Govern Central dóna llum verda a les obres d’emergència al Castell de Morella

1109

Promoguda des de l’IPCE, suposarà una inversió total 1.584.518 € i tindrà una durada estimada de dotze mesos. Els últims temporals soferts per la regió llevantina van danyar parts d’aquest espai declarat Bé d’Interès Cultural (BIC)

Actualitat Diària

El Ministeri de Cultura i Esport ha iniciat avui unes obres d’emergència al castell de Morella (Castelló). La intervenció, promoguda per l’Institut de l’Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE), suposarà una inversió total de 1.584.518 € i tindrà una durada estimada de dotze mesos.

Castell MorellaEls treballs pretenen revertir com més aviat millor el deteriorament d’aquest recinte, després dels últims temporals que han afectat la zona llevantina danyant els murs de el Castell i el massís rocós sobre el qual s’assenten. La filtració d’aigua a través de les coronacions, esquerdes i falles rocoses i les empentes dels farcits existents en l’àrea d’intramurs han contribuït també a afeblir l’estructura.

Després de realitzar una inspecció general, els tècnics de l’IPCE van recomanar la intervenció immediata a la Torre de Sant Francesc i els seus edificis annexos, la muralla amb espitlleres propera, la Torre de La Pardala i part del llenç de muralla. L’actuació d’emergència garantirà la seguretat estructural de les fàbriques danyades, restituint el seu estat previ. A més, es durà a terme un seguiment arqueològic de tota la intervenció.

Tutela i cooperació entre ministeri i ajuntament

Els immobles ‘Castell i les muralles’ de Morella, declarats Monument Històric-Artístic (avui Bé d’Interès Cultural), són propietat de l’Estat i estan adscrits al Ministeri de Cultura i Esport a través de la Direcció General de Belles Arts.

El passat 18 de juliol, el ministeri i l’Ajuntament de Morella van subscriure l’Acta de Lliurament i Reconeixement de l’Castell i Muralla de Morella (Castelló) per a la gestió de la custòdia, manteniment, difusió cultural i col·laboració en la conservació, rehabilitació i restauració de aquest recinte. El conveni té una vigència de fins a cinquanta anys.

Castell MorellaEn virtut d’aquest acord, l’ajuntament s’ocupa de la custòdia, vigilància, manteniment general i realització d’actuacions de conservació, rehabilitació i restauració dels immobles. Li correspon també la gestió de les iniciatives vinculades al turisme cultural i la promoció turística, com l’organització de visites guiades, la creació d’un centre de recepció de visitants, l’organització d’exposicions, espectacles i qualsevol altra activitat divulgativa dels monuments.

El Ministeri de Cultura i Esport, per la seva banda, es compromet a col·laborar mitjançant els seus pressupostos en les actuacions de conservació, rehabilitació i restauració dels monuments, a prestar assistència tècnica a l’ajuntament i als supervisar totes les actuacions de restauració.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací