Marzà visita el CEIP Enric Soler i Godes de Castelló com a espai d’aprenentatge innovador i coeducatiu

1009

Ha estat acompanyat pels regidors d’Educació, Enric Porcar i el vicealcalde de l’Ajunament, Ignasi Garcia

Actualitat Diària

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat el CEIP Enric Soler i Godes de Castelló, junt amb el vicealcalde de l’Ajunament de Castelló, Ignasi Garcia i el regidor d’Educació, Enric Porcar.

El màxim responsable d’Educació de la Generalitat ha volgut conéixer el projecte pedagògic de pati del centre com a espai d’aprenentatge innovador i coeducatiu.

Segons el conseller, “el pati del CEIP Enric Soler i Godes és l’exemple de patis actius que pretenem establir de manera generalitzada als centres educatius valencians. És un espai obert on l’alumnat interactua amb els diferents aprenentatges més enllà de l’aula, i on es duen a terme metodologies alternatives per a compartir l’espai amb les famílies”.

Aquest pati s’ha basat en un projecte elaborat de manera col·laborativa per tota la comunitat educativa del centre educatiu de Castelló amb el títol ‘Somiem el pati’.

Entre les zones i els elements que formen el pati del centre es troba un rocòdrom, una zona muntanyosa amb turons, reg i arbres, un riu, una hidrosembra, un arenal delimitat amb fusta, una zona de jocs, doble rampa, zona de taules i seients, un ombrejador i un hort.

“S’han tingut en compte les propostes de l’alumnat, dels mestres, de pares i mares, de manera que s’ha aconseguit crear un espai actiu que ja és un referent per a altres centres educatius”, ha explicat Marzà, i ha afegit que “cada vegada són més els centres educatius com el Soler i Godes que estan duent a terme projectes innovadors de patis i que es presenten a les nostres ajudes d’innovació. De fet, només el curs passat vam donar ajudes per a projectes innovadors de patis actius a 95 centres educatius”.

Per a fer realitat aquest projecte, el CEIP Enric Soler i Godes va participar, junt amb altres centres, en diferents formacions relacionades amb la coeducació i els espais educatius i en un curs desenvolupat per l’experta en patis escolars Inara Hasanova.

Per a la construcció del pati, el centre ha disposat d’una inversió de 310.000 euros. Marzà ha volgut destacar que “mitjançant el pla Edificant els ajuntaments ens poden sol·licitar actuacions per a redissenyar patis com el que hui visitem i animem els consistoris a que ho facen, ja que des d’Educació de la Generalitat volem invertir en fer realitat patis com aquest als centres educatius valencians”.

A més, en el marc de la formació en coeducació, Educació organitza diferents cursos relacionats amb el tractament dels espais. El pròxim curs, anomenat ‘Patis vius, espais educatius’, se celebrarà del 5 al 7 de febrer a Xàtiva, i hi participarà la paisatgista Hasanova. Les inscripcions estan obertes fins al 24 de gener.

Un pati viu

La filosofia del pati del CEIP Enric Soler i Godes es basa en la realitat natural que envolta Castelló, com el riu Sec, el Desert de les Palmes i la Marjaleria.

En el pati s’han alçat unes muntanyetes amb terra vegetal i àgores naturals atalussades amb cims de diferent alçada, que donen vida a arbres fruitals autòctons, arbustos, bosc mediterrani, plantes aromàtiques i arbres de ribera. Entre les muntanyetes també es disposen tubs soterrats, i en un dels turons naix el riu Sec, que disposa d’una presa d’aigua que només s’obri quan juga l’alumnat.

La hidrosembra és l’àrea on es mesclen llavors per a gespa de lleguminoses amb gramínies, aigua i humus de fibra vegetal, entre d’altres. A més, hi ha una zona destinada a l’hort on es planten verdures i hortalisses, i un racó de joc simbòlic format per caixes de fruita, fogons i una balança.

En una paret de l’aulari d’infantil s’ha construït un rocòdrom horitzontal perquè els menuts puguen practicar escalada sense perill. Entre els elements de joc també es troben dos arenals, diverses construccions elaborades amb fusta i troncs i una zona d’hamaques.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací