Nissan i Eurecat uneixen els seus sinergías en 45 projectes d’innovació tecnològica fins a 2022

557

Actualitat Diària

Nissan i el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) emprendran fins a 45 projectes d’innovació tecnològica d’ací a 2022, enfocats en la digitalització i la indústria 4.0 en les plantes de producció de la companyia automobilística, mitjançant solucions que incidiran en sis reptes que engloben la força de treball connectada i el muntatge, la inspecció i el manteniment intel·ligents, a més de l’estalvi energètic i la producció flexible.

Diversos equips de treball pluridisciplinaris de Nissan i de Eurecat han abordat aquests sis reptes a partir d’una metodologia pròpia de cocreación i de sistematització de la innovació, on la combinació participativa de talent “permet reforçar i accelerar la capacitat de generar i implantar noves solucions per a afrontar els principals reptes que es troben en les plantes de producció de la companyia”, destaca Marc Herrera, responsable d’indústria 4.0 en el Innovation Lab de Nissan Europa.

Aquests projectes s’inscriuen en l’acord estratègic que Nissan manté amb Eurecat per a impulsar el seu ecosistema d’innovació, dins “d’un procés d’innovació oberta, flexible i àgil, en què els equips de Nissan i de Eurecat han ideat solucions a mesura incorporant noves tecnologies que permeten optimitzar costos, millorar l’eficiència, la seguretat, la qualitat i afegir valor als processos de la marca automobilística”, subratlla el director de Desenvolupament de Negoci Industrial de Eurecat, Guillem Quintana.

Avanços cap a la digitalització i la indústria 4.0

El desplegament de les 45 idees es començarà a materialitzar en 2020 a través de projectes demostradors o proves de concepte (en anglés, proof of concept o PoC). Els resultats s’implementaran fins a 2022, any que finalitza el pla a mitjà termini de la companyia ‘Let’s MOVE to 2022’.

Entre altres solucions, aquesta col·laboració donarà lloc a un assistent virtual per a la gestió dels equips de treball basat en intel·ligència artificial, de manera que els supervisors tinguen en tot moment la informació actualitzada i recomanacions d’actuació sobre la complexitat d’operacions que passen en la línia.

Amb la finalitat d’aportar una major precisió i efectivitat en els processos en l’àmbit de la supervisió dels vehicles acabats, s’aplicarà visió artificial i machine learning per a la verificació automàtica de l’aparença exterior dels automòbils.

Així mateix, Nissan i Eurecat estan posant les bases per a crear un programari modular per a la supervisió energètica, la detecció d’anomalies i la predicció de la demanda. També està previst el desenvolupament d’un sistema per al càlcul automàtic d’indicadors de rendiment i patrons de consum energètic. D’aquesta manera, “Nissan optimitzarà la gestió de l’energia en les plantes productives i continuarà transformant-se en la direcció de la indústria responsable amb el medi ambient”, apunta Marc Herrera.

Per a incidir en la digitalització i en l’optimització dels protocols de manteniment, s’establirà un sistema d’enregistrament de vídeo i de veu per a operacions, amb la finalitat de millorar l’accessibilitat de la informació, reduir els temps de les operacions de reparació i el moviment de personal especialitzat.

Aposta per la innovació com a palanca per a potenciar la competitivitat

El projecte s’inscriu en “l’aposta decidida de Nissan per potenciar la competitivitat de les seues plantes mitjançant la I+D i la innovació en indústria 4.0, aprofitant les sinergies amb el ric ecosistema d’innovació existent a Catalunya, amb agents de primer ordre com Eurecat”, manifesta Sergio Alcaraz, director general d’Enginyeria de Nous Models de Nissan Europa.

L’objectiu és que “les solucions tecnològiques en desenvolupament vegen la seua aplicació i implementació en fàbrica en un termini molt pròxim”, agrega el director general de Negoci de Eurecat, Miquel Rey, que incideix en “la vocació de Eurecat d’estar al servei de la indústria catalana, a partir del seu coneixement en innovació en les tecnologies industrials i digitals i en els processos que defineixen la indústria 4.0, per a impulsar la seua productivitat i competitivitat”.

Nissan i Eurecat, punters en robòtica col·laborativa

D’altra banda, la planta de Nissan a Barcelona acull proves del projecte d’I+D europeu Sharework, que lidera Eurecat i que té com a objectiu portar al mercat un nou sistema intel·ligent integrat per diferents mòduls de programari, amb la finalitat d’impulsar el treball conjunt entre operaris i robots sense necessitat de barreres físiques de protecció. En concret, Sharework, que compta amb un pressupost de 7,3 milions d’euros, establirà un sistema que ajude al muntatge de les portes sobre els vehicles amb l’ajuda d’un robot col·laboratiu. En l’actualitat aquests robots no poden manipular peces d’un pes tan elevat (60 quilos).

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací