L’actriu Teresa Lozano rebrà el Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes 2020

566

Actualitat Diària

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, ha presentat juntament amb Roberto García, director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura, i Pepa Cases, conductora de la gala, els detalls de la cerimònia dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2020.

Raquel Tamarit ha recordat que “els diferents sectors culturals valencians han de comptar amb importants reconeixements i per això ja fa tres anys que organitzem premis autonòmics per a fer valdre la tasca dels sectors de les arts escèniques, el cinema i la música valencians”, i ha afegit que “cada any, una de les tres grans ciutats valencianes acull un dels premis i enguany Castelló es converteix en l’epicentre de la cerimònia de guardons de les arts escèniques valencianes”.

En aquest context, Raquel Tamarit ha anunciat el Premi d’Honor de les Arts Escèniques 2020, que atorga Cultura de la Generalitat: “En aquesta edició volem reivindicar la trajectòria d’una actriu valenciana imprescindible, Teresa Lozano i, per això, enguany el Premi d’Honor que atorga Cultura de la Generalitat és per a ella”.

Tamarit ha afegit que “aquest merescut reconeixement no només és per una trajectòria professional de primer nivell. És també a una dona que ha treballat per la dignificació del treball actoral i va ser la primera presidenta de l’Associació d’Actors i Actrius del País Valencià, que juntament amb un grapat de companyes i companys es va organitzar per a crear una estructura necessària de reivindicació de la seua professió i de defensa de la producció teatral valenciana. No podem més que estar agraïts a aquesta tasca i per això, gràcies a associacions com l’AAPV, treballem colze a colze des de fa uns anys per a dignificar el seu trebal”l.

“Gràcies a això, a part del nostre compromís per augmentar les produccions pròpies i la programació escènica valenciana, vam impulsar en 2018 un conveni col·lectiu dels actors i actrius valencians. Fites necessàries i imprescindibles ara més que mai, en què tots hem d’estar units i en què cal reconéixer els camins encetats fa dècades que estan desembocant en polítiques concretes compromeses amb les arts escèniques valencianes”, ha indicat.

Teresa Lozano (Valèncià, 1944)

Va créixer en l’entorn del teatre independent a cavall entre València i Barcelona amb una destacada trajectòria de treball amb els millors directors escènics nacionals i rostre famós de populars sèries de televisió.

Entre les seues interpretacions de teatre destaquen ‘Roberto Zuco’, ‘Wit’, ‘La casa de Bernarda Alba’ i ‘A teatro con Eduardo’, amb la direcció de Lluís Pasqual; ‘Incendiaris’ amb Moma Teatre, dirigida per Carles Alfaro; ‘El retorno del desierto’ o ‘Ante la jubilación’, a les ordres de Carme Portaceli; i ‘Mi película italiana’, dirigida per Salva Bolta.

En cinema ha treballat en els films ‘Todos a la cárcel’, ‘Un negre amb un saxo’, ‘El Kaserón’, ‘La gran familia española’ i ‘Ola de crímenes’. I a la televisió destaquen les seues aparicions en ‘Amar es para siempre’, ‘Senyor retor’, ‘El tiempo entre costuras’, ‘El internado’, ‘Hospital Central’, ‘Los Serrano’, ‘Aida’, ‘Maniàtics’ o ‘El cor de la ciutat’.

En 1989 es va crear l’associació d’Actors i Actrius del País Valencià (AAPV). Els fundadors d’aquell primer sindicat professional eren joves actors i actrius que havien format part de companyies de teatre independent. Una d’aquelles persones era Teresa Lozano, qui va ser la primera presidenta de l’associació i de la qual conserva el carnet número 1.

Una cerimònia basada en les arts de carrer

Si l’any passat la gala va estar dedicada al món del circ, enguany el fil conductor seran les arts de carrer: “A més, hi ha el clar objectiu de visibilitzar les companyies castellonenques”, tal com ha explicat el director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC, Roberto García.

La cerimònia de lliurament dels guardons serà el dilluns 2 de novembre, a partir de les 22.00 hores al Teatre Principal de Castelló. Pepa Cases en serà la conductora, i la música anirà a càrrec del ‘beatboxer’ Kike Gasu. Roberto García ha avançat que “es viurà una nit plena de sorpreses i girs inesperables”.

