Marina Abramović impartirà una ‘masterclass’ al Centre del Carme, dins de la Mostra de València

657

Actualitat Diària

Marina Abramović impartirà una classe magistral el pròxim 27 d’octubre al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), que serà conduïda per Patricia Mayayo, professora titular d’Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Madrid, i en la qual ambdues repassaran les més de quatre dècades d’exploració creativa de l’artista.

D’aquesta manera, Abramović posa en marxa una nova secció de la Mostra de València, denominada FOCUS, que “estarà dedicada a reivindicar l’obra de cineastes emergents de curta trajectòria o a figures rellevants de la cultura contemporània que hagen mantingut una relació amb l’audiovisual sense que siguen necessàriament cineastes, com és el cas de l’artista sèrbia”, explica Eduardo Guillot, responsable de programació del festival.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que “la figura de Marina Abramović és un referent per a l’art actual i especialment per a l’art d’acció i la seua ‘masterclass’ és una oportunitat per a creadors i creadores i per al públic general que ha trobat en el Centre del Carme de València un espai per a la hibridació de llenguatges i d’experimentació amb les arts”.

Pérez Pont ha mostrat la seua satisfacció per iniciar, amb aquesta proposta, una col·laboració amb la Mostra de València, “en la nostra línia de suport al sector cultural valencià en tota la seua diversitat”.

Des dels inicis de la seua carrera a Belgrad, al principi de la dècada de 1970, Marina Abramović ha sigut precursora en l’art de la ‘performance’, i ha creat algunes de les obres més emblemàtiques i icòniques d’aquesta disciplina.

Els seus treballs s’han caracteritzat per aprofundir en les possibilitats de la ment, així com els límits i la resistència física. Un treball en i sobre el cos. S’ha enfrontat al perill, el dolor i l’esgotament en la seua recerca d’una transformació emocional i espiritual.

Com a complement de la ‘masterclass’, que es durà a terme en format presencial i connexió en línia amb l’artista a causa de les restriccions per la COVID-19, la Mostra de València estrenarà a Espanya ‘Homecoming. Marina Abramović and her children’ (2020), del cineasta serbi Boris Miljković. Es tracta d’un documental realitzat amb motiu de la retrospectiva itinerant ‘The Cleaner’, que va tindre la seua destinació final a Belgrad, la ciutat natal d’Abramović.

La pel·lícula segueix dues línies narratives. L’una se centra en la biografia de l’artista, inclosa la seua joventut a la capital sèrbia. L’altra posa el focus en el Marina Abramović Institute, que organitza tallers en què joves artistes exploren els límits dels seus cossos reinterpretant les ‘performances’ històriques d’Abramović.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací