Mollà: “La carxofa és un símbol de l’agricultura i de la gastronomia”

504

Actualitat Diària

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha donat la benvinguda a la campanya de carxofa amb la primera cort d’aquest producte a Rojals.

“La carxofa de la comarca és un símbol de l’agricultura i de la gastronomia de la Comunitat a tot el món”, ha assenyalat la consellera, en referència a les xifres d’exportació d’aquest producte: aproximadament la meitat de les carxofes espanyoles en fresc en el mercat internacional procedeixen de la Vega Baixa del Segura.

La Vega Baixa, amb una mitjana de 25.000 tones, és la principal productora de la Comunitat Valenciana i la segona a nivell estatal. Mollà ha destacat la qualitat d’aquesta hortalissa, un aliment complet que posa de manifest els efectes saludables d’aquest “súper aliment que és font de vitamines A i C, un depuratiu natural i una barrera al colesterol”.

“El cultiu de la carxofa és una mostra del paper de l’agricultura com a font de salut, d’ocupació, de bona alimentació i de motor econòmic”, ha assenyalat la titular d’Agricultura, en relació a la indústria conservera, que absorbeix entorn del 60% de la collita, i al lideratge en les exportacions.

La consellera ha celebrat poder assistir enguany a aquest inici de temporada, una trobada que els efectes devastadors de la DANA de l’any passat va obligar a cancel·lar i que va suposar unes pèrdues per sobre del 50% de la producció segons les estimacions de l’Associació Carxofa Vega Baixa del Segura, organitzadora de l’acte i entitat que agrupa bona part de les empreses, persones agricultores, manipuladores i elaboradores d’aquesta “Joia de l’Horta” a la comarca.

Si al setembre de 2019 la DANA va negar els camps, les temperatures del mes de novembre d’enguany, el més càlid des que es tenen registres, demostra l’impacte dels fenòmens meteorològics extrems a causa del canvi climàtic en el territori.

Sobre aquest tema, Mireia Mollà ha remarcat el suport als agricultors i agricultores en matèria hídrica, un recurs necessari per a mantenir el “rebost d’Europa” i garantir la producció de proximitat vinculades a l’estratègia de la Unió Europea ‘De la granja a la taula’.

En aquest sentit, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica contempla una partida de 14,2 milions d’euros en els pressupostos autonòmics de 2021 per a les infraestructures afectades per la DANA, principalment de regadiu, així com 1,57 milions en actuacions del Vega Renhace d’evacuació de pluvials i prevenció d’inundacions.

El cuiner torrevejense José Luis Cases ha estat el padrí del tall d’enguany, representant de l’apassionada relació entre el producte i la restauració i del suport mutu entre tots dos sectors que des de 2012 celebren conjuntament el Congrés Nacional de la Carxofa de la Vega Baixa.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací