L’Ivaj destaca l’assesorament juvenil com una arma per combatre les fake news

494

Actualitat Diària

El director general de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, ha participat en la reunió telemàtica del grup de treball ibèric-insular de Eryica, l’Agència Europea d’Informació i Assessorament Juvenil, on ha destacat que “la informació juvenil és un valuós instrument per a acabar amb el discurs d’odi i les ‘fake news'”.

El director de l’IVAJ ha presentat les iniciatives i programes que es desenvolupen en la Comunitat Valenciana per a millorar la informació a la gent jove, tant en la formació de professionals de joventut com en “les eines necessàries per a afrontar una societat superconectada en la qual també es difonen notícies falses, especialment en temps de pandèmia”

Aquest grup de treball està compost per membres de Eryica a Portugal, Espanya i Andorra i té com a objectius principals servir de plataforma d’intercanvi de bones pràctiques i de cooperació en informació juvenil entre els membres de Eryica de la Península Ibèrica, així com fomentar activitats, formacions i recursos.

En la Comunitat Valenciana funcionen actualment un total de 363 serveis d’informació juvenil, dels quals 201 són centres d’informació juvenil (CIJ) i 162 són punts d’informació juvenil (PIJ).

Jesús Martí ha valorat les iniciatives més recents dins del programa ‘M’importa’ amb la publicació de ‘Lligams’ en valencià i castellà per a prevenir el discurs d’odi i l’extremisme violent.

Així mateix, l’IVAJ, al costat del Institut Balear de la Joventut (IBJove) i l’Institut Portugus do Desporto e Juventude, desenvolupen la campanya #NoFake amb el lema #QueNoEnsLaColin per a aportar elements informatius i formatius per al foment del pensament critico i de les habilitats informacionals, afavorir el coneixement de les persones joves sobre la gestió de la informació i alertar sobre la informació falsa o’ fake news’ en la Xarxa.

En aquest context, l’IVAJ ha elaborat un total de vuit infografies sobre ‘Les 5c per a detectar notícies falses’; ’10 estratègies de manipulació mediàtica’; ‘Com identificar informacions falses en ofertes de cursos’; ‘Com detectar ofertes de treball falses’; ”Fakes news’ sobre medicaments’; ‘Informació falsa sobre Erasmus+ i el Cos Europeu de Solidaritat (CES)’; ‘Discurs d’odi’ i ”Fake news’ sobre vacunes’.

Innovació en Informació Juvenil

L’IVAJ és membre de l’Agència Europea d’Informació i Assessorament Juvenil (Eryica) i ha subscrit la Carta Europea de la Informació juvenil, on s’estableix que la informació juvenil ha de ser independent, accessible, inclusiva, basada en les necessitats, empoderadora, participativa, ètica, professional i proactiva.

També forma part del projecte ‘DesYing. Innovative youth information design and outreach’ (2019-21) de l’acció KA205, Associacions Estratègiques en Joventut del Programa Erasmus+ per a dissenyar projectes de serveis d’assessorament i informació juvenil que ajudin els i les joves a aconseguir el seu màxim potencial, per al que necessiten serveis d’informació juvenil més amigables i efectius per a les persones joves. Aquest projecte està liderat per Eryica.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací