Martí aposta per posar a valor la Cartoixa de Valldecrist per a generar activitat econòmica a Altura i l’Alt Palància

732

Actualitat Diària

El president de la Diputació, José Martí, ha assistit en el Museu de Belles Arts de Castelló a la presentació d’una guia i un audiovisual sobre la Cartoixa de Valldecrist a Altura, promoguts per l’Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist i editats per la Generalitat Valenciana. Amb aquests documents es pretén informar sobre l’origen del conjunt monàstic, el seu contingut, les seues èpoques d’esplendor i les fases de exclaustració, saqueig i destrucció de bona part de l’estructura amb la qual es va posar fi en el segle XIX a diverses centúries de pròspera existència. En a l’acte ha coincidit amb el director territorial de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport a Castelló, Alfred Remolar; la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz; l’alcaldessa d’Altura, Rocío Ibáñez, i representants de l’Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist.

La guia, que es pot adquirir a l’Ajuntament d’Altura, en l’oficina de turisme de la localitat o sol·licitant-la a l’Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist, resulta de gran utilitat perquè les persones que visiten el lloc puguen recórrer-lo de manera autònoma. És molt fàcil de manejar, compta amb gran profusió d’imatges i una redacció àgil i senzilla. El vídeo no s’ha estrenat encara.

El president Martí considera que la guia i el vídeo suposen «tot un encert» perquè «tenim l’obligació de posar en valor el nostre interior, una tasca en la qual comptem amb l’aliança del nostre patrimoni cultural». Segons ha dit, «la Cartoixa de Valldecrist és un gran aliat d’Altura i de l’Alt Palància, una de les joies amb les quals comptem a la província de Castelló, un reclam per a atraure visitants a la comarca, que de pas es quedaran a menjar i consumiran en els comerços locals».

En idèntics termes s’ha manifestat el director territorial, Alfred Remolar, qui ha destacat que l’audiovisual presentat «convida a realitzar un viatge cultural a la fi del segle XVIII o principis del XIX, quan el conjunt arquitectònic encara romania intacte».

La construcció de la Cartoixa de Valldecrist va començar en 1386 amb Pere IV ‘El cerimoniós’ d’Aragó, que va atendre la petició del seu fill, l’infant Martí l’humà. El final es va produir en el segle XIX amb una sèrie d’episodis com l’ocupació francesa o la desamortització de Mendizábal.

Va començar així una llarga fase de foscor, espoli, saqueig i abandó que l’Associació Cultural Cartoixa de Valldecrist pretén revertir amb la complicitat de la Diputació, la Generalitat i l’Ajuntament.

Els representants de l’Associació Cultural han explicat que durant molts anys les veïnes i els veïns d’Altura van viure d’esquena a la Cartoixa perquè encara romania en la memòria col·lectiva de la població que els monjos durant segles van actuar com a senyors feudals de la comarca.

L’Associació Cultural va nàixer en 2003 i té entre els seus objectius l’elaboració d’un calendari de visites guiades, la dinamització del complex i el desenvolupament d’un model participatiu de reconstrucció.

 

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací