La Generalitat i l’italiana Emília-Romagna acorden sol·licitar a l’UE la flexibilització de la transició energètica del sector ceràmic

799

Actualitat Diària

El president de la Generalitat, Ximo Puig i el president de la regió italiana Emília-Romagna, Stefano Bonaccini han acordat traslladar a la Comissió Europea la petició de flexibilitzar la transició energètica del sector ceràmic.

Així ho ha comunicat el president després de mantenir una reunió per videoconferència amb el seu homòleg italià, i amb el president de Ascer, Vicente Nomdedéu, a la qual també ha assistit el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig.

Tots dos presidents han assegurat que dirigiran aquesta reivindicació del sector a les autoritats europees perquè es tracta d’una “justa demanda” que contribuirà a fer possible una transició energètica “sense posar en perill la viabilitat de les empreses”.

En aquest sentit han acordat dirigir-se al Comitè de les Regions i a la Comissió Europea a través d’un escrit conjunt, al mateix temps que sol·licitaran una reunió amb el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, per a explicar-li la situació i buscar les fórmules per a aconseguir que la indústria taulellera escometi la transició, “garantint la continuïtat d’un sector tan rellevant per a l’economia de les dues regions i l’ús de desenes de milers de persones a Europa”.

Els dos presidents han acordat també que, quan sigui possible per la situació sanitària, delegacions empresarials i institucionals de totes dues regions realitzin visites oficials a cadascun dels dos països per a reforçar la col·laboració que mantenen en el sector ceràmic.

Cal recordar que la Comunitat Valenciana i Emília-Romagna són les dues regions de major producció ceràmica d’Europa, indústria que ha d’afrontar els objectius de la Comissió Europea de reduir les emissions de CO₂ en els pròxims anys.

El cap del Consell ha valorat el compromís conjunt de totes dues regions i de les organitzacions empresarials del sector ceràmic per “assegurar” una transició energètica “basada en la innovació i la cerca d’alternatives tecnològiques viables en el menor temps possible”, però ha incidit en la necessitat de flexibilitzar les exigències de disponibilitat d’una tecnologia “madura, viable i disponible, que faci possible el canvi”.

Transparència i adaptabilitat dels drets d’emissió

Durant la seva intervenció, el president també ha destacat que la indústria ceràmica ha demostrat, al llarg del temps, el seu decidit compromís amb la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic, realitzant, en les dues últimes dècades, importantíssimes inversions orientades a l’eficiència energètica, i una reducció d’emissions portada fins al límit de les possibilitats tecnològiques avui existents.

No obstant això, ha incidit en la necessitat que els criteris del Sistema Europeu de Comerç d’Emissions (MTS) siguin aplicats “amb transparència, impedint l’especulació i evitant que es converteixin en un obstacle per a les necessàries inversions del sector en la transició energètica, la creació d’ocupació i la competitivitat”.

En aquest sentit, ha reivindicat que l’assignació de drets d’emissió gratuïts “s’estengui en el temps i adapti la seva intensitat”, per a permetre al sector continuar avançant en els seus compromisos de descarbonització.

Finalment, el president ha recordat la col·laboració que totes dues regions han mantingut al llarg de les últimes tres dècades, tant en l’àmbit institucional, com en l’universitari o de les diferents expressions de la societat civil, valorant la “vocació europea i europeista” de les dues institucions.

Regions més importants de producció ceràmica a Europa

Per la seva part el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, ha destacat que les dues regions més importants d’Europa en producció ceràmica treballaran conjuntament “per a defensar aquest sector que està sotmès a una pressió important en aquests moments”, a causa de la transició energètica que han de realitzar.

Calabuig ha assegurat que el sector ceràmic “ha fet un gran esforç” per reduir les seves emissions de CO₂ durant les dues últimes dècades, però “ha arribat fins al límit en la tecnologia disponible ara” i, per tant, “necessita el suport de les institucions per a fer el salt següent a la descarbonització total”.

Per al secretari autonòmic, “es tracta d’una indústria fonamental que no sols és important en la Comunitat Valenciana, sinó que és una indústria molt potent a Europa i que ha de tenir futur”. En aquest sentit, ha assenyalat la necessitat que “se li permeti continuar avançant en l’esforç, que porta realitzant des de fa 20 anys, per aconseguir la descarbonització i aconseguir un futur més net i viable”.

Deixar resposta

Per favor, escriu el teu comentari!
Per favor, escriu el teu nom ací