Més de 50.000 persones segueixen en xarxes la convocatòria de concentració de les Tasques de Castelló

589

E.M./Actualitat Diària

Les Tasques de Castelló estan amenaçades de ‘mort’ o de tancament, la qual cosa ve a ser el mateix, i la solució no es presenta gens fàcil.

Les denúncies de “Sense Soroll”, la sentència del Suprem, i les mesures municipals només han arribat a un punt: ajustar horaris i prohibir el consum d’alcohol al carrer fora de vetlladors i terrasses. Solucions que no agraden a cap de les parts.

Però a més, hi ha un altre problema afegit, l’àrea on es troben les Tavernes està qualificat com a zona ZAS, que afecta també a gran part del centre de Castelló.

Castelló, concentració TascasLa declaració de zona ZAS defineix a una àrea d’especial incidència pel soroll que requereix de mesuraments constants, durant un període d’un any, per a poder verificar el compliment o no de les limitacions d’aquesta qualificació restrictiva.

I ací és on està també l’ull de l’huracà, perquè els informes tècnics municipals si que assenyalen mesuraments en períodes concrets durant alguns anys, i després, simplement se citen de manera genèrica i sense detalls de 2015 fins ara.

Davant aqueixa situació, els empresaris de les Tavernes, que ja han portat les seues queixes als tribunals, han sol·licitat de l’Ajuntament, que els remeta els registres detallats dels mesuraments d’aquests últims anys i la verificació que aqueixos mesuraments (si s’han realitzat correctament, que a tenor de la documentació no ho sembla), hagen sigut efectuades per empreses alienes a l’Ajuntament i amb l’homologació corresponent que les acredite.

Mentre tot això succeeix, les Tavernes van a menys i facturen ja un 60% menys, a penes cobreixen despeses, i alguns negocis han acabat per tancar ja les seues portes.

Els empresaris recorden que aquesta pot ser l’única província d’Espanya que perseguisca a aquesta cultura de carrer, que es valora com un atractiu gastronòmic i turístic en la resta de les ciutats del país.

“I amb això, perdem tots, es mor el centre de Castelló, pateix el comerç, la gent es farà botellones a altres parts i l’Ajuntament multiplica el problema que té entre les mans”.

Clar que pot haver-hi solucions. A curt termini, els empresaris han suggerit que Castelló imite a València i cree, com va fer la capital del Túria en Ruzafa, una taula de ‘Hostaleria responsable’, que reuneix dues vegades al mes a totes les parts afectades, per a intentar dialogar, buscar solucions i aconseguir acords.

“Des que ho van fer en Ruzafa, no han tornat a tindre cap problema”. I com apunten també: “Té nassos que això l’hàgem de proposar nosaltres perquè l’Ajuntament no mou un dit!”.

Els empresaris de les Tavernes defensa la seua tradició com un negoci que porta quasi 50 anys d’història, com a part del centre de Castelló. Ara es queixen que l’ajuntament no haja complit amb les seues obligacions. “Si a nosaltres ens diuen que hem de complir unes normes, nosaltres estem obligats a això, i patim les conseqüències si no ho fem… però l’Ajuntament no ha complit amb les seues, perquè no ha realitzat els mesuraments tal com estava obligat a això”.

Los empresaris estan convençuts que el seu recurs en els tribunals se saldarà amb èxit, i això pot tindre conseqüències i greus per als responsables municipals, per haver adoptat decisions sense haver emplenat els tràmits al fet que estaven obligats. La “zona Zas s’alçarà perquè no s’han regulat els mesuraments, assenyalaven, però ens agradaria no haver d’arribar fins al final en els tribunals, i que puguem trobar solucions abans.

Per a protestar per la situació que travessen, els empresaris de les Tavernes han convocat una concentració per al divendres, 8 de novembre, a les 21.00 hores en la plaça santa Clara.

La resposta en xarxes socials ha sigut rotunda, manifestaven, fins al punt que els organitzadors de la concentració han informat la subdelegació del Govern, per a evitar problemes.

“La gent està amb nosaltres, i volem que se’ns tinga en compte”. Fins al moment són més de 50.000 persones les que han interactuat en xarxes a favor de la protesta i la concentració convocada per les Tavernes.

Quant a altres solucions proposades, com la creació d’un bulevard ensostrat als carrers de les Tavernes, els empresaris són conscients que hauran d’arribar a aqueix punt. “És una pena, perquè les tavernes perdran un puntet del que era aqueixa màgia de carrer que ara tenen, però sabem que no quedarà una altra solució per a conciliar l’activitat d’oci amb la del respecte als veïns”

Una altra cosa és qui haurà de realitzar-ho, autoritzar-ho o assumir les despeses, però això ja és una història que, d’antuvi, l’Ajuntament ni accepta ni rebutja.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací