L’activitat ‘Innovació Oberta’ promoguda pel CEEI dins de Focus Pime de l’Ivace protagonitza el segon dia de Destaca

1085

Actualitat Diària

destca 15-11-2018 (3)

Destaca 2018 ha arribat al seu equador amb la incorporació de la Innovació Oberta com a principal novetat d’aquesta edició, a més de les Taules de Reptes. La primera fira de transferència científica i tecnològica de la Comunitat organitzada per l’Ajuntament ha comptat amb aquesta tendència en el camp de l’emprenedoria i la innovació amb l’objectiu de donar resposta, des de la cooperació, a reptes concrets plantejats per diferents empreses. L’activitat ‘Open Innovation’, promoguda pel CEEI Castelló dins de Focus Pime de l’Ivace és un dels plas forts de la jornada de l’esdeveniment, que en aquestes 48 hores ja ha cercat resposta als principals reptes socioeconòmics de la mà d’experts en àmbits clau com l’agricultura i els materials avançats.

destaca innovació oberta (2)En l’activitat del CEEI Castelló s’han llançat dos reptes per part de les empreses Becsa i Zschimmer & Schwarz. “La innovació abans era un tub on no hi havia interaccions amb l’entorn, ara comença a haver-les i hem d’aprofitar-les per a aconseguir realitzar nous projectes que aconseguisquen complir les nostres expectatives”, ha explicat Luis Miguel Batalla (CEEI) en la presentació de la jornada. Després de l’exposició de les problemàtiques, les empreses han llançat al públic, format per joves investigadors, dos reptes als quals hauran de donar resposta en els pròxims dies. Solucions al transport de residus de ferm de carreteres per al reciclat o trobar un sistema de tintes comú que tinga una aplicació general són els reptes.

L’investigador del departament de Ciències Físiques de l’IBM Research Centre de Yorktown Heights (Nova York), Teodor Todorov, ha moderat la taula de reptes ‘Materials avançats. Prototips i realitats: de la recerca a la realitat industrial”. La sessió ha comptat amb la participació del premi Jaume I Hermenegildo García (UPV), María Jesús Vicent (Centre de Recerca Príncep Felipe), Amador Caballero (Institut de Ceràmica i Vidre-CSIC) i Marcel Placidi (Institut de Recerca d’Energia de Catalunya). La taula de reptes ha plantejat la situació actual i el futur de les últimes recerques en la creació de nous materials des de diferents perspectives: salut, automoció o indústria. Les dificultats de portar a la pràctica la recerca i adaptar-la a l’empresa han centrat el debat.

Destaca. Taula agriculturaLa segona taula de reptes, ‘Agricultura i alimentació. Desafiaments i oportunitats per a la millora de la competitivitat’, ha estat moderada per Marta Raspall, codirectora de Destaca i consellera editorial del Grup Editorial Eumedia. Ha comptat també amb Vicente Tejedo, cap de Citricultura de l’Institut Valencià de Recerques Agràries; Manuel Arrufat, vicepresident del Comitè de Gestió de Cítrics i vicesecretari de la Fundació Globalis; i Regina Monsalve, presidenta del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles de València i Castelló. La diversificació de cultius, la modernització d’infraestructures o la necessitat de completar el calendari de producció citrícola amb clementines al març, abril i maig, a més de les oportunitats que ofereix l’agricultura ecològica, han sigut els punts del debat. Prèviament, el jove agricultor vila-realenc Héctor Molinaimpulsor del projecte El3ments que recupera espècies vegetals amb millores tecnològiques en benefici del medi ambient i l’entorn, ha impartit la conferència ‘L’agricultura i l’alimentació del futur’.

El programa de conferències ha comptat també fins al moment amb altres intervencions de renom com la del professor Joaquín Lira, professor emèrit i director del Centre d’Enginyeria de Superfícies de la Universitat Simón Bolivar de Caracas; la investigadora de la Universitat de Burgos María Pilar Alonso, amb la ponència ‘El patrimoni vidrier de la catedral de Burgos’; o el vicepresident executiu de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI). García Reche visita Destaca només dos dies després de fer-se pública la concessió d’una ajuda de 120.000 euros per al desenvolupament de la fira.

destca 15-11-2018 (2)Som el desè país del món en producció científica, els científics espanyols han fet molt bé el seu treball”, ha assenyalat García Reche en la seua intervenció. No obstant açò, el vicepresident de l’AVI, qui ha visitat també l’espai Divulgació juntament amb l’alcalde, José Benlloch, incideix en la importància de promoure accions de divulgació científica. “La ciència forma part del nostre dia a dia, per la qual cosa hem d’aprendre a entendre-la des de les escoles. Ací queda molt per fer”, valora. En aquesta mateixa línia, l’alcalde ha remarcat el paper de Destaca i de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real de la UJI per a “encuriosir els joves i motivar-los l’interés per la recerca i la ciència”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací