ActualitatDiària
L’Ajuntament de la Vall d’Uixó i el Centre d’Estudis Vallers (CEV) han presentat el projecte ‘Ciutat de l’aigua’ que durant tot enguany divulgarà “diversos aspectes de la nostra història, cultura i patrimoni entorn de l’aigua”, tal com han explicat el regidor de Cultura, David Lluch, i el director del CEV, Nel·el Navarro.
L’inici serà l’exposició ‘Mans en l’aigua’ que s’inaugura aquest divendres, 12 de gener, a les 19.30 hores en el Palau de Vivel, i que està dedicada als oficis tradicionals de la Vall d’Uixó: agricultor, oller, cisteller, forner o barquero. Navarro ha assenyalat que aquesta mostra “ensenyarà com eren aquests treballs més enllà de la part pràctica perquè si es perden, amb ells també es perd un llenguatge i uns costums”.
Lluch ha destacat la importància de “conrear la nostra història i el nostre patrimoni no solament material, sinó també immaterial”. En aquest cas dels oficis tradicionals perquè “a principis del segle XX van construir el teixit econòmic i social de la nostra ciutat” i “conèixer el nostre passat és voler-ho i posar la primera pedra per a conservar-ho viu”.
Est serà el començament d’una sèrie d’activitats relacionades amb l’aigua i la Vall d’Uixó. Així, entre març i abril s’inaugurarà l’exposició ‘Som riu’ que “ens acostarà el riu Belcaire, que tots i totes coneixem però que molta gent no sap on naix ni coneix la seua geologia, flora, fauna i història”. La mostra inclourà elements sonors, amb els sons que es poden escoltar en el naixement, al seu pas pel casc urbà o la desembocadura. A més també s’organitzaran visites escolars al llit del riu.
En el segon semestre de l’any se celebrarà el segon festival ‘Poetes i companyia’ que “maridará la fotografia amb la poesia”. En aquest projecte participaran 40 poetes valencians i 40 fotògrafs i s’editarà un llibre. Navarro ha avançat que s’està valorant que aquests poemes “puguen reflectir-se en la via pública i que es puguen llegir en algun carrer o avinguda a manera de museu a l’aire lliure”.