Totes les nominacions dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2020

Hi ha 18 categories amb 54 nominacions en total, 3 per categoria. Hi ha 3 nominats en diferents categories de les comarques de Castelló, 7 de les comarques d’Alacant i 44 de les comarques de València.

Els nominats en la categoria de millor espectacle de teatre són: ‘Acampada’, de la companyia Pont Flotant; ‘L’electe’, de L’Horta Teatre, i ‘Ingovernables’, d’A Tiro Hecho.

Pel que fa a millor espectacle de dansa: ‘Âtman, el comiat’, d’Ananda Dansa i Palau de les Arts; ‘Cos a cos (E-111)’, de Fil d’Arena, i ‘Vigor Mortis’, d’OtraDanza.

Els nominats a millor espectacle per a xiquetes i xiquets: ‘Lù’, de la Cia. Maduixa; ‘Nautilus, 20.000 llegu?es de viatge submarí’, de La Negra, i ‘El misteriós cas de Houdini i l’habitació tancada’, de Nacho Diago-Producciones en la Luna. Com a millor espectacle d’arts de carrer han sigut nominats: ‘Social Animal’, de Titoyaya Dansa; ‘Maletes de terra’, de Visitants, i ‘Los Mañas’, de Compañía Lucas Escobedo.

Els nominats a millor espectacle de circ són: ‘La vaca que riu’, de la Companyia Patrícia Pardo; ‘El desig d’estar junts’, de La Finestra Nou Circ, i ‘Save the temazo.org’, del Col·lectiu F.R.E.N.E.T.I.C.

Les nominades a millor actriu són: Rebeca Valls per ‘Dinamarca’; Cristina Fernández Pintado per ‘What is love? Baby don’t hurt me’, i Laura Romero per ‘Todo Verde’. Els nominats a millor actor són: Josep Manel Casany per ‘L’electe’; Jordi Ballester per ‘El mètode Grönholm’, i Jorge Valle per ‘Hamlet’.

Asun Noales per ‘Vigor Mortis’; Paloma Calderón per ‘Âtman, el comiat’, i Irene Ballester per ‘Cos a cos (E-111)’ han sigut nominades a millor ballarina, mentre que els nominats a millor ballarí són Maynor Chaves per ‘Réquiem’; Carlos Fernández per ‘Vigor Mortis’, i Carlos Peñalver per ‘Quan els ocells prenen el vol’.

Els nominats a millor artista de circ són Marisa Ibáñez per ‘Sophie’; Matías Marré per ‘Save the temazo’, i Marilen Ribot per ‘Save the temazo’.

A la millor direcció escènica han sigut nominats: Carles Alfaro per ‘Dinamarca’; Àlex Cantó, Joan Collado, Jesús Muñoz i Pau Pons per ‘Acampada’, i Carles Sanjaime per ‘L’electe’. La nominació a millor direcció coreogràfica ha sigut per a: Rosángeles Valls per ‘Âtman, el comiat’; Yoshua Cienfuegos per ‘Réquiem’, i Gustavo Ramírez Sansano per ‘Social Animal’.

Les nominacions a millor text corresponen a: Rodolf Sirera i Josep Lluís Sirera per ‘Dinamarca’; Paco Zarzoso per ‘La casa de les aranyes’, i Marcos Luis Hernando per ‘Delírium’. Competeixen com a millor versió, traducció o adaptació: Jaume Policarpo per ‘Hamlet’; Víctor Sánchez Rodríguez per ‘What is love? Baby don’t hurt me’, i Paula Llorens per ‘Historia de una maestra’.

Els nominats a la millor composició musical són: Joan Cerveró per ‘Dinamarca’; Voro García per ‘Al·legories’, i Pep Llopis per ‘Âtman, el comiat’. Pel que fa a la millor il·luminació són: Carles Alfaro per ‘Dinamarca’; Juanjo Llorens per ‘Vigor Mortis’, i Marc Gonzalo per ‘Acampada’.

Els nominats a millor escenografia són: Luis Crespo per ‘Vigor Mortis’; Anaïs Florín i David Vanderth per ‘Ingovernables’, i Joan Collado per ‘Acampada’. Finalment, aspiren a guanyar el premi a millor vestuari Pascual Peris per ‘Dinamarca’; Carmen Soriano i Yoshua Cienfuegos per ‘Réquiem’, i Teresa Juan per ‘What is love? Baby don’t hurt me’.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací