La Unió demana més informació sobre la nova plaga detectada en cítrics d’Andalusia

498

Actualitat Diària

LA UNIÓ de Llauradors reclama més informació sobre la nova plaga forana detectada en plantacions de cítrics de Huelva, un trips denominat ‘Scirtothrips aurantii’, i demana a la Generalitat que informe al sector sobre les mesures que adoptarà per a evitar que s’introduïsca en la citricultura de la Comunitat Valenciana.

La Junta d’Andalusia ha confirmat la presència d’aquesta nova plaga importada, que té el seu origen a Sud-àfrica, i que ataca sobretot a les taronges quan són xicotetes i els provoca una gran cicatriu al voltant del peduncle, que es va eixamplant conforme creixen els fruits i deixant-les sense cap mena de valor comercial.

LA UNIÓ insisteix en el risc existent per a la citricultura espanyola i de la Comunitat Valenciana amb les importacions de cítrics de tercers països i la possible entrada de plagues. Les dades del total d’intercepcions a la Unió Europea d’organismes nocius introduïts a través de la importació de cítrics procedents de països tercers, corresponents a 2020, posen de manifest el seu perill ja que s’ha tornat a produir un increment del 42% en relació a l’any anterior, en passar a 233 intercepcions l’any passat per les 164 de 2019. Per exemple, l’any 2017 van ser 88 i en 2018 es van detectar 100, la qual cosa indica que és un problema que va a l’alça.

L’organització agrària reitera que les produccions provinents de països que tinguen la presència de plagues de quarantena han de tindre inspeccions en origen abans d’eixir els contingents i rebre un tractament en fred durant el seu transport per a destruir amb eficàcia la plaga i evitar la seua propagació en un futur pel territori europeu.

En aquest sentit, Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, considera que “els protocols d’importació de cítrics de fora han de ser més eficaços perquè la seua laxitud provoca que s’introduïsca una nova plaga com la detectada a Andalusia”.

“No podem continuar així i la Comissió Europea ha d’assumir i garantir unes relacions comercials estables i totalment segures per als productors a fi d’evitar posteriorment el cost innecessari de fons públics per a investigació i control de plagues. Previndre bé és per tant la millor eina i això ha d’entrar al cap de les autoritats comunitàries”, conclou Peris.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací