La llista d’espera quirúrgica se situa en 84 dies, onze dies menys que en 2022

358

Les xifres posen de manifest l’important esforç que s’està duent a terme

Actualitat Diària

La llista d’espera quirúrgica per a ser intervingut en un hospital públic de la Comunitat Valenciana s’ha situat el mes d’abril en una mitjana de 84 dies, onze dies menys que a l’abril de l’any passat (95 dies).

Malgrat que la demora mitjana s’ha incrementat en set dies respecte a la del passat mes de març (77 dies), les xifres posen de manifest l’important esforç que s’està duent a terme en els quiròfans dels hospitals del sistema públic sanitari per a agilitzar les llistes d’espera.

En aquest sentit, el comportament del mes d’abril és característic, donada la reducció del nombre de dies laborables (tant per les festes de Setmana Santa, com en anys anteriors, com pels successius dilluns no laborables d’enguany), i amb això el descens de l’activitat quirúrgica.

Tanmateix, aquesta disminució dels dies laborables ha tingut també com a resultat un descens del nombre d’entrades de persones en la llista d’espera quirúrgica respecte al mes de març, amb 7.610 entrades menys que el mes anterior, així com una baixada total de persones pendents d’una intervenció quirúrgica, amb 70.887, 1.689 menys que el mes anterior.

Els departaments de salut que han registrat majors descensos en la demora mitjana respecte al mes d’abril del passat any són els d’Alacant Sant Joan (amb 72 dies menys), Alcoi (48 dies menys), Provincial de Castelló (33 dies menys), Vinaròs (31 dies menys) i Alacant (29 dies menys). Quant a aquells amb una demora mitjana o temps d’espera menor el mes d’abril són Gandia (49 dies), Elx-Crevillent (53), Manises (54), Orihuela (57) i Doctor Peset (58).

Per patologies, els majors descensos en el temps d’espera medie per a la intervenció quirúrgica s’han produït en les pròtesis de maluc (43 dies menys), pròtesis de genoll (42 dies menys), hàl·lux valgus (14 dies menys), fimosis i artroscropias (tots dos amb 12 dies menys).

D’altra banda, respecte a abril de 2022, actualment hi ha 1.359 intervencions pendents menys de pròtesis de genoll, i d’igual manera succeeix amb les intervencions de pròtesis de maluc, hi ha 657 intervencions pendents menys que el mateix mes de l’any anterior.

Així mateix, durant el mes d’abril s’han realitzat 2.873 intervencions quirúrgiques a través del Pla d’autoconcert, 903 intervencions més que a l’abril de l’any passat, en el qual es van dur a terme 1.970 operacions fora de la jornada ordinària. Durant aquest any 2023, són ja 15.964 les intervencions realitzades a través de l’autoconcert.

A més, les mesures implementades per a optimitzar l’activitat quirúrgica, com és la creació d’unitats de control de demora en tots els departaments de salut, està permetent que de manera progressiva descendisca el temps d’espera per a passar per quiròfan.

La llista d’espera quirúrgica en cap cas afecta a intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de manera preferent.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací