L’IVC prepara noves propostes artístiques a través de la xarxa

902

Es tracta del projecte ‘Ínsula Dramataria Josep Lluís Sirera’ i les activitats del projecte ‘Habitem el Rialto’

Actualitat Diària

L’Institut Valencià de Cultura renova, com cada setmana des de l’inici del confinament, l’oferta del canal #QuedatACasa i entre els seus nous continguts destaquen els documentals d’arts escèniques de dos projectes de l’àmbit d’actuació de l’IVC en l’apartat d’arts escèniques. Es tracta del projecte ‘Ínsula Dramataria Josep Lluís Sirera’ i les activitats del projecte ‘Habitem el Rialto’.

El Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramataria Josep Lluís Sirera va nàixer l’any 2017 i porta ja tres edicions de fructífer treball. En aquest, una sèrie de dramaturgues i dramaturgs valencians escriuen un text teatral per a l’IVC dins d’un procés compartit d’anàlisi que dura entre 6 i 8 mesos.

20.05.28 Quedat a Casa 10 IVCEnguany, les autores i autors que formen part del Laboratori són Paula Llorens, Lucía Sáez, Víctor Sánchez Rodríguez i Xavier Puchades, coordinats per Paco Zarzoso i amb el suport en l’organització i la documentació del procés de Javier Sahuquillo i la tutoria externa del dramaturg català Josep Maria Miró.

L’altre document resumeix el projecte ‘Habitem el Rialto’ desenvolupat durant la present temporada 19/20. Aquest innovador projecte de desenvolupament de públics connecta la societat amb les arts escèniques i les produccions escèniques pròpies de l’IVC al Teatre Rialto mitjançant accions de mediació amb el món educatiu, universitari i social.

Audiovisual i música

Aquesta setmana presentem un nou treball de recuperació audiovisual dut a terme per la Filmoteca, es tracta de la insòlita pel·lícula ‘Sanz y el secreto de su arte’ realitzada per Maximilià Thous en 1918.

És un documental que Paco Sanz, famós ventríloc valencià, va encarregar en 1918 a un Maximilià Thous que tot just començava la seua carrera cinematogràfica. Els ninots de Sanz, el seu complex funcionament i la història còmica que protagonitzen ens deixaran bocabadats. Es tracta d’una raresa que hem tingut la sort de recuperar i restaurar pràcticament en la seua integritat, malgrat que ha arribat a l’arxiu molt fragmentada. Els ninots de Sanz es poden admirar actualment al Museu Internacional de Titelles d’Albaida.

20.05.28 Quedat a Casa 10 IVC 3En l’apartat dedicat a la música trobem com a novetat una gravació de la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana d”Una nit a la muntanya Pelada’ amb el seu director artístic i musical, Pablo Rus Broseta. L’enregistrament correspon al concert realitzat al teatre romà de Sagunt el 31 de juliol de 2019.

En 1867 el jove Mussorgski va compondre aquest poema simfònic inspirat per un conte de Nikolái Gogol que narra l’aquelarre presenciat per un llaurador a la muntanya Calba, a Kíev, a la nit de Sant Joan (equivalent a la pagana nit de Walpurgis del solstici d’estiu).

Completen la part musical dues grans actuacions del Cor de la Generalitat, de les més brillants dels últims anys. D’una banda el brindis de ‘La Traviata’ de Giuseppe Verdi, en l’aclamada producció de Willy Decker, amb direcció musical de Zubin Mehta, que es va presentar al Palau de les Arts de València a l’octubre i novembre de 2013. D’altra banda, un fragment de la inoblidable versió de la Simfonia núm. 9 ‘Coral’ de Ludwig van Beethoven que va dirigir Riccardo Chailly a l’Auditori de les Arts al desembre de 2012. En ambdós fragments podem gaudir també de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana.

El canal #QuedatACasa va nàixer, en els inicis del confinament, amb l’objectiu de seguir en contacte amb les espectadores i espectadors, d’oferir a la ciutadania diversos continguts culturals relacionats amb l’IVC, de seguir donant visibilitat als professionals valencians dels sectors audiovisuals, escènics, musicals i plàstics i de col·laborar a fer més lleuger el confinament a les nostres cases.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací