Actualitat Diària
LA UNIÓ de Llauradors i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica han acordat realitzar una estratègia conjunta per a la lluita sostenible contra el Delottococcus aberiae -Cotonet de Sud-àfrica-, mitjançant el repartiment de feromones per al parany massiu l’any vinent en unes 10.000 hectàrees de cítrics de les zones més afectades de la Comunitat Valenciana.
Agricultura atén així la petició que li va formular aquesta organització agrària el mes d’abril passat amb la finalitat de reduir la població de la plaga i que consistia en la compra pública d’aquesta feromona d’atracció sexual i piretrines naturals per a implantar-se en una superfície mínima afectada, dins d’un projecte pilot per a una posterior implantació en un espai de cultiu més representatiu.
LA UNIÓ apostava ja en aquella data per la compra pública d’aquest nou producte que a més procedeix d’una empresa valenciana radicada en la localitat de Carlet i que s’ha demostrat efectiu en la reducció de les poblacions de mascles amb un descens dels danys.
L’objectiu ara és que es faça aquest repartiment al llarg del primer trimestre del pròxim any perquè resulte eficaç i baixar d’aquesta manera la població de Delottococcus aberiae per a la pròxima campanya citrícola.
La mesura s’ha acordat aquesta setmana en el transcurs d’una reunió mantinguda pel secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris i el responsable del sector de cítrics, José Francisco Nebot, amb el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero; el director general d’Agricultura, Roger Llanes i el cap de servei de Sanitat Vegetal, Vicente Dalmau. LA UNIÓ agraeix la predisposició i bona voluntat dels responsables de Conselleria per a fer possible aquesta proposta que és de gran importància per al sector citrícola de la Comunitat Valenciana.
Cal assenyalar que el passat 16 d’abril la Comissió Europea va posar data de caducitat als productes fitosanitaris formulats amb la substància activa del metil-clorpirifos, l’eina activa més efectiva fins ara per al control de la plaga del cotonet Delottococcus aberiae, conegut com Cotonet de Sud-àfrica.
Paral·lelament, s’ha anat treballant des de fa temps per part de Conselleria d’Agricultura en sistemes de lluita biològica i ara ja es té l’autorització del Ministeri d’Agricultura per a comercialitzar este sistema de control made in Comunitat Valenciana basat en un parany amb feromones d’atracció sexual i piretrines naturals.