La Unió presenta als grups de les Corts les seues propostes d’esmena als pressupostos

454

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders ha presentat hui als grups parlamentaris de les Corts Valencianes les seues propostes d’esmenes als pressupostos de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per a l’any vinent, entre elles un increment del pressupost en sanitat vegetal i també per a la modernització i millora de la competitivitat de les granges. Ha celebrat hui reunions amb el PSPV, PP, Ciudadanos i Unides Podem.

LA UNIÓ advoca entre les seues esmenes per un augment del pressupost destinat a la sanitat vegetal i animal. Malgrat l’increment en aquest, és molt necessari que s’eleve encara més per a l’aplicació de sistemes de lluita biològica en el control de plagues, lluita i control de l’expansió de la Xylella o evitar la introducció del HLB, en la realització de controls i inspeccions a l’exportació de les nostres produccions, etc. En aquests moments, concretament el sector citrícola, necessita implementar un pla de lluita i control de la plaga del Cotonet de Sud-àfrica, que està provocant nombroses pèrdues a les parcel·les afectades. Aquest pla ha de comptar amb la suficient dotació pressupostària per a finançar la compra de feromones, la cria i solta del parasitoide Anagyrus aberiae i la construcció de nous insectaris per a la seua cria.

LA UNIÓ també ha demanat entre les seues esmenes l’increment de la partida destinada a les ajudes per a millorar la competitivitat ramadera a fi d’anar adequant les granges a les cada vegada majors exigències normatives i millorar el seu posicionament competitiu. El pressupost actual s’ha mostrat insuficient per a cobrir l’elevada demanda i en aquest sentit en les dues últimes convocatòries -2019 i 2019- s’han quedat fora de poder accedir a aquestes ajudes, davant la falta de dotació pressupostària, al voltant del 55% de les persones sol·licitants.

D’altra banda, l’organització proposa que s’impulse un procés per a mesurar la representativitat de les organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana, així com la creació d’un consell agroalimentari autonòmic per a la participació, interlocució de les organitzacions professionals agràries, cooperatives, entitats privades de comercialització i l’administració autonòmica com un òrgan consultiu en l’àmbit agroalimentari.

Una altra de les propostes de LA UNIÓ passa per la incorporació d’una línia pressupostària destinada a l’elaboració d’un mapa agronòmic com a eina informativa bàsica per a fer costat a una gestió agrícola i agropecuària sostenible que contempla la Llei 5/2019, de 28 de febrer, de la Generalitat, d’estructures agràries de la Comunitat Valenciana en el seu capítol I. Podria ser d’interés per a la planificació i presa de decisions per part de la Generalitat Valenciana en la planificació territorial i sectorial quan aquestes activitats afecten a sòls de protecció especial pels seus valors agropecuaris, agrícoles i forestals o activitats econòmiques a realitzar. Com a exemple, aquest mapa agronòmic serviria per a conéixer les zones on es poden instal·lar assentaments de ruscos en zones citrícoles, tenint en compte la distància a altres assentaments i a parcel·les amb cítrics susceptibles de provocar pol·linització creuada.

Una altra esmena de LA UNIÓ demana que s’incrementen les ajudes destinades a la millora dels escorxadors de xicoteta capacitat. Aquestes ajudes tenen com a objectiu, d’una banda, la millora dels processos productius i l’eficiència d’aquests escorxadors de xicoteta capacitat que són molt necessaris en zones de ramaderia en extensiu i on les inversions són necessàries per a la instal·lació de maquinaria, reforma de les instal·lacions ja existents i inversions en la construcció d’altres nous escorxadors de xicoteta capacitat. I, d’altra banda, són necessàries per a dotar als escorxadors de centres de neteja i desinfecció de vehicles. Aquesta línia ha de ser atractiva per al sector, amb l’objectiu de dotar-la de continuïtat durant els pròxims anys fins a consolidar una xarxa d’escorxadors de xicoteta capacitat per totes les zones on hi haja una cabanya ramadera rellevant.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací