L’IVAM celebra el Dia dels Museus amb activitats gratuïtes per a tots els públics

560
El IVAM presenta la exposición ???Industria/Matrices, tramas y sonidos??? La directora del IVAM, Nuria Enguita y los creadores del proyecto, Lorenzo Sandoval y Tono Vizcaíno, presentan a los medios la exposición: ???Industria/Matrices, tramas y sonidos??? Fotografía Miguel Lorenzo

Actualitat Diària

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) se suma un any més al Dia Internacional dels Museus, una jornada festiva que se celebra mundialment des de 1977 per a posar el focus en els centres que vetlen pel nostre patrimoni. El lema proposat per l’ICOM per a aquesta edició és “El futur dels museus: recuperar i reimaginar”, una invitació a replantejar la idea d’institució viva i oberta.

La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, assenyala que “és el moment de repensar la nostra manera de ‘contar’, com valorem i compartim les nostres col·leccions, com connectem amb el nostre públic local. Els museus s’han de tornar a convertir en espais de trobada, en llocs per a la contemplació i per a l’aprenentatge, però també per a la convivència i la conversa. En compte de visitar exposicions, comencem a habitar-les”.

Amb aquest objectiu, l’IVAM ofereix una setmana d’activitats gratuïtes dirigides a tots els públics, tant al Centre Julio González com a la seu d’Alcoi, així com una programació especial de trobades, intervencions, activacions i visites comentades.

Al llarg de tota la setmana, el museu valencià incrementa els recorreguts guiats a les exposicions amb un programa de visites al projecte expositiu ‘Indústria / Matrius, trames i sons,’ a càrrec de l’arqueòleg i gestor del patrimoni Tono Vizcaíno, i a la mostra dedicada a l’artista libanesa Mona Hatoum, Premi Julio González 2020.

Amb vocació de propiciar més accessibilitat i inclusió, el museu organitza visites guiades a l’exposició de Julio González per a persones cegues i amb baixa visió. Aquestes visites inclouen tant l’audiodescripció de les escultures com la possibilitat d’explorar-les tàctilment, en col·laboració amb la Delegació Territorial de l’ONCE. Amb aquesta iniciativa, el museu posa en valor la forma de percebre i d’aproximar-se a l’art per part de les persones cegues, i convida a una experiència innovadora d’alteració i desnormalització sensorial de la percepció de les obres.

El museu també vol obrir les portes de les seues col·leccions per a acostar-les a la ciutadania des d’una perspectiva de gènere. Aquest itinerari, previst per al diumenge 23 de maig, planteja una relectura transversal de certes obres de la Col·lecció de l’IVAM, que comprén des d’obres de Julio González fins a peces de Sophie Taeuber-Arp.

 

Visita a la Ciutat Fallera de València

L’IVAM proposa una activitat a la Ciutat Fallera de València el dissabte 22 de maig a les 12 h amb motiu de l’exposició ‘Cardiograma’, de Lola Lasurt. El projecte emprés per l’artista barcelonina a la galeria 6 del museu té com a punt de partida la seua trobada amb un ninot indultat, anomenat ‘Democràcia’, obra de l’artista faller José Azpeitia, al Museu del Gremi Artesà de Fallers de València. En aquesta visita, juntament amb Iván Esbrí, responsable del Centre de Documentació del Gremi Artesà d’Artistes Fallers, els participants podran conéixer el Museu del Gremi i la tradició i la tècnica del treball artesanal vinculat al món de les falles.

Activacions entorn de l’exposició ‘Imaginaris mecànics’

El públic que s’acoste al centre del carrer Guillem de Castro podrà visitar l’exposició ‘Imaginaris mecànics i tècnics en la Col·lecció de l’IVAM’, amb més de 300 obres dels seus fons. En el context d’aquesta mostra la programació inclou una conferència de l’investigador i assagista Víctor del Río sobre fotografia i cultura visual.

Així mateix, a partir del 18 de maig es presenta la instal·lació interactiva ’24 Frames’, concebuda pel grup Laboratorio de Luz de la UPV. El projecte és el resultat d’una investigació entorn de la imatge i el so, conjugant art i ciència, que s’instal·la amb motiu de l’exposició ‘Imaginaris mecànics’.

 

Activitats per a famílies

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, l’escriptora Fani Grande prepara una proposta d’animació a la lectura dirigida al públic infantil. Amb aquesta acció, la biblioteca itinerant de l’IVAM es presenta a les famílies i es converteix en l’excusa per a jugar, compartir i imaginar a partir dels llibres.

Les xiquetes i els xiquets que han participat en ‘L’Extraordinari’, una activitat extraescolar d’oci artístic a l’IVAM, també seran els protagonistes d’una jornada en què mostraran el seu treball i els coneixements adquirits amb totes les comunitats que s’han creat entorn d’aquest projecte educatiu.

Recital d’òpera

En el marc de l’acord de col·laboració entre l’IVAM i les Arts, l’auditori del museu tornarà a obrir les portes als cantants del Centre de Perfeccionament. El recital d’òpera, programat per al dissabte 22 de maig, pretén acostar a tots els públics la música lírica.

Nova exposició en IVAM Alcoi

La seu del museu a Alcoi prepara l’obertura de la nova exposició, ‘Escultura infinita’, per al divendres 21 de maig. La mostra ofereix una mirada a l’escultura espanyola en el nucli central del segle XX per mitjà d’artistes com Alberto Sánchez, Ángel Ferrant, Jorge Oteiza o Pablo Palazuelo, que van actuar com a ressort i inspiració per a autors de generacions posteriors, com Sergi Aguilar, Ángeles Marco, Cristina Iglesias o Fernando Sinaga. Les 92 obres procedeixen de la Col·lecció de l’IVAM, del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía, del Museu Patio Herreriano i de la Fundació Antoni Tàpies.

Amb motiu de la inauguració de la mostra, l’IVAM Alcoi planteja un recorregut en què Teresa Millet, conservadora de l’IVAM i comissària del projecte, presentarà un relat possible sobre l’evolució de l’escultura al nostre país en el segle XX.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací