Perquè Nissan va dir no a moda d’instal·lar tauletes en el quadre de comandament dels cotxes

658

Actualitat Diària

És una tendència que no ha passat desapercebuda als últims temps: Molts models nous compten amb voluminoses pantalles que s’assemblen a una tauleta incrustades a la meitat del quadre de comandament. Encara que aquestes pantalles de gran grandària poden atreure l’atenció del públic assistent als salons de l’automòbil, els fabricants que estan desenvolupant els vehicles de nova generació han de tenir altres coses en compte per a equilibrar els aspectes de disseny, tecnologia i utilitat.

Nissan ha triat un camí diferent a l’hora de desenvolupar la pantalla del prototip Nissan Ariya i ha prioritzat el disseny i la visió per sobre de les últimes tendències. En lloc d’una tauleta, el crossover elèctric de Nissan compta amb una pantalla doble corbada que recorda a una “ona”. Contribueix a la sensació de nou “horitzó” que transmet el model, des dels elements de les portes fins a la part posterior de l’habitacle.

El disseny reflecteix el nou llenguatge de disseny del Futurisme Atemporal Japonès de Nissan, que també està present en el “escut” frontal únic del prototip Ariya. Encara que el disseny horitzontal de la pantalla no es va triar només pel seu bon aspecte.

Tomomichi Uekuri, Director Sénior de l’equip d’enginyeria de HMI (Human Machine Interface), ha comentat: «L’ull humà tendeix a mirar de costat a costat durant la conducció. Les persones podem veure i absorbir més informació si està disposada de manera horitzontal. La visió perifèrica també funciona d’aquesta manera».

A més de presentar millor la informació per a l’ull humà, aquest disseny ocupa una posició més segura: en la línia de visió, més prop de la carretera. A més, en mantenir la mateixa estètica horitzontal de l’habitacle, passa a formar part integral del quadre de comandament. L’equip de disseny de Nissan el denomina “engawa”: l’espai indefinit que hi ha entre el lloc on et trobes i el lloc al qual et dirigeixes.

La pantalla del prototip Nissan Ariya agrupa la informació de conducció en un panell d’instruments similar al d’un cotxe tradicional, mentre que la informació d’entreteniment, controls de confort i estat del sistema es visualitza en la pantalla central. Totes dues pantalles s’uneixen en un elegant panell que flueix entre el conductor i l’acompanyant.

Encara que hi hagi dues pantalles, la informació pot passar de l’una a l’altra per a generar la sensació d’una única pantalla. Per exemple, si prefereixes tenir les instruccions de ruta i el mapa davant del volant, poden aparèixer en aquesta pantalla. També poden aparèixer en la pantalla central o desaparèixer quan ja no les necessitis.

Uekuri comenta sobre el disseny de la pantalla: «La forma d’ona resulta innovadora i aplica un disseny ergonòmic tant de la pantalla d’instruments com de la pantalla central, no sols per a millorar la seva visibilitat, sinó també perquè el conductor pugui aconseguir fàcilment la pantalla tàctil central».

Igual que succeeix amb altres components del prototip Ariya, l’objectiu de la pantalla és transmetre una sensació totalment funcional. Els dissenyadors i enginyers van creure que era important mostrar al món el que els models Nissan del futur pròxim podien oferir, des de posar música fins a veure el GPS. L’experiència de l’usuari queda demostrada fins i tot en el més mínim detall, ja que el conductor pot ajustar la quantitat d’informació que apareix en cada pantalla i eliminar la informació innecessària del seu entorn.

L’equip de disseny va haver de realitzar molts intents fins a aconseguir la innovadora pantalla del prototip Ariya. L’equip va crear pantalles similars dins d’una gran «caixa» negra que van anomenar afectuosament «el monòlit», una clara picada d’ullet a la pel·lícula 2001: Odissea en l’Espai. Van perfilar la carcassa fins que es va convertir en el que apareix en el prototip final.

Gràcies a això, l’elegant pantalla sembla una part natural del disseny interior del prototip Ariya, i no un bloc que està fora de lloc.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací