Mollà presenta un projecte pilot, el primer a Espanya, de recollida i reciclatge d’alumini i acer lleuger

690

Actualitat Diària

Els veïns i les veïnes de la ciutat de València podran dipositar, a partir de maig de 2020, un ampli ventall de xicotets productes d’alumini i acer lleuger en el contenidor groc.

Aquesta innovació mediambiental és possible gràcies al projecte pilot per a la recollida, classificació i reciclatge d’aquesta tipologia de productes, fruit de la col·laboració públic-privada entre la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, l’Ajuntament de València i Nespresso.

Això suposa un fet sense precedents en el territori espanyol, sent València la primera ciutat d’Espanya que fa efectiva l’obertura del contenidor groc. L’alumini té l’avantatge de ser 100% i infinitament reciclable i, per tant, és un material que reflecteix perfectament els principis i valors de l’Economia Circular.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat l’actuació “facilitadora” de l’administració que acosta el reciclatge a la ciutadania i “permet passar d’una economia lineal a la circularitat per a reduir significativament la quantitat d’alumini i acer lleuger que acaba en abocador” i que, fins ara, se situava en quotes d’entorn del 80%.

Un dels objectius és incrementar les tones d’alumini reciclades en l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, i reduir d’aquesta manera la fracció d’eliminació en abocador procedent del municipi.

Gràcies al projecte pilot es podrà avançar en els objectius de reciclatge i disposicions en el marc del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana i del Pla Estatal Marco de Gestió de Residus.

“Aquesta iniciativa suma oportunitats per a avançar en reducció dels rebutjos en línia amb el Pla Integral de Residus, l’Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i els horitzons europeus”, ha subratllat Mollà. Així mateix, ha apel·lat a la “jerarquia del residu, que passa per la reducció i després per la reciclabilitat”.

La consellera ha destacat “el caràcter exemplaritzant” del projecte per a la resta del territori i fins i tot per a altres empreses que vulguen sumar-se i aportar a l’experiència de recollida, reciclatge i tractament pioner.

“Aquest gest contribueix a impulsar l’economia circular mitjançant un sistema d’aprofitament de recursos en el qual treballa l’Ajuntament dins d’una estratègia sostenible que aposta per la reutilització dels elements i la reducció de residus que acaben en els abocadors”, com ha destacat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo.

Campillo ha valorat que aquest projecte “és un exemple de col·laboració públic-privada, i suposarà l’adaptació de la planta de reciclatge de Vaersa, així com d’una campanya d’informació per a garantir el bon ús del contenidor groc”, qui també ha valorat que aquesta iniciativa “convertirà València en la primera ciutat espanyola que facilita el reciclatge de residus d’acer i alumini lleuger”.

“S’ha impulsat arran de la política desenvolupada per l’Ajuntament per a complir els objectius de la Unió Europea que marca que en 2025 s’haurà de recuperar el 50% de l’alumini en general”, ha añadido.

El director general de Nespresso a Espanya, Thomas Reuter, ha afirmat que “amb aquest projecte aconseguim facilitar més el reciclatge de càpsules, al mateix temps que fem possible el reciclatge d’altres productes”, a més de fer referència al projecte pilot impulsat per Nespresso a França, “pel qual el 30% dels francesos poden dipositar les seues càpsules i altres productes d’alumini i acer lleuger en el contenidor groc, xifra que aconseguirà el 50% en 2 anys. Entre 2017 i 2018, s’ha incrementat un 44% la taxa de reciclatge d’alumini d’aquests materials”.

A València ciutat existeixen més de 60 punts de recollida de càpsules, entre punts de venda i la xarxa d’ecoparcs fixos i mòbils gràcies a l’acord amb l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus.

A part de les càpsules de café d’alumini, els productes que podran ser dipositats en el contenidor groc són molt diversos: safates d’alumini, bosses de productes de butxaca d’alimentació, tapes d’obertura fàcil, envasos de metall, paper d’alumini, tubs de metall, bosses de café d’alumini, tubs de crema d’alumini, entre altres.

Tant l’Ajuntament de València com la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica i l’empresa s’han compromès a desenvolupar campanyes de comunicació, publicitat i pedagogia en els canals de comunicació i suports propis amb l’objectiu de promoure que aquells productes d’alumini i acer lleuger susceptibles de participar en el projecte pilot es dipositen en el contenidor d’envasos.

Tots els costos del projecte pilot seran assumits per la companyia suïssa, inclosos els derivats del disseny i implementació de la solució tecnològica que s’instal·larà en la planta de classificació d’envasos de Picassent que permetrà la separació de l’alumini i acer lleuger, així com la campanya de conscienciació ciutadana.

A escala tècnica, es tracta d’una tecnologia mitjançant corrents de Foucault ja existent, i present en les plantes de gestió de residus d’envasos. Com sol estar configurada, no capta els productes de reduit volum. La innovació en el procés desenvolupada per Nespresso supleix aquesta manca. D’aquesta manera, s’ha incorporat una nova màquina de Foucault adaptada per a incrementar la captació del residu d’alumini i acer de xicoteta grandària.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací