La Unió explica la producció ecològica entre els escolars valencians

535

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors realitza en l’actualitat un projecte pedagògic en centres escolars de la Comunitat Valenciana per a donar a conéixer aquelles pràctiques agronòmiques que estan compromeses amb la producció ecològica i la lluita contra el canvi climàtic. S’engloba dins dels programes i projectes educatius i de formació i divulgació per a estratègies de dinamització agroecològiques de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, en la seua modalitat B.

El projecte consisteix en uns tallers virtuals -i també presencials- per a l’alumnat de primària i secundària on es presenten dos vídeos divulgatius en els quals una llauradora i un llaurador menors de 40 anys expliquen quin és el seu cultiu principal, la seua activitat diària, però també les seues aficions, amb la intenció de mostrar que la professió de l’agricultura és comparable a les altres.

L’objectiu de LA UNIÓ és promoure en l’alumnat i en el conjunt de la comunitat educativa uns coneixements, valors i actituds capaces de generar una cultura del consum ecològic i responsable compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic.

Teresa Llorca forma part del projecte Cèrcol, pel qual cultiva i comercialitza al costat de la seua parella Miquel arròs, certificat per la DO Arròs de València, al parc natural de l’Albufera, concretament a Sueca (Ribera Baixa). En el seu vídeo Eres sostenible?, a més d’enumerar algunes de les pràctiques sostenibles que realitza i d’ensenyar-nos la importància del consum de proximitat, Teresa conta els motius que li van portar a ser arrossera després d’haver estudiat filologia, la seua afició a la fotografia i de com és el seu dia a dia a l’entorn d’un parc natural.

Pots veure el vídeo de Teresa punxant ací.

Marc Joan Corihuela cultiva carabasses i cols ecològiques, certificades pel Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), en la localitat de Cullera (Ribera Baixa). En el seu vídeo Eres ecològic?, Marc ens ensenya els mètodes que utilitza per a plantar les seues cols, les seues carabasses “de piu de ruc” -que poden arribar a pesar fins a 35 quilos-, els motius pels quals va decidir quedar-se al seu poble natal per a ser llaurador i el que podem fer nosaltres per a lluitar contra el canvi climàtic.

Per a veure el vídeo de Marc fer clic en aquest enllaç.

En les xarrades-tallers dels col·legis es parla sobre els cultius de la zona, els productes inclosos en les figures de qualitat diferenciada de la Comunitat Valenciana, sobre productes ecològics i de proximitat, preguntant sobre aquells segells identificatius amb la intenció d’intercanviar opinions i captar l’interés de l’alumnat.

A continuació, es projecten els vídeos detenint-los per a interactuar en directe amb el/la protagonista -en presència o online-, de manera que aquestes persones han anat explicant o matisant el que s’estava veient, han argumentat les imatges i han estés els coneixements, actituds, valors i pautes conduents a generar un consum ecològic i responsable. Després del visionat de vídeo i interacció amb el/la protagonista es dedica la resta del taller a resoldre preguntes sobre la professió agrària i sobre els treballs que es realitzen en les seues explotacions i cultius per a avançar cap a una producció i un model agroalimentari cada dia més equitatiu i sostenible.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací