La Guàrdia Civil dissol una xarxa de tràfic d’armes per al crim organitzat a Alacant

519

Actualitat Diària

La Guàrdia Civil, en el marc de la denominada operació “ARDIT”, ha realitzat disset (17) entrades i registres a les províncies d’Alacant, Guipúscoa, Madrid, Ciudad Real, Barcelona, Granada, Saragossa i Múrcia. Com a resultat, han estat detingudes nou persones i s’ha investigat a altres sis més pels presumptes delictes de tràfic d’armes, tinença d’armes prohibides, dipòsit de municions, falsedat en document públic, usurpació de funcions i contra la salut pública.

L’operació es va iniciar a mitjan passat any quan es va detectar que un individu de nacionalitat romanesa, resident a la província d’Alacant, podria estar traficant amb armes, les quals adquiria en estranger i posteriorment venia a Espanya a través d’Internet i d’aplicacions de missatgeria instantània encriptada. La recerca va revelar que aquest individu venia dedicant-se a aquesta activitat il·legal des de feia diversos anys, trobant-se investigat per fets similars al seu país.

Continuant amb les recerques, ha permès desarticular una estructura criminal organitzada que introduïa a Espanya armes detonadores fàcilment convertibles en armes de foc reals, adquirides en països de l’Est d’Europa, per a posteriorment manipular-les en un taller clandestí situat a la província d’Alacant, on les modificaven per a fer-les aptes per a disparar munició amb projectil i fer foc real, sent finalment distribuïdes a compradors per tot el territori nacional.

Molts d’aquests compradors pertanyen a l’entorn de la delinqüència comuna, amb antecedents per fets delictius violents, per la qual cosa amb la intervenció d’aquestes armes s’ha pogut evitar la comissió d’altres delictes violents.

En els disset registres domiciliaris realitzats a les províncies citades, s’ha procedit a la confiscació dels següents efectes:

– 26 armes curtes (pistoles i revòlvers)
– 10 armes llargues
– 9.928 cartutxos metàl·lics de diferents calibres (inclosa munició de guerra)
– 1 silenciador i 2 carregadors
– Maquinaria i útils per a modificació d’armes
– 3 màquines per a fabricació artesanal de munició metàl·lica
– 20.195 euros en metàl·lic
– 161 plantes de marihuana (42 kg)
– 2 kg de cabdells de marihuna
– 2 carteres policials GC i CNP (amb insígnia policial i carnet falsificat), 31 carnets militars en blanc, 1 gorra uniforme CNP, 1 placa CNP, grillons, armilla identificativa Policia Local, claus de pugilat, matxets de grans dimensions, navalles automàtiques, esprai de defensa.
– Dispositius mòbils i informàtics.
– Nombrosa documentació per al seu estudi.

Un dels detinguts, després de passar a disposició judicial, va ingressar a la presó provisional per ordre de l’Autoritat Judicial, dictant-se una ordre internacional de detenció OIDE per a un altre dels principals investigats en l’operació, actualment fora d’Espanya.

Aquesta operació ha estat desenvolupada per la Secció d’Informació de la Zona de València i coordinada per la Prefectura d’Informació (UCE3), amb el suport de la Secció d’Informació de Catalunya, així com dels Grups d’Informació de les Comandàncies de Madrid, Alacant, Ciudad Real, Guipúscoa, Granada i Múrcia. En el desenvolupament de la recerca s’ha comptat amb la col·laboració dels Serveis Policials de Romania i dels Estats Units (HSI).

Balanç confiscació armes

Les possibles vinculacions entre el tràfic d’armes i el crim organitzat i el terrorisme fan que la lluita contra aquesta amenaça sigui una de les prioritats tant de l’Estratègia de Seguretat Nacional com de la Unió Europea; motiu pel qual des del Servei d’Informació (SIGC) de la Guàrdia Civil es realitza un constant esforç per a detectar i neutralitzar els canals de subministrament il·legal de les mateixes que van apareixent, tal com evidencia que en els últims 5 anys les Unitats del SIGC hagin desenvolupat més de 86 operacions contra xarxes de tràfic d’armes amb el resultat de 419 persones detingudes, més de 4.572 armes de foc confiscades (moltes d’elles de guerra), 571.314 cartutxos metàl·lics intervinguts, 183 quilos de substàncies explosives, més de 700.000 euros i 19 tallers clandestins desmantellats.

L’operació s’emmarca en el Pla Integral per al Control de les Armes de Foc (PICAF) de la Guàrdia Civil,la qual té atribuïda la competència del control administratiu de les armes de foc a través de les Intervencions d’Armes i Explosius (IAEs) desplegades en tot el territori nacional i en el si del qual recentment s’ha constituït el Punt Focal Nacional d’Armes.

Les actuacions judicials han estat dirigides i coordinades pel Jutjat núm. 1 d’Alacant.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací