L’Orquesta Simfònica de Castelló oferirà un concert al costat d’Abraham Cupeiro, amb instruments del passat

742

L’espectacle ‘Els sons oblidats’ tindrà lloc el 25 d’octubre en l’Auditori on es podran escoltar instruments d’èpoques pretèrites

Actualitat Diària

L’Orquestra Simfònica de Castelló oferirà un concert el pròxim divendres 25 d’octubre a les 19.30 a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló sota la direcció de Henrie Adams junt al multinstrumentista i constructor d’instruments Abraham Cupeiro.

“Els Sons Oblidats” suposarà per als oïdors un viatge en el temps. Abraham Cupeiro recupera instruments perduts en el temps i els utilitza per a crear noves sonoritats en imbricar-los en músiques alienes a ells. Aquest projecte és una cerca de les fonts originals per a fondre-les amb allò contemporani i crear un discurs nou i sorprenent. En l’Auditori es podrà escoltar, per exemple, el karnyx —instrument de guerra de l’Edat del Ferro cèltic—, evocant el so de sirenes, dofins, la mar… en obres descriptives i originals compostes per Abraham. La corna, evocarà cants populars improvisats i la música popular estarà també representada amb instruments recollits als seus països d’origen. Les Danses Romaneses de Bartók retrobaran, així mateix, en aquest concert els protagonistes originals de les quals van eixir per primera vegada. Músiques i instruments com el tango i el cornetto, ben separats en el temps, s’acoblaran d’una forma tan natural que sorprendrà, perquè semblaran haver sigut pensades en la mateixa època.

Sobre Abraham Cupeiro

El que caracteritza a Abraham Cupeiro és la recuperació d’instruments perduts en el temps, i utilitzar-los per a crear noves sonoritats i imbricar-los en músiques alienes a ells. Va estudiar trompeta en el RCSMM, i després va realitzar un màster en Interpretació de la Música Antiga en la Universitat Autònoma de Barcelona. No obstant això, encara que la seua formació és clàssica, sempre s’ha sentit atret per tot tipus de músiques. Així, des de primerenca edat ha format part de grups de folk, jazz, música antiga…, etc.

Com a instrumentista, destaca per ser una de les poques persones que toca el karnyx (trompeta cèltica de l’Edat de Ferro). Recentment va ser convidat per a provar el Karnyx de Tintignac, que és l’únic que va aparéixer sencer l’any 2004. És a més impulsor d’un instrument ancestral en la tradició gallega: la corna. Instrument que el seu avi tocava i que apareix en les il·luminacions d’Alfons X.

El seu interés per la organologia li ha portat a aconseguir una col·lecció de més de 200 instruments de tot el món i de diferents èpoques. És una col·lecció que mostra a manera de concert-monòleg sota el nom de Ressonant en el Passat. Abraham recupera i construeix diversos instruments, i interpreta amb ells des de la seua música fins a música de hui dia, i els mescla amb formacions modernes. Aquestes mescles es poden veure en el seu treball Compromiscuo amb l’acordionista Bielorús Vadzim Yukhnevich , així com en obres escrites ex professo per a ell com el Concert Misteri de Wladimir Rosinsky junt a l’Orquestra Simfònica de Galícia.

Els Sons Oblidats

“Els Sons Oblidats” és la cerca de l’essència, d’allò primari. L’evocació de sons que ressonen en el nostre interior, que ressonen en la naturalesa. Un viatge per la història i els sentiments arrelada en el present. Ha sigut presentat amb diverses orquestres a Espanya (Real Filharmonía de Galícia, Orquestra Simfònica de les Palmes, Oviedo Filarmonía…), Finlàndia i Costa Rica.

Les entrades del concert a Castelló del pròxim 25 d’octubre amb l’Orquestra Simfònica de Castelló es poden adquirir en l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló o en instanticket.es. Eixe mateix dia al matí tindrà lloc a les 12 una audició oberta a escolars de Primària, Secundària i Universitat. A més, l’Auditori posa a la disposició dels assistents simultàniament al concert l'”Espai de 4 a 10″ a la Sala de Cambra M. Babiloni, un espai d’educació musical no formal dirigit per Irene Garcia i Lluïsa Ros perquè també els xiquets i les xiquetes d’edats compreses entre els 4 i els 10 anys s’aproximen a la música d’una manera vivencial i divertida mitjançant jocs, cançons i experiències en grup que promouen el desenvolupament fisicocorporal, cognitiu, sensorial i afectiu mentre els adults gaudeixen dels concerts d’abonament de l’Auditori. El preu de l'”Espai” és de 3 euros prèvia inscripció en didactica_auditori_castello@gva.es, i als participants se’ls ofereix un descompte sobre el preu de l’entrada del concert i una invitació per a assistir a un dels espectacles familiars programats en l’Auditori o en el Teatre Principal de Castelló.

El concert compta amb el patrocini de l’Institut Valencià de Cultura, la Diputació de Castelló, l’Ajuntament de Castelló i la Fundació Dávalos Fletcher.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací