La professora de l’UJI i cardiòloga Patricia Palau rep el premi al millor treball d’investigació clínica 

834

La Reial Acadèmia de Medicina reconeix la recerca sobre la millora de la capacitat funcional dels malalts d’ICFEc amb exercicis d’entrenament

Actualitat Diària

La professora del Grau en Medicina de la Universitat Jaume I i cardiòloga a l’Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS), Patricia Palau i Sampio, ha rebut avui, 16 d’abril, el premi al millor treball d’investigació clínica atorgat per la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana de l’any 2018 pel seu treball titulat ‘Inspiratory Muscle Training and Functional Electrical Stimulation for Treatment of Heart Failure with Preserved Ejection Fraction: The TRAINING – HF Trial’.

En ell, ha pogut constatar com les persones que pateixen insuficiència cardíaca i funció sistòlica conservada (ICFEc) milloren la seua capacitat funcional i qualitat de vida realitzant exercicis d’entrenament de la musculatura inspiratòria (EMI) o electroestimulació muscular funcional (EMF) durant 12 setmanes.

L’equip liderat per Palau, i compost per 17 especialistes, ha estudiat a un total de 61 pacients que patien aquesta patologia i, de forma aleatòria, els ha sotmés a un programa de 12 setmanes en el qual se’ls ha realitzat EMI, EMF o una combinació d’ambdues, enfront del tractament mèdic estàndard.

L’objectiu primari va ser avaluar el canvi en el consum màxim d’oxigen. Els objectius secundaris van ser els canvis en qualitat de vida, paràmetres ecocardiogràfics i biomarcadors, per als que es va utilitzar un model lineal mixt per a comparar els canvis entre els diferents grups.

En l’actualitat, segons aquest treball de recerca, no es disposa de tractaments farmacològics que demostren reduir la morbimortalitat associada en pacients amb insuficiència cardíaca i funció sistòlica conservada, d’ací la importància d’estudiar si duent a terme l’entrenament proposat es pot millorar la capacitat funcional, qualitat de vida, paràmetres de disfunció diastòlica o biomarcadors a les 12 i 24 setmanes.

Amb aquest premi Patricia Palau serà nomenada acadèmica de Medicina de la Reial Acadèmia. El premi i el nomenament s’ha lliurat al Saló Vicente Tormo de la Facultat de Medicina de la Universitat de València.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací