Peníscola apel·la a la seua condició com a municipi turístic per a obtindre una base d’ambulància

629

Sanitat afirma en un informe previ que el servei està actualment cobert amb els efectius de què disposa la Generalitat en la comarca

Des del consistori s’exigix a Sanitat que es considere la població de fet a Peníscola, atenent a la seua condició turística i – per a això – ha remés diversos informes en els quals es testimonia el nombre de viatgers que arriben a la ciutat, així com les xifres objectives de generació de residus i consum d’aigua

Actualitat Diària

La Regidoria de Benestar Social i Igualtat ha remés aquesta mateixa setmana, amb registre de sortida del dilluns dia 24 de febrer, diversos informes en els quals diferents tècnics municipals informen sobre l’increment poblacional de Peníscola a conseqüència de la seua condició turística, no només en els mesos d’estiu.

Aquest va ser el compromís de l’alcalde, Andrés Martínez, en la seua visita a València, a la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro, a qui va traslladar el dia 19 d’aquest mes novament la necessitat d’una base d’ambulàncies per a la localitat.

El setembre de l’any passat, per unanimitat, es va consensuar a través de moció plenària, sol·licitar a la Generalitat, novament, aquest servei “tan necessari” tal com assegura l’alcalde.

Davant la resposta de Sanitat, l’informe al respecte de la qual assegura que les necessitats actuals en matèria de transport sanitari estan cobertes, l’Ajuntament de Peníscola insisteix al·legant la seua condició turística i la consegüent població de fet amb què compta la població “una vegada més” ha explicat el mateix alcalde.

Fa ja anys que la Conselleria compta amb informació en cadascuna de les reunions de coordinació que s’hi han mantingut any rere any, per organitzar l’increment de facultatius durant la campanya d’estiu, així com l’obertura dels consultoris auxiliars, “circumstància que es repetix tots els estius i en el període de Setmana Santa” ha assegurat Martínez.

“Ens resulta curiós que des de Sanitat se’ns haja dit ara que les necessitats estan cobertes segons criteris de població i que seria necessari que justificàrem que Peníscola es turística per considerar un canvi de criteri, quan des de la mateixa administració es reconeix clarament l’increment poblacional ampliant el servei des de fa anys” ha assegurat l’alcalde; malgrat això “hem remés l’informe, tal com ens vam comprometre, ara ja no comptaran amb més excuses per evitar assumir les seues responsabilitats en matèria de transport sanitari a la nostra localitat” ha valorat.

La informació remesa a la Conselleria de Sanitat conté un informe de places d’allotjament reglat, la font del qual és l’Institut Nacional d’Estadística, així com el nombre de pernoctacions i visitants que arriben a la ciutat, cada any.
Les xifres “són molt clares”, el nombre d’unitats d’allotjament és de 15.882 i hi generen 2,5 milions de pernoctacions anuals.

A més, s’ha remés el nombre de serveis anuals que realitza el transport sanitari que costeja l’Ajuntament, que supera els 1200 serveis.

De la mateixa manera, s’hi ha adjuntat informació sobre la generació de residus i el consum d’aigua, la variació dels quals en la gràfica “testimonia un consum superior al que generaria la població empadronada, sobretot durant els mesos de la temporada turística, per també al llarg de la resta de l’any” ha explicat l’alcalde.

Algunes de les xifres que maneja el consistori mostre com el consum mitjà d’aigua el gener, per exemple, correspon al consum de més de 24.000 habitants, quan la població empadronada en suma únicament 8000. Dada que se sosté al llarg dels mesos de la temporada baixa turística i que es dispara al llarg de l’estiu.

“Amb la informació, estem dient-li a Conselleria que Peníscola necessita assistir tota la població de fet amb què comptem” ha explicat Martínez, “en resum, el que volem és que reconeguen que no poden considerar criteris poblacionals per atendre les necessitats sanitàries de la nostra població, que compta amb més d’un centenar de mil d’habitants a l’estiu i no únicament amb els empadronats que considera Sanitat” concloïa.

Una reivindicació històrica

En el ple de juny de 2016, per unanimitat de tots els grups, es va fer aquest mateixa sol·licitud, “des de Generalitat no han atés la nostra petició i no deixarem d’exigir el que és just” ha explicat Martínez. Aquesta primera sol·licitud el 2016 estava motivada per la recepció de l’informe requerit per part de l’Ajuntament a la Conselleria de Salut, pel qual es demanava a l’administració competent un informe de no duplicitat amb l’objectiu de poder seguir contractant el servei d’ambulància 24h.

Aquest procediment, que duia a terme l’Ajuntament els anys anteriors, rebia per primera vegada un informa desfavorable el 2016 per a l’administració local, ja que assegurava que hi havia duplicitat i que aquest no és competent per a la contractació del dit servei sanitari.

Com a conseqüència d’aquest informe, l’Ajuntament treia a licitació pública un contracte per a transport sanitari no assistit i, en l’actualitat, aquest transport sanitari dependent de l’Ajuntament, atén més de 1200 urgències a l’any.

“Les xifres són molt clares, els vehicles sanitaris que es desplacen des d’altres poblacions són incapaços d’assumir la quantitat d’urgències que s’alerten en la nostra població, sobretot en els mesos d’estiu; és inadmissible i inconcebible que amb més de 120.000 habitants en temporada estival, duplicant i triplicant la població d’altres localitats que compten amb base d’ambulància en la nostra comarca, Peníscola no dispose de base d’ambulància pròpia després de comptar amb un Centre de Salut independent en el mapa sanitari i açò es va donar el 2016; hem d’insistir a la Generalitat i ho farem fins que ens atenguen” ha assegurat Martínez.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací