant huit anys, l’herència rebuda en matèria urbanística ja no pot ser una excusa perquè no han fet res per solucionar-la”, ha manifestat l’edil, qui ha enlletgit altres raons donades per l’alcalde com “la pujada de l’IVA al 21% que a qui afecta és als veïns i no al Consistori, el sou dels funcionaris o que tinga el desvergonyiment de dir que l’IBI és un impost progressiu quan és proporcional”. “La Contribució no la paga qui més té ni els rics, la paga tota la classe mitjana per igual, una classe mitjana que a base d’esforç i treball ha anat construint Patrimoni en major o menor mesura”, ha postil·lat el regidor.

IMG_6183

“La realitat és que Vila-real no pot continuar gastant a mans plenes, amb un model insostenible que tard o d’hora acabarà fent fallida el municipi”, ha criticat el portaveu, al mateix temps que ha assegurat que “els socialistes ja tenien clara aquesta pujada d’impostos abans de les eleccions però van mentir a tots els veïns per a tornar a guanyar”. L’edil ha afegit que “el seu model és un model de grandesa i incoherent. No es pot estar tot el dia repetint que estem en una mala situació econòmica mentre no fas res per contindre la despesa, a l’inrevés continues augmentant partides com la Propaganda, l’aliança amb la Societat o promovent projectes deficitaris com el Bus Urbà”.

Així mateix, el regidor ha insistit a “demanar-li la màxima transparència a l’Executiu perquè els veïns sàpien a on pararà fins a el últim cèntim d’aquest 10 per cent més en el rebut de la Contribució”. “D’aquesta manera, els vila-realencs sabran realment si es pagaran sentències o pararan a la Publicitat de l’alcalde” i és que per a l’edil, “la transparència és una obligació de qui governa i un dret dels ciutadans”

Finalment, l’edil ha instat al PSOE que “si de veritat vol posar fre a la sagnia urbanística, done suport a la moció de Cs per al pròxim ple sobre la constitució d’un Pacte Local per l’Urbanisme que plantege una estratègia i mesures a llarg termini entre totes les forces polítiques”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací