El pressupost de Generalitat de 2022 incorporarà mitjans de participació

608

S’estableix com a prioritat continuar amb l’enfortiment dels serveis públics i donar suport a la recuperació econòmica i social

Actualitat Diària

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), ha publicat aquest divendres l’ordre d’elaboració dels comptes de la Generalitat del pròxim exercici 2022, que ve marcada per dues novetats. Així, s’incorpora per primera vegada en la història de la Generalitat un projecte pilot d’elaboració participativa del pressupost i s’adapta l’estructura dels comptes per a arreplegar els fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

L’ordre d’elaboració estableix també que les polítiques pressupostàries de 2022 han de dirigir-se de forma prioritària a continuar amb l’enfortiment dels serveis públics i a donar suport a la recuperació econòmica i social, aprofitant l’oportunitat derivada dels instruments comunitaris de finançament Next Generation EU.

Aquest finançament permetrà continuar amb el desenvolupament i compliment dels objectius establits en l’acord ‘Alcem-ens’ i de les mitjanes contemplades en l’acord de legislatura del Botànic 2, potenciant la transformació del model productiu, la creació d’ocupació, les polítiques educatives, sanitàries i socials i la lluita contra l’exclusió social.

Pressupostos participatius

L’ordre d’elaboració estableix la posada en marxa, per primera vegada en la Generalitat, del projecte pilot d’elaboració participativa del pressupost, complint així amb la Resolució de 25 de setembre de 2020 de les Corts, en la qual es va instar el Consell a posar en marxa i coordinar de manera transversal els primers pressupostos participatius autonòmics. Així, s’identifiquen tant les comissions com els òrgans participants en el procés d’elaboració pressupostària.

En concret, la Secretaria Autonòmica de Participació i Transparència serà l’encarregada d’elaborar l’informe relatiu a les propostes ciutadanes derivades del procés de participació, que hauran d’incorporar-se en el pressupost de 2022, d’acord amb la disponibilitat pressupostària destinada a la decisió ciutadana.

Fons europeus

L’ordre d’elaboració del pressupost de la Generalitat de 2022 també estableix l’estructura necessària i el procediment formal per a pressupostar els fons europeus que es rebran del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Així, es crea dins de cadascuna de les seccions pressupostàries, que es corresponen amb les conselleries, un servei específic que arreplegarà les despeses destinades a les actuacions finançades amb aquests fons, i la identificació concreta de les partides d’ingressos corresponents.

Els fons europeus tenen com a finalitat facilitar la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial, i la igualtat de gènere. El Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR) marcarà a mitjà i llarg termini, a través d’importants reformes i inversions, la senda del futur desenvolupament econòmic.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací