La marca Nissan presenta el prototip Z Proto, que ret homenatge als 50 anys de la sèrie Z

780

Els cotxes exposats en el Nissan Pavilion per a la presentació del Z Proto expliquen l’evolució del llegendari esportiu 

Actualitat Diària

Encara que s’ha prestat molta atenció al nou Z Proto, Nissan també ret homenatge als 50 anys de la saga Z amb una nodrida exposició de models provinents de la Nissan Heritage Collection.

Els cotxes exposats en el Nissan Pavilion la setmana passada per a la presentació del Z Proto expliquen l’evolució del llegendari esportiu, i inclouen el primer Z que va aparéixer en 1969 i altres models Z seleccionats d’entre diverses generacions:

Nissan Fairlady Z432 de 1969 (PS30)

Aquest és el model amb el qual va començar tot. El «Fairlady Z» S30, també conegut com el Datsun 240Z en algunes parts del món com Amèrica del Nord, va oferir al públic un cotxe esportiu d’estil europeu que era divertit, espectacular i fiable a un preu assequible. Va eixir a la venda el desembre de 1969 i va resultar un èxit instantani, va col·locar a Nissan en el panorama mundial dels cotxes esportius i va obligar altres fabricants japonesos a seguir els seus passos.

El model topall de gamma, el Z432, comptava amb l’emblemàtic motor S20. El DOHC de 24 vàlvules i 6 cilindres en línia també impulsava el Skyline GT-R (PGC10) amb 160 cavalls de potència. (El «432» del nom del cotxe prové de les quatre vàlvules del motor, els tres carburadors i els dos arbres de lleves.) Les llandes de magnesi reduïen el pes del vehicle, al mateix temps que li aportaven un toc d’estil molt personal. Un diferencial autoblocant transferia la potència del Z432 al paviment i garantia el somriure del conductor en cada corba.

Nissan Fairlady 240ZG de 1972 (HS30)

El Datsun 240 Z original estava equipat amb un motor de 2,4 litres i 4 cilindres en línia, es va dissenyar per al mercat nord-americà i va debutar en 1970. En resposta a les demandes dels clients, va eixir a la venda al Japó el novembre de 1971.

Per al mercat japonés, es van oferir tres variants: el Fairlady 240Z, el 240Z-L i el 240ZG. Aqueix últim va ser el més destacat, ja que comptava amb un frontal únic: el que Nissan denomina la «G-nose». (La «G» és de «Gran».) El morro de fibra de vidre, els fars davanters coberts de cristall i els aletines caragolats del 240ZG van destacar d’altres models 240Z i continuen sent populars entre els entusiastes actuals. La nova part davantera va aportar al 240ZG un baixíssim (per a un esportiu de l’època) coeficient aerodinàmic de 0,390, la qual cosa contribuïa al fet que el cotxe aconseguira una velocitat màxima de 210 km/h.

La crestallera dels projectors davanters va servir d’inspiració per als fars del Z Proto, creant així un element distintiu que fusiona el passat amb la més moderna tecnologia LED.

Nissan Fairlady 280Z T-top biplaça de 1980 (HS130)

En 1978, el Z va patir la seua primera actualització integral de model. El nou Z, sobrenomenat el S130, comptava amb una nova placa d’identificació personalitzada i incorporava un motor de 2,8 litres amb 6 cilindres en línia denominat L28E. El cotxe comptava amb dues combinacions, de dues o de 4 places, i se’l va considerar més refinat i luxós que el seu predecessor.

En 1980, Nissan va afegir una versió T-*top del cotxe per a satisfer a aquells que gaudien de l’encant d’un esportiu descapotable sense haver de sacrificar la rigidesa de la carrosseria.

Un 280Z «Super Z» carrossat especialment, amb portes d’ala de gavina i altres equipaments únics, va aparéixer en el popular drama televisiu japonés Seibu Keisatsu, amb el que el 280Z es va guanyar l’estatus de llegenda al país nipó.

300ZX 50th Anniversary Turbo T-top de 1984, versió canadenca (HZ31)

El Nissan 300ZX (Z31) va aparéixer en 1983 i incorporava el primer motor japonés V6 amb turbocompressor de producció massiva, el VG30ET, que va substituir a la unitat amb 6 cilindres en línia dels models anteriors. Es va incorporar una edició 300ZX 50th Anniversary a la gamma per a celebrar el 50é aniversari de Nissan.

Amb tal només 5148 unitats produïdes per al mercat estatunidenc i 300 per al canadenc, aquest cupè biplaça d’edició especial lluïa una combinació exclusiva de colors platejat i negre, a més de comptar amb un motor turboalimentat. El cotxe va arribar amb tot l’equipament possible inclòs de sèrie. Les úniques opcions disponibles per als clients van ser la transmissió automàtica o manual de 5 velocitats.

Nissan Fairlady Z 2+2 300ZX bi-turbo 

En 1989 va arribar el 300ZX, més conegut com el Z32. No s’assemblava a cap Z anterior. Gràcies a un enfocament de disseny totalment nou i al seu gran rendiment, va rivalitzar amb els millors esportius del planeta. El renovat Z de quarta generació va arribar tant en versió biplaça com de quatre places, amb dues opcions diferents del motor VG30DE: un V6 de 225 CV i 3 litres o una versió bi-turbo, denominada VG30DETT, que generava 280 CV.

Aquest cotxe també comptava amb unes prestacions molt elevades i un maneig molt esportiu gràcies a les tecnologies avançades de l’època com la suspensió multi-link en les quatre rodes, la direcció HICAS a les quatre rodes i frens d’alt rendiment amb pinces d’alumini de quatre pistons. El model exposat és el 2+2 300ZX biturbo.

Nissan Fairlady Z Version 

Després que el 300ZX (Z32) deixara de produir-se a l’agost del 2000, molta gent es va preguntar si l’emblemàtic esportiu de Nissan tornaria algun dia. La pregunta va obtindre resposta en 2001, quan es va presentar un nou prototip del Z en el Saló Internacional de l’Automòbil d’Amèrica del Nord. El mer avanç del retorn del Z va causar furor en tota la indústria automobilística, mentre que el públic i els mitjans de comunicació van lloar l’aspecte i el rendiment potencial del nou cotxe.

La resposta va ser tan positiva que Nissan ho va llançar al mercat al juliol de 2002. El 350Z va arribar equipat amb un motor V6 de 3,5 litres d’alt rendiment. Sota el nom VQ (abreviatura de VQ35DE), el motor generava 280 CV i 363 Nm de parell. El 350Z (Z33) es va continuar produint fins a desembre de 2008. Nissan va vendre més de 250 000 unitats del 350Z durant els seus sis anys de vida, abans de ser substituït pel Z34, denominat 370Z.

Nissan Fairlady Z st de 2020 (Z34)

Seguint els passos del Z33, el potent Z34, conegut com 370Z, va debutar en 2009 i es continua fabricant hui dia. Equipat amb un motor V6 de 3,7 litres que genera 344 CV de potència, el Z34 representa la sisena generació de la gamma de models Z. Encara que puga semblar similar al seu predecessor, la veritat és que aquest últim model Z va ser redissenyat per complet, amb una carrosseria més compacta i dinàmica. A més, la distància entre eixos i la longitud es van reduir en 100 i 69 mm respectivament, mentre que l’amplària és 33 mm major.

Es van aconseguir reduccions de pes significatives gràcies a l’ús d’alumini per al capó, els panells de les portes i la porta posterior, així com a l’optimització de diverses estructures de la carrosseria. El model exposat és la versió GT, amb una transmissió automàtica de 7 velocitats amb lleves de canvi al volant.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací