AVA veu un precedent en la clàusula de salvaguarda de protecció de l’arròs europeu

950
La Comissió Europea aprova per primera vegada s’aplica aquest mecanisme en un producte agrari no transformat

Actualitat Diària

La Comissió Europea ha aprovat, durant la trobada del Col·legi de Comissaris celebrat avui a Brussel·les, una clausula de salvaguarda destinada a protegir al mercat europeu de l’arròs enfront de les massives importacions procedents de Cambodja i Myanmar. Aquest mecanisme comportarà, després de la seva publicació en el Diari Oficial de la Unió Europea, la reintroducció d’aranzels durant tres anys (175 euros per tona el primer exercici, 150 euros el segon i 125 euros el tercer) a aquests enviaments asiàtics que en les últimes cinc campanyes s’han multiplicat per 40, en passar de 9.000 tones en 2012 a 360.000 en 2017, provocant un enfonsament de les cotitzacions d’aquest cereal conreat a Europa. La decisió adoptada avui per l’executiu comunitari revesteix una enorme transcendència ja que, d’una banda, és la primera vegada que es posa en marxa un instrument d’aquesta naturalesa per a defensar un producte agrari no transformat europeu davant la competència deslleial de tercers països i, d’un altre costat, perquè sent un precedent que pot fer-se extensiu a altres cultius que, com en el cas dels cítrics, travessen dificultats similars a les que ha vingut sofrint el col·lectiu arrosser durant els últims temps.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA)valora en termes altament positius la plasmació d’aquesta reivindicació històrica perquè suposarà una vàlvula d’oxigen per als arrossers en la mesura en què ha de permetre l’equilibri en el mercat europeu de l’arròs que s’havia vist seriosament distorsionat i compromès pels efectes dels acords comercials preferents signats entre la Unió Europea i determinats països asiàtics. Bona prova d’aquest impacte negatiu que han reportat aquestes concessions queda patent en el descens del 15% experimentat en els preus percebuts pels arrossers valencians, mentre que la caiguda ha aconseguit el 30% en altres regions productores com Itàlia. En la consecució d’aquest assoliment AVA-ASAJA ha tingut un protagonisme destacat ja que durant els últims anys ha impulsat a través del COPA-COGECA –entitat que aglutina a organitzacions i cooperatives agràries de la UE– la necessitat de plantejar davant les autoritats comunitàries una clausula de salvaguarda per al sector arrosser.

El dirigent de AVA-ASAJA, Miguel Minguet, al seu torn vicepresident del Grup de Treball de l’Arròs del COPA-COGECA en representació de ASAJA, és l’únic representant espanyol que ha participat en totes les reunions d’alt nivell celebrades a Brussel·les. El treball dut a terme, amb el suport de l’oficina de ASAJA a Brussel·les, va fer possible que al desembre un total de 13 països, entre ells els principals productors com Espanya, Itàlia, Portugal, França i Grècia, votessin a favor d’aquesta exigència del sector que avui finalment ha adoptat la Comissió Europea. Possible clausulade salvaguarda per als cítrics AVA-ASAJA reitera que la decisió senti un precedent que pot obrir un camí per a altres produccions agràries.
En aquest sentit, l’organització destaca el paper fonamental que va exercir el govern italià des del primer moment en les gestions per a aconseguir la implantació del referit mecanisme de salvaguarda en l’arròs. Tal consecució ha estat possible gràcies a un treball previ de documentació i elaboració d’informes per a acreditar els efectes negatius d’aquestes importacions sobre el mercat arrosser europeu, acompanyat de les necessàries pressions en l’àmbit polític.
És per això que el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assenyala que el govern espanyol ha de prendre bona nota de l’actitud del seu homòleg italià i reclama al ministeri d’Agricultura que no desaprofiti aquest precedent i encapçali de manera decidida totes les actuacions necessàries per a plantejar davant la UE la possibilitat d’aplicar una clausula de salvaguarda també en els cítrics enfront de la competència deslleial que estan sofrint d’altres països i fonamentalment de Sud-àfrica.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací