Labora afavoreix la contractació de les dones per a acabar amb la bretxa salarial i la desigualtat de gènere

554

Actualitat Diària

Labora, el Servei Valencià d’Ocupació i Formació, porta a terme una sèrie d’actuacions específiques per a incentivar la contractació, la creació d’ocupació i el manteniment dels llocs de treball de les dones, amb ajudes de més de 25.000 euros la contractació indefinida de dones menors de 30 anys, aturades de llarga duració, majors de 50 anys i en situació de risc d’exclusió social.

D’altra banda, s’atorguen diferents ajudes per a fomentar l’emprenedoria i el manteniment del treball autònom de les dones. La Conselleria d’Economia, a través de Labora, ha convocat subvencions de foment d’ocupació dirigides a les persones desocupades que vulguen iniciar un negoci i la quantia d’aquestes ajudes s’incrementa per a les dones emprenedores.

En 2018, Labora -llavors SERVEF- va oferir per primera vegada ajudes perquè les dones autònomes embarassades o en tràmits d’adopció contractaren a persones desocupades a les quals transferir els seus coneixements abans de la seua baixa maternal.

El 22 de febrer se celebra el Dia Europeu de la Igualtat Salarial, una data que recorda que les dones europees, només pel fet del seu gènere, no cobren el mateix que els homes. Així, segons l’enquesta anual d’estructura salarial, la bretxa salarial entre homes i dones és del 22,4% o el que és el mateix, per cada euro cobrat per un home, una dona, en les mateixes circumstàncies, ingressa 0,78 euros.

Aquest mateix mes, s’han tornat a convocar les subvencions per a l’exercici de 2020. Les dones embarassades autònomes o en procés adopció que contracten a una altra persona per a mantindre l’activitat durant baixa maternal poden demanar les següents ajudes: 1.500 euros per a contractes 3 mesos (o 2.000 euros si es contracta a una altra dona) i 3.500 euros per a contractes d’almenys 6 mesos (4.000 si la persona contractada és una altra dona).

A més, les taxes d’activitat i ocupació són inferiors entre les dones, mentre que la taxa d’atur és 4 punts més alta que la dels homes, segons l’Enquesta de Població Activa, EPA.

“En LABORA som conscients d’aquesta realitat -ha explicat la directora general d’Ocupació i Formació, Rocío Briones- i estem prenent mesures per a pal·liar aquesta desigualtat”.

Segons l’última dada de l’EPA, les taxes d’activitat i ocupació són inferiors entre les dones, mentre que la taxa d’atur és quasi de cinc punts superior que la dels homes.

Si es considera l’ocupació en el lloc de treball, les dones tendeixen a ocupar aquelles de menor qualificació. Així, per cada dona en un lloc directiu, hi ha 2,8 homes, mentre que per cada dona en una ocupació elemental, hi ha 0,7 homes.

A més, la taxa de temporalitat entre les dones és de 1,1 punts superior
a la dels homes. El percentatge de dones contractades verbalment és 3,8 punts superior al dels homes.

La taxa de parcialitat és de 18,2 punts superior entre les dones que entre els homes. El percentatge d’homes amb jornada parcial per a atendre necessitats familiars és del 2,3%, enfront del 26% de les dones.

El percentatge de persones subocupades per insuficiència d’hores (persones que treballen menys hores que el normal en el seu sector i desitjarien treballar més hores) és 5,7 punts superior entre les dones que entre els homes.

Rocío Briones ha conclòs que “amb aquestes ajudes, el Servei Valencià d’Ocupació i el Consell responen a la reivindicació de les valencianes per a millorar la situació laboral de la dona”, amb l’objectiu d’acabar amb la bretxa salarial i aconseguir la igualtat real de gènere.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací