Oltra anuncia un programa d’acompanyament sociolaboral i residencial per a dones prostituïdes

412

Actualitat Diària

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que la Generalitat posarà en marxa un “programa amb itineraris d’acompanyament i sociolaboral i residencial per a dones prostituïdes”.

Aquestes dones “estan sofrint especialment les conseqüències de la pandèmia “amb unes condicions de vida encara més precarizadas, abandonades, segrestades o posades en perill de mort”.

Per això, ha destacat que és “imprescindible” una “actuació integral, que vagi des de la informació a l’assessorament en matèria social, sanitària, formativa i laboral, fins a la promoció de la seva autonomia a través d’un itinerari amb estratègies i xarxes de suport, que els faciliti que puguin reprendre una vida independent en la qual eles dobles triïn el seu propi camí”.

A més, ha recordat que ja s’ha incorporat a la Llei d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a 2021 “una mesura econòmica que incrementa en 300 euros mensuals la Renda Valenciana d’Inclusió, per a equiparar-la al SMI en els casos de les dones prostituïdes que es troben en una situació d’explotació sexual”.

La vicepresidenta ha realitzat aquestes declaracions durant l’acte de presentació de la campanya de la Generalitat per a commemorar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, que se celebra el pròxim 25 de novembre, en la qual ha informat també sobre els avanços de l’Estratègia contra la Violència Sexual sobre la qual està treballant la comissió de seguiment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

En la seva intervenció, s’ha referit especialment a la violència sexual contra la infància i ha recordat que, segons dades de la de l’ONU, el gruix de les dones víctimes de l’explotació sexual i de la ciber-delinqüència són menors d’edat (un 77%). A més, el 74% de les agressions a menors edat es produeix en l’àmbit familiar o de l’entorn de la nena.

En aquest sentit, Oltra ha informat que, per a abordar la violència sexual intrafamiliar contra la infància, l’Estratègia incorporarà “el ·model Barnahaus, un servei que agrupa en un mateix espai, amb persones professionals especialitzades i coordinades que intervenen en aquests casos” de forma més amigable i eficaç.

A aquesta mesura se sumaran unes altres, com l’ampliació de l’educació afectiva i sexual dins de l’educació reglada en totes les etapes educatives i també en tots els ensenyaments. També s’està estudiant el desenvolupament d’una plataforma de recursos educatius i de formació digital a través d’un conveni amb l’IVAJ.

‘Ho expliquis com ho expliquis, és violència sexual’

Durant l’acte, la vicepresidenta ha explicat que enguany la campanya institucional per a commemorar el Dia Internacional de les Violències contra les Dones se centra en la violència sexual, sota el lema ‘L’expliquis com l’expliquis, és violència sexual’.

Es tracta de “una campanya directa”, que apel·la directament a la societat a o mirar cap a un altre costat. En aquest sentit, “posa l’accent en quatre tipus de delictes que ocorren avui dia i que no hem de tolerar: l’assetjament, l’agressió, l’explotació i la violació” que es presenten amb “un enfocament molt quotidià, perquè quan parlem de violències no sempre som consents d’elles”.

En cada escena, el que es mostra és “aquesta justificació que fa que algú actuï mal i continuï fent-ho. Però el missatge ens interpel·la, ens parla directament a nosaltres i nosaltres perquè reprovem aquestes paraules i aquestes accions ja que, d’una altra manera, “serem còmplices. Si mirem cap a un altre costat, si ens mantenim neutrals, ens posem en el costat equivocat”, ha incidit.

Oltra ha lamentat que la violència sexual roman oculta en un elevat percentatge de casos. Així, una de cada dues dones ha sofert violència per ser dona, la qual cosa suposa 11.688.411 dones de 16 o més anys; i, en concret, una de cada cinc l’ha sofert en els últims 12 mesos (4.048.273 dones de 16 o més anys).

D’altra banda, només un 8% de les dones que han sofert violència sexual anés de la parella han denunciat el succeït en la Policia, la Guàrdia Civil o en el Jutjat. Així mateix, si es tenen en compte les denúncies realitzades per una altra persona o institució, el percentatge de denúncia només creix fins al 11,1%.

En el cas de la violència sexual que ocorre fora de l’àmbit de la parella, els agressors són pràcticament sempre homes: 99,6% de les dones que han sofert violència sexual van experimentar aquesta per part d’un home.

Per tot això, l’objectiu de la Genelitat amb aquesta ‘campanya és que “en veure-la, les persones reflexionin sobre si alguna d’aquestes situacions són dignes d’una societat democràtica i igualitària; si són admissibles en una societat que pretén defensar i promoure els drets humans, els drets de les dones com la llibertat, la seguretat la mobilitat o la capacitat de decisió sobre el propi cos, així com els seus drets sexuals i reproductius.

Per això, apel·la a la necessitat que la societat reflexioni sobre la necessitat de “modificar estereotips, prejudicis, relacions de poder i rols perpetuats per la societat que atempten contra les dones i, per tant, contra els drets humans”.

Premis festes no sexistes 2019

Durant l’acte, Oltra ha felicitat els municipis reconeguts amb els premis de festes no sexistes 2019: la Mancomunitat de la Ribera Alta, Montanejos, Ondara, Pego i Oliva.

“Aquests premis són el nostre reconeixement a Treball que es fa cada dia en cada poble del nostre territori per a aconseguir aquesta Societat que entri tots i totes estem fent possible, una Societat que respecti a totes les personis, siguin qui siguin, vinguin d’on vinguin i que puguin ser i voler lliurement”, ha conclòs.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací