La Generalitat va destinar 7 milions d’euros a obres de prevenció d’incendis forestals

493

Actualitat Diària

La Conselleria de, Agricultura, Desenvolupament Rural Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha executat al llarg de l’any 2020 obres en infraestructures destinades a la prevenció d’incendi forestals per valor de gairebé set milions d’euros.

Totes aquestes infraestructures es troben englobades en la planificació establerta i aprovada en la Comunitat Valenciana i que inclou els plans de demarcació de prevenció d’incendis forestals, plans de parcs naturals i Plans Locals de Prevenció d’Incendis Forestals.

El director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín, ha assenyalat que la seva direcció general “ha executat el 95% del pressupost destinat en 2020 per a la planificació i la prevenció d’incendis forestals en la Comunitat Valenciana”.

A més, ha explicat que “per l’important impacte que va causar sobre el territori la borrasca Gloria, al gener de 2020, es va habilitar mitjançant una declaració d’emergència, una partida de 1,2 milions d’euros per a la millora i adequació de pistes i camins forestals que es van veure afectats per aquest temporal”.

“En aquesta mateixa línia, també es va executar de manera íntegra el projecte de restauració post-incendio de Beneixama per un import superior als 400.000 euros”, ha subratllat el director general.

Algunes de les obres més importants que s’han tramitat l’any 2020 i actualment es troben en execució són la construcció de dipòsits d’aigua per a la prevenció i extinció d’incendis forestals, un toral de 12 dipòsits en municipis de les tres províncies que han suposat una inversió conjunta de 2,25 milions d’euros.

Concretament, a Castelló s’estan executant infraestructures d’emmagatzematge d’aigua a Cabanes, Cinctorres, Morella, Rosell i Xert, amb un pressupost de 1,1 milions d’euros. A la província de València, les obres han comprès lloes municipis de Ontiyent, Cortes de Pallars, Bunyol, Requena, Alpont i Aras de los Olmos, per un valor de 925.644 euros, mentre que a Alacant ha suposat una inversió de 225.693 euros en el municipi de la Vall de Gallinera.

En matèria de dipòsits d’aigua, una altra de les obres importants en execució és la d’adequació i manteniment d’aquests equipaments metàl·lics per a la prevenció i extinció d’incendis forestals en la Comunitat Valenciana per import de 841.998 euros

A més, s’estan desenvolupant treballs d’adequació i millora de pistes forestals en la Demarcació Forestal de Xelva Fases I i II i Queixal de Cortés amb una inversió pròxima als 1,5 milions d’euros

Altres obres destacables que s’han dut a terme al llarg de l’any 2020 han estat el manteniment de dipòsits per a l’extinció d’incendis i observatoris forestals de la Comunitat Valenciana, per als quals s’ha invertit més de 975.000 euros; el manteniment de la Zona d’Actuació Urgent (ZAU) d’Aiora, projecte pilot de silvicultura i que comporta una inversió anual de 500.000 euros, o l’adquisició de terminals portàtils TETRA per als agents mediambientals, així com recursos de vigilància i prevenció d’incendis forestals, per un valor de 243.754 euros.

Diego Marín ha avançat que, per a l’any 2021, s’ha iniciat la tramitació administrativa d’una sèrie d’obres per valor de 5 milions d’euros.

Entre ells ha destacat la gestió d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals mitjançant tractament de la vegetació en la Reserva Valenciana de Queixal de Corts i el projecte de nova obertura i adaptació d’àrees de tallafocs en terrenys gestionats per la Generalitat en la demarcació forestal de Xàtiva.

Així mateix, ha esmentat la construcció de tres dipòsits, 2 a Castelló i un a València, per a l’extinció d’incendis i la millora d’accessos als observatoris forestals de Santa Bàrbara, Alt de la Pineda, Puntal, de l’Aljub i Turmell.

D’altra banda, s’estan acabant de tancar les infraestructures de prevenció d’incendis que es finançaran amb el Pla de Recuperació, Transformació i resilencia presentat pel Govern estatal, a través de la línia ‘Conservació i restauració d’ecosistemes i la seva diversitat’, a executar en els pròxims tres anys per un import de 3,8 milions d’euros.

Un centenar de plans aprovats

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha aprovat, al llarg de l’any 2020, 103 plans locals de prevenció d’incendis forestals, als quals s’afegeixen una altra vintena en el que va de 2021.

Això suposa que en l’actualitat són 174 els municipis de les tres províncies de la Comunitat Valenciana que compten amb Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals.

La Conselleria de Transició Ecològica ha destinat un total de 1,5 milions d’euros per al desenvolupament d’ajudes destinades a la redacció de nous Plans Locals de Prevenció d’Incendis Forestals (PLPIF) o per a la revisió dels ja aprovats per part dels municipis de la Comunitat Valenciana, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural 2014/2020.

Enguany les ajudes se centraran en l’execució d’actuacions contemplades en els plans locals ja aprovats. Existeix una línia pressupostària prevista de 500.000 euros, actualment pendent de la publicació de l’ordre de bases.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací