Les empreses turístiques destaquen l’èxit de la vacunació com a factor essencial de la reactivació econòmica

449

Actualitat Diària

Empreses turístiques i del sector de la mobilitat han coincidit a destacar aquest dilluns en la primera jornada de la I Cimera Comunitat Valenciana-Illes Balears l’èxit de la campanya de vacunació desenvolupada per tots dos territoris com a factor essencial de la reactivació econòmica.

Així s’ha posat de manifest en la taula rodona ‘Cap a la reactivació immediata i la interconnexió territorial’, en la qual ha participat també el conseller balear de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, que ha subratllat que els sectors turístics balear i valencià s’estan comportant com el “motor” de la recuperació a Espanya.

El responsable balear ha manifestat que tant les Illes Balears com la Comunitat Valenciana són “líders, a nivell mundial, en matèria turística” i s’ha referit també al “enorme esforç” realitzat per les administracions autonòmiques de tots dos territoris per a “protegir” amb ajudes a aquest sector.

Per part seva, el comissionat del Govern estatal per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha subratllat la importància d’aquesta infraestructura per a la dinamització econòmica.

Ha indicat referent a això que “no es pot parlar de desenvolupament logístic i competitivitat exterior sense Corredor Mediterrani” i també ha manifestat que la intermodalitat i la integració port-ferrocarril protagonitzaran els pròxims anys, per la qual cosa les polítiques haurien d’anar dirigides a potenciar-les, al costat de la gran aposta per la sostenibilitat i la descarbonització.

El president de Air Nostrum, Carlos Bertomeu, ha destacat la importància que ha tingut la campanya de vacunació en la recuperació de la mobilitat, i ha aportat dades segons els quals l’aerolínia ha estat durant el primer quadrimestre el principal operador de l’arxipèlag en nombre de vols. “La setmana passada vam tenir més passatgers en vols interbalears que els que vam tenir en la mateixa setmana de 2019”, ha emfatitzat.

Per part seva, el president de Baleària, Adolfo Utor, ha defensat que “la recuperació és impossible si no hi ha connexió territorial”, i ha remarcat l’esforç realitzat per la companyia per a incrementar serveis i per a impulsar la descarbonització amb vaixells sostenibles.

En la taula rodona han participat també representants d’operadors turístics com el conseller delegat de Melià, Gabriel Escarrer, i la vicepresidenta i CEO del grup Iberstar, Sabina Fluxà, que també han incidit en què la connectivitat és un element fonamental per a la recuperació i han al·ludit a la rellevància de promoure un model turístic sostenible.

Defenen la gestió dels Fons europeus Next Generation

El Consell i el Govern dels Illes Balears han anunciat que la implantació de l’economia blava al Mediterrani és un dels eixos estratègics comuns en els quals totes dues autonomies treballaran per a la captació dels fons europeus Next Generation de la Unió Europa.

La proposta, que es desplegarà a través de més de 50 actuacions i projectes concrets que totes dues autonomies aniran desenvolupant a través dels fons de la UE, s’articula en cinc línies estratègiques, totes elles relacionades amb l’economia blava, que reconeix la importància de les mars i els oceans com a motors del creixement, la innovació i l’ocupació.

Així ho han anunciat el director general de Coordinació de l’Acció de la Generalitat, Juan Ángel Poyatos, i el director de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversió Estratègiques del Govern balear, Joan Carrió, durant el transcurs de la I Cimera Illes Balears-Comunitat Valenciana, que se celebra aquest 5 i 6 de juliol del Palau de Congressos de Palma.

Tots dos dirigents han participat en un panell sobre fons europeus sota el títol ‘Una oportunitat comú’, que ha estat moderat pel director general de Relacions Institucionals del periòdic Levante-EMV, Julio Monreal.

“Els fons europeus constitueixen una oportunitat que no podem deixar escapar. El treball que estem realitzant des de la Generalitat ja ha començat a donar els seus fruits i ja estan arribant els fons, però cal continuar presentant projectes per a avançar cap a una major sostenibilitat, tant en termes econòmics com mediambientals”, ha assenyalat Poyatos.

El director general de Coordinació de l’Acció de la Generalitat ha explicat que, des del Consell i el Govern dels Illes Balears, treballen “des de fa mesos” en projectes vinculats a la capacitat logística de tots dos territoris, perquè la Comunitat Valenciana sigui un nexe d’unió entre les Illes Balears i la Península, en el foment del sector turístic “que tant ens uneix” i en projectes vinculats a la diversitat marina.

Cinc línies estratègiques

La proposta que es presentarà relacionada amb l’economia blava identifica cinc línies de treball. La primera d’elles es marca com a objectiu l’impuls d’un clúster logístic intermodal que fomenti el transport sostenible, el Corredor Mediterrani i la connexió Madrid-València-Palma.

La segona proposta se centra en l’adaptació al canvi climàtic i l’impuls de la conservació de la biodiversitat des d’una perspectiva mediterrània; una línia molt relacionada amb la següent, que buscar reforçar la sostenibilitat, la innovació i la digitalització, per a redefinir el model turístic i reactivar i modernitzar el sector.

El quart eix se centra en la generació d’oportunitats, el foment de l’ocupació de qualitat, de la competitivitat empresarial i de la formació professional, mentre que el cinquè buscar estimular el desenvolupament conjunt de projectes estratègics en digitalització i innovació i el foment de la diversificació econòmica.

Aquestes línies enllacen amb les prioritats de la Unió Europea i amb els objectius dels Fons Next Generation, com ara, la transició energètica, la lluita contra el canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat, la cohesió socioeconòmica i territorial, la digitalització i la innovació.

Juan Ángel Poyatos ha explicat que aquesta proposta conjunta permetrà “sumar esforços, enfortir les actuacions i multiplicar l’impacte dels fons que rebrem de la Unió Europea”.

L’objectiu de la I Cimera Illes Balears-Comunitat Valenciana és reactivar l’economia i crear ocupació des del diàleg social, impulsar la sostenibilitat i la protecció del territori i del Mediterrani, així com reforçar les polítiques socials palanca per a posar fre a la crisi de la COVID-19.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací