La UPV col·labora en el seguiment via satèl·lit de cries i femelles de tortugues babaues

729

Actualitat Diària

La conservació de la tortuga babaua i altres espècies marines en les aigües del Mediterrani depèn del coneixement i adequada gestió dels ecosistemes marins. En línia a aquest objectiu, des de 2015, el campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València s’ha incorporat a les línies de recerca existents sobre tortugues marines del Mediterrani dutes a terme per la Unitat de Zoologia Marina de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València; aportant innovació amb l’aplicació de noves tecnologies per a millorar el coneixement d’aquestes espècies i les amenaces que els afecten.

Marcatge i seguiment amb transmissors satel·litaris

En les recerques del campus de Gandia, dirigides pel professor i investigador Eduardo Belda, es duu a terme el marcatge i seguiment via satèl·lit de les tortugues amb la finalitat d’establir estratègies per a la seva protecció. A través del marcat amb transmissors satel·litaris és possible efectuar el seguiment dels llargs desplaçaments i migracions que realitzen aquests exemplars, permetent estudiar el seu comportament i ús de l’hàbitat, així com conèixer la supervivència d’exemplars criats en captivitat i exemplars rehabilitats. Tal com va ocórrer amb la tortuga Lola, el primer exemplar rehabilitat de tortuga babaua juvenil al qual es va poder seguir després de ser marcat i lloc en llibertat.

El cas de Mascletà i Victoria, a les platges de Tarragona i Cullera
.
Actualment, en el marc del projecte europeu LIFE INTEMARES, el campus de Gandia col·labora en el seguiment de cries nascudes en les nostres costes i en el seguiment de femelles nidificants. És el cas de les tortugues Mascletà i Victoria, dos exemplars marcats amb transmissors satel·litaris després de fresar durant aquest estiu a les platges de Tarragona i Cullera, respectivament. El marcatge i seguiment d’aquestes tortugues ha permès detectar nous intents de nidificació, facilitant l’activació dels protocols per a la seva protecció i la dels ous.

A través dels emissors satel·litaris podem conèixer el seu comportament, la qual cosa facilita la detecció dels seus nius en cas que tornin a fresar i, per tant, permet agilitar les actuacions per a garantir la seva protecció, explica el professor Belda

Puestas al Mediterrani

Les femelles de tortuga babaua presenten una tendència filopatria, és a dir, que tornen a la platja on van néixer per a realitzar les seves posades. No obstant això, des de principis dels 2000, s’han començat a registrar posades de tortuga babaua en les costes del Mediterrani occidental. Encara que es desconeixen les causes, aquest fenomen s’associa amb l’augment de les temperatures de la superfície de la mar a la primavera i estiu, i de les temperatures terrestres, oferint millors condicions tèrmiques per a niar.

Els científics han constatat que gran part dels esdeveniments d’implantació s’han registrat en platges turístiques, fet que suposa un risc per als nounats de tortuga i els ous, precisant d’una major planificació per a aquests esdeveniments i de la reubicació dels ous a llocs d’incubació segurs.

Resulta igual d’important, segons assenyalen els experts, conèixer la dispersió oceànica i les taxes de supervivència de les tortugues babaues nounades en els seus “anys perduts”, és a dir, el lapse de temps que transcorre des que neixen i s’endinsen a la mar fins que tornen a les aigües costaneres com a grans juvenils. Són pocs els estudis que han explorat el comportament de les joves tortugues en aquest període, no obstant això, els avanços en la tecnologia satel·litària han permès la recerca en aquesta àrea.

Espècie amenaçada

La tortuga babaua (Caretta caretta) és l’espècie de tortuga marina més comuna en les nostres costes. Una espècie vulnerable catalogada en perill d’extinció, inclosa des de 2015 en la Llista Vermella d’Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN), així com considerada espècie d’interès prioritari per la Directiva Hàbitats.

També és molt important la col·laboració ciutadana. Davant la localització d’algun niu, rastre o exemplar de tortuga marina, s’ha d’avisar al 112.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací