Museus impulsa projectes per a visibilitzar les dones artistes de les comarques valencianes

537

Actualitat Diària

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana impulsa el desenvolupament de diversos projectes per a donar visibilitat a les dones artistes, historiadores i investigadores de les comarques valencianes, especialment en entorns rurals.

El director de l’entitat, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “treballem per a contribuir a la construcció d’una societat més justa i igualitària, des de l’àmbit de la cultura. En aquest sentit, a través de les nostres convocatòries públiques estem desenvolupant projectes d’investigació de relectures de gènere entorn de les col·leccions dels museus valencians; amb l’impuls d’iniciatives que busquen donar suport i visibilitat a dones artistes que desenvolupen el seu treball en entorns rurals, així com projectes de mediació per al foment de la participació de dones en la cultura”.

Entorn d’aquestes línies de treball el Consorci de Museus té actualment tres projectes en marxa en diferents punts de les comarques valencianes, tant a València, com a Castelló i Alacant. L’entitat museística celebra hui el Dia de la Dona Treballadora en l’art i, amb aquest motiu, en presenta alguns.

El Projecte DAR (Dons Artistes Rurals), de Clara Albacete, treballa en el desenvolupament professional i personal de les dones artistes de les comunitats rurals. El projecte s’emmarca dins de la convocatòria ‘CoSSos. Comunitats de sabers subalterns’ del Consorci de Museus. El seu objectiu és l’impuls d’iniciatives d’empoderament d’aquestes dones, visibilitzant el seu treball, des del coneixement de les seues necessitats i orientació laboral.

En aquesta primera fase del projecte, es va llançar una convocatòria per a la selecció de les participants procedents de la Mancomunidad de La Serranía, que engloba 12 municipis: Alcublas, Andilla, Bugarra, Calles, Casinos, Chulilla, Gestalgar, Higueruelas, Losa del Obispo, La Yesa, Pedralba, Sot de Chera i Villar del Arzobispo.

Com a resultat es va seleccionar 15 artistes: Susa Alcántara, Gemma Alcolea, M. José Cabanes, Concha Daud, Verónica Deltoro, Carmen Gabarda, M. José Llatas, Nayra López, M. José Mateo, Desireé Moreno, Gloria Navarro, Verónica Navarro, Blanca Pastor, Victoria Sánchez i Ana Veintimilla.

Des de febrer, les creadores han assistit a diverses sessions formatives i han participat en un curs d’orientació laboral per a artistes visuals, impartit per l’expert en art contemporani, Jaime López, de l’associació Arte Sostenible. El pròxim 25 de març es presentarà les artistes i els treballs realitzats durant el projecte en un acte al Centre del Carme Cultura Contemporània.

Per a Clara Albacete, coordinadora d’aquesta iniciativa, “aquest projecte hauria d’estendre’s a altres dones artistes de l’Espanya buida. Ser dona, artista i residir en un medi rural suposa una triple dificultat per a desenvolupar-se professionalment”.

Quatre edicions ‘resetejant’ els museus

Amb l’objectiu d’avançar cap a una museologia més inclusiva i crítica, el Consorci de Museus va crear en 2017 la convocatòria ‘RESET. Relectures de gènere i multiculturalitat’. Es compleix la quarta edició d’aquesta convocatòria que ha impulsat el desenvolupament de projectes d’investigació entorn de les col·leccions dels museus de Belles Arts d’Alacant i Castelló, del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) i del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC) a Castelló.

Actualment, el projecte ANTÍGONES, del col·lectiu monoDestudio (Gema Jover Roig, Sandra García Ramírez i Jordi Propietari Oltra) pretén reforçar el principi d’igualtat en l’àmbit de la cultura i la creació artística.

A partir d’entrevistes en vídeo, ANTÍGONES genera una recerca necessària i recupera la història de l’art oblidada o no investigada als museus, i pren com a cas d’estudi el MUBAG.

Segons les seues coordinadores “el projecte parteix de la idea que el que s’ha anat mostrant com a art en el sistema d’exhibició i producció artística institucional ha sigut delimitat per categoritzacions derivades d’una única visió masclista, etnocèntrica i de classe”.

ANTÍGONES està treballant per a donar veu i escoltar artistes, estudioses i historiadores de l’art i així visibilitzar i reflexionar sobre per què, encara hui, hi ha estructures alienes i allunyades de la perspectiva de gènere.

Al llarg dels mesos de gener i febrer han sigut entrevistades les estudioses, historiadores i artistes Isabel Tejeda, Mariángeles Pérez, Sofía Albero, Elena Jiménez, Tatiana Sentamans i Susana Guerrero. El resultat d’aquest projecte es podrà veure aquest pròxim estiu.

‘A la fresca!’, seleccionat també dins de la convocatòria ‘RESET’, és un projecte de les artistes i mediadores culturals, Laura José i Miriam Chiva.

La proposta pretén utilitzar aquesta acció popular de ‘prendre la fresca’ com a fil conductor per a habitar el MACVAC i establir un canal d’escolta i diàleg a través del qual es consoliden els vincles entre el museu i les veïnes.

Per a les mediadores “el projecte qüestiona els límits entre el públic i el que és privat, i ha generat un espai lliure de debat en el qual cal tractar diferents problemàtiques relacionades amb el museu i la seua col·lecció des d’una perspectiva de gènere”.

Durant aquesta mediació s’ha creat un grup heterogeni de dones amb les quals s’està treballant sobre diferents problemàtiques com ara maternitat i conciliació, noves ruralitats, turistificació, figures i espais ocults en el museu.

“Amb aquestes iniciatives el Consorci de Museus vol assenyalar la necessitat de descentralitzar la lluita feminista en l’àmbit de cultura de les grans ciutats, amb projectes que atenen a distintes realitats i perspectives de cap a cap de la nostra Comunitat. Es tracta així mateix de propostes que es desenvolupen al llarg d’uns quants mesos, amb convocatòries públiques consolidades dins del nostre programa cultural” ha assenyalat Pérez Pont, qui ha afegit que “aquests projectes se sumen a la nostra programació expositiva que està mostrant en aquests moments el treball d’Art al Quadrat a la Casa de Cultura d’Alboraya o a Alacant, l’obra de Cristina de Middel a Las Cigarreras i la de Rocío Vilallonga a La Llotja del Peix, en el marc del festival PhotoAlicante, i ens sumem a la reivindicació que, des del MACA, es fa a la figura de Juana Francés (Alacant, 1924 – Madrid, 1990)”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